loader
Foto

Galerie foto

Indisciplinaţii la volan, sancţionaţi şi în baza filmărilor participanţilor la trafic?

La „Referendum” s-a discutat despre noile reguli care sancţionează condusul agresiv. Luni, 14 februarie, de la ora 21.00. pe TVR 1. | VIDEO

 

Mihai Rădulescu
Referendum

Luni seară, la „Referendum”, Mihai Rădulescu ne-a provocat din nou la o dezbatere de mare interes pentru noi toţi: am vorbit despre noile reguli care sancţionează condusul agresiv, iar întrebarea pe care jurnalistul a lansat-o invitaţilor în platou, dar şi telespectatorilor a fost: „Ar fi bine ca poliţiştii să poată aplica amenzi şoferilor indisciplinaţi şi în baza filmărilor făcute de participanţii la trafic?”.

Peste numai două săptămâni intră în vigoare modificările introduse în Codul Rutier, care sancţionează, în premieră, comportamentul agresiv la volan. Dai flash-uri nejustificat sau hărţuieşti un alt şofer conducând prea aproape de el, rişti amenda sau chiar suspendarea permisului. Dar cum vor putea fi probate asemenea fapte? Dacă se vor lua în considerare doar constatările făcute de agenţii rutieri, există temerea că noile reguli nu vor avea efect. Multă lume şi-ar dori ca sancţiunile să poată fi date şi pe baza înregistrărilor video făcute cu dispozitivele personale ale şoferilor sau pietonilor (camera de bord, telefon mobil). Însă o iniţiativă legislativă în acest sens tocmai a fost respinsă la vot în Parlament,  reaprinzând controversa publică legată de noul Cod Rutier.

În studioul „Referendum” au fost invitați pentru a-şi susţine punctul de vedere: Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor EUROPOL; avocatul Adrian Cuculis; Mihai Botez, senator USR, iniţiatorul Legii privind acceptarea ca probe a camerelor de bord; Titi Aur, multiplu campion de raliuri, expert în conducere defensivă; Sorin Ene, pilot profesionist, campion la drift şi Cătălin Radu Codescu, preşedinte al Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România.

„Vedem ce argumente are fiecare dintre ei, dar nu numai atât. Discutăm despre mult-aşteptatele norme metodologice, care trebuie să lămurească neclarităţile legate de aplicarea noilor măsuri. De asemenea, aflăm ce noutăţi sunt în cel mai mediatizat accident din ultimul timp, soldat cu moartea unei fetiţe şi rănirea alteia, pe o trecere de pietoni, în Capitală. Vorbim cu avocatul familiei Raisei şi cu mama Marinei, la finalul zilei în care a avut loc o nouă etapă în investigarea accidentului produs de un poliţist vitezoman”, ne promite Mihai Rădulescu.

Telespectatorii sunt aşteptaţi, ca de obicei, să voteze şi să trimită comentarii sau întrebări pe platformele cunoscute: stiriletvr.ro si hotnews.roFacebook Referendum şi Facebook TVR 1. Începând cu ora 21.00, vor putea şi vota DA sau NU, ca răspuns la întrebarea ediţiei. Evoluţia votului va fi prezentată în timpul emisiunii, iar rezultatul final îl aflăm, ca de obicei, în următoarea întâlnire cu „Referendum”.

Sondajul demarat în ediţia precedentă, în care am fost invitaţi să ne spunem părerea dacă se justifică sau nu pensiile speciale din primării şi consilii judeţene, continuă încă atât pe stiriletvr.ro, cât şi pe platforma partenerului media hotnews.ro, iar rezultatul va fi anunţat luni seară, la „Referendum”.

***

„Referendum” este una dintre noile producţii din grila de toamnă a TVR 1, în care o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare şi la care telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe. Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării. „Referendum” se vede în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1, în direct. Românii din afara graniţelor sunt şi ei invitaţi la vot: emisiunea se difuzează simultan şi la TVR MOLDOVA, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR Internaţional.

 

16:45 Floarea nopţii

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1