loader
Foto

Stalin sau despre imperiul terorii, la „Omul şi timpul” | VIDEO

Rafael Udrişte şi invitaţii săi discută, joi seară, despre una dintre cele mai negre perioade ale secolului al XX-lea. „Omul şi timpul” s-a văzut pe 9 iunie, de la ora 23.00, la TVR 1.

 

Rafael Udriște
Omul şi timpul

Anul acesta s-au împlinit 69 de ani de la moartea lui Iosif Vissarionovici Djugaşvili,  cunoscut în istorie drept Iosif Vissarionovici Stalin.

Figură emblematică a lumii comuniste, blamat pentru guvernarea totalitară pe care a practicat-o, Stalin rămâne una dintre cele mai semnificative figuri ale secolului al XX-lea.

Dar care este moştenirea acestui dictator? Ce a lăsat el posterităţii? Ediţia „Omul şi timpul” din 9 iunie aduce mai multe detalii despre ce a însemnat imperiul terorii staliniste. Joi seară, de la ora 23.00, la TVR 1, Rafael Udrişte şi-a provoacat invitaţii la o discuţie pe această temă.

(w882)

(w882) larg

„Câteva milioane de morţi, câteva milioane de persoane strămutate forţat în cadrul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste şi încă mulţi alţi oameni trimisi în Gulag. Numărul exact al victimelor terorii lui Stalin rămâne necunoscut până astăzi. De la venirea sa la putere, în a doua jumătate a anilor 20, imediat după moartea lui Lenin, până la propria sa moarte, trei decenii mai târziu, pe 5 martie 1953, Stalin a marcat pentru totdeauna istoria omenirii prin transformarea URSS, iar după 1945 şi a ţărilor satelite, într-un vast teritoriu în care cultul personalităţii, teroarea, violenţa, minciuna  şi crima au format coloana vertebrală a puterii”, punctează Rafael Udrişte.

(w882)

(w882)

Născut în 1878 în Georgia de astăzi, pe atunci parte integrantă a Imperiului Ţarist, Iosif Vissarionovici Djugaşvili a ales mai târziu numele de război „Stalin”, adică „omul de oţel”. Istoria regimului stalinist este, în mare măsură, aceea a căutării puterii absolute prin orice mijloace. „Venind la putere prin intrigi, Stalin a eliminat cu sânge rece orice adversar sau posibil concurent. Fondator al unui regim al terorii, el a  utilizat metodele leniniste de represiune, nu numai împotriva oponenţilor declaraţi, ci şi împotriva popoarelor aflate sub influenţa URSS”, mai explică realizatorul TVR.

(w882)

Despre una dintre cele mai negre perioade ale secolului al XX-lea discută Rafael Udrişte cu invitaţii săi, istoricii Gheorghe Onișoru, Vasile Buga, respectiv Florian Banu, joi seară, la „Omul şi timpul”. Un nou episod se vede joi, 9 iunie, de la ora 23.00, la TVR 1.

(w882) Rafael Udr

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din octombrie 2021, urmărim în fiecare săptămână noi episoade „Omul şi timpul” la TVR 1.

1:35 Dosar România (R)

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

3:15 Telejurnal (R)

Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1