loader
Foto

Galerie foto

Şirnea, între ieri şi mâine. La pas, prin primul sat turistic al ţării | VIDEO

Va dispărea arhitectura românească unică de la Șirnea? Va fi înlocuită de hoteluri din beton sau vor avea succes încercările unor oameni precum Charlie Ottley, de a revitaliza tradiția localității? Am aflat pe 9 mai, la „Exclusiv în România”, pe TVR 1.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

După ediția specială „Exclusiv în România” de Paști, realizată la Șirnea, echipa lui Cristian Tabără a continuat explorarea satului brașovean, pe 9 mai, de la ora 17.00.

Şirnea a fost declarat primul sat turistic al României chiar de autoritățile comuniste, în anii ’60 ai secolului trecut și este vizitat de mii de turiști străini în fiecare iarnă.

Ce perspective există pentru păstrarea şi revitalizarea tradiţiilor localităţii am văzut duminică, la TVR 1, într-o nouă ediţie „Exclusiv în România”.

(w882)

La muzeul popular, căminul unei prețioase colecții de obiecte din trecutul zonei, aflăm ce a însemnat această perioadă de prosperitate, datorată viziunii profesorului Nicolae Frunteș, figură emblematică a localității.

(w882)

La „Exclusiv în România”, ascultăm legenda Țării Branului, dar și un minunat Șirag al Oilor, interpretat la fluier de către fiul regretatului profesor, Radu Frunteș, care încearcă să ducă mai departe construcția tatălui său.

(w882)

La granița dintre satele Șirnea și Ciocanu, pe vechiul hotar dintre Imperiul Austro-Ungar și Regatul României, Radu Frunteș ne dezvăluie, apoi, rămășițele cazematelor din cea dintâi ofensivă românească a Primul Război Mondial. Ocazie cu care telespectatorii vor afla o informație puțin cunoscută: aceea că aici s-a tras primul foc al armatei române în Războiul de Reîntregire.

(w882)

De fapt, pe parcursul întregii ediții, în dialogurile cu realizatorul britanic de film Charlie Ottley și cu echipa lui, dar și cu oamenii satului, Cristi Tabără încearcă să contureze viitorul turistic spre care se îndreaptă așezarea cu un trecut atât de frumos. Va dispărea arhitectura românească unică de la Șirnea? Va fi înlocuită de hoteluri moderne din beton, sau vor avea succes încercările unor oameni precum Charlie Ottley şi alţi localnici de a salva și revitaliza tradiția localității?

Am aflat duminică, 9 mai, de la ora 17.00, la TVR 1.

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1