loader
Foto

Galerie foto

Şirnea, între ieri şi mâine. La pas, prin primul sat turistic al ţării | VIDEO

Va dispărea arhitectura românească unică de la Șirnea? Va fi înlocuită de hoteluri din beton sau vor avea succes încercările unor oameni precum Charlie Ottley, de a revitaliza tradiția localității? Am aflat pe 9 mai, la „Exclusiv în România”, pe TVR 1.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

După ediția specială „Exclusiv în România” de Paști, realizată la Șirnea, echipa lui Cristian Tabără a continuat explorarea satului brașovean, pe 9 mai, de la ora 17.00.

Şirnea a fost declarat primul sat turistic al României chiar de autoritățile comuniste, în anii ’60 ai secolului trecut și este vizitat de mii de turiști străini în fiecare iarnă.

Ce perspective există pentru păstrarea şi revitalizarea tradiţiilor localităţii am văzut duminică, la TVR 1, într-o nouă ediţie „Exclusiv în România”.

(w882)

La muzeul popular, căminul unei prețioase colecții de obiecte din trecutul zonei, aflăm ce a însemnat această perioadă de prosperitate, datorată viziunii profesorului Nicolae Frunteș, figură emblematică a localității.

(w882)

La „Exclusiv în România”, ascultăm legenda Țării Branului, dar și un minunat Șirag al Oilor, interpretat la fluier de către fiul regretatului profesor, Radu Frunteș, care încearcă să ducă mai departe construcția tatălui său.

(w882)

La granița dintre satele Șirnea și Ciocanu, pe vechiul hotar dintre Imperiul Austro-Ungar și Regatul României, Radu Frunteș ne dezvăluie, apoi, rămășițele cazematelor din cea dintâi ofensivă românească a Primul Război Mondial. Ocazie cu care telespectatorii vor afla o informație puțin cunoscută: aceea că aici s-a tras primul foc al armatei române în Războiul de Reîntregire.

(w882)

De fapt, pe parcursul întregii ediții, în dialogurile cu realizatorul britanic de film Charlie Ottley și cu echipa lui, dar și cu oamenii satului, Cristi Tabără încearcă să contureze viitorul turistic spre care se îndreaptă așezarea cu un trecut atât de frumos. Va dispărea arhitectura românească unică de la Șirnea? Va fi înlocuită de hoteluri moderne din beton, sau vor avea succes încercările unor oameni precum Charlie Ottley şi alţi localnici de a salva și revitaliza tradiția localității?

Am aflat duminică, 9 mai, de la ora 17.00, la TVR 1.

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

Despre generozitatea care te obligă să dai mai departe din tot ceea ce cunoști! „Nocturne”, cu prof. dr. Ioana Grințescu – luni, la TVR 1

A construit, aparat cu aparat și om cu om, Secția ATI a Spitalului de Urgență București. Prof. dr. Ioana Grințescu este invitata Marinei ...

Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

 

#tvr1