loader
Foto

Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

 

„Dacă am compara limba română cu șofatul, câți dintre noi ar ține drumul și nu ar intra pe arătură? Ne punem centurile de siguranță și circulăm alături de concurenți prin traficul limbii române! Cine va ajunge primul la linia de sosire? Vedem la finalul fiecărei ediţii!”, spune prezentatoarea Ruxandra Gheorghe-Negrea.

(w882) Care pe ca

Concurenţi cu vârste şi profesii diferite intră în arena cuvintelor pentru a-şi testa cunoştinţele de limba română.

Pensionari sau funcționar public, arhivist, cercetător de piaţă ori inginer horticol,  cu toţii completează proverbe românești, se întrec la vânătoarea de greşeli, caută explicaţiile unor expresii consacrate, dar al căror sens, de multe ori, scapă celor care le folosesc. La „Care pe care” aflăm diferența între mit și realitate, între obișnuință și regulă.

Fără „a ne face capul calendar” sau „a scoate castanele din foc cu mâna altuia”, Ruxandra Gheorghe-Negrea ne aşteaptă la TVR 1, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00.

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1