loader
Foto

Ştiaţi că există Festivalul Oul de Paști? „Exclusiv în România” participă la pregătirea lui

Pentru duminica de Paşti, Cristian Tabără şi echipa „Exclusiv în România” au pregătit o ediţie de sărbătoare filmată în judeţul Bihor. Ascultăm un mirific concert de pricesne, învăţăm să preparăm reţete tradiţionale din Salonta sau Beiuş şi „împistrim” ouăle de pus pe masa de Paște, ca în satele bihorene. Pe 20 aprilie, ora 17.00, la TVR 1.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Cum în acest an Paştetele este sărbătorit la aceeași dată de toate religiile creștine, echipa emisiunii „Exclusiv în România” a ales să viziteze poate cel mai multiconfesional oraș din România: Oradea. Înalții prelați ai bisericilor ortodoxă, româno-catolică, greco-catolică și reformată transmit astfel mesajele lor de sărbătoare către telespectatori. Ba mai mult, Cristian Tabără şi echipa sa ne invită să urmărim un concert de pricesne cu Grupul Psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, cel mai cunoscut grup de muzică bizantină de la noi din ţară. Participă Maria Coman, cea mai ascultată interpretă de muzică religioasă din România și Ribale Wehbé, artistă libaneză de muzică bizantină și orientală, apreciată la nivel internațional.

(w882) Placinta l

(w500) Masa de Pa

Următoarea oprire va fi la Salonta, unde reporterii emisiunii filmează rețete tradiționale de Paște specifice zonei Bihorului. Ce sunt Cicile de Bihor şi cum se prepară vedem duminică, 20 aprilie, de la ora 17.00, la TVR 1. Tot atunci, aflăm reţeta sarmalelor cu păsat ca-n Bihor, cea a celebrei plăcinte în foi de Beiuș, dar şi cum se prepară în această parte a ţării friptura de miel și drobul. Iar tradiția stropitului de Paște în Ardeal ne va fi explicată de specialiștii de la Muzeul Țării Crișurilor.

(w882) Sarmale la

(w882) Cristi Tab

Câţi ştiaţi că, la Dragoteni, tot în Bihor, există „Festivalul Oul de Paști”? Unii am auzit, alţii – nu. Totuşi, de peste 20 de ani, „Festivalul Oul de Paști” se desfășoară în Joia Mare, în satul Drăgoteni, com. Remetea, din destinația de ecoturism Pădurea Craiului. Este cel mai vechi festival de acest gen din țară, iar sufletul manifestării este Dorina Hanza, una din cele mai pasionate păstrătoare ale tradiției „împistririi ouălor” din satul de pe valea Roșiei. An de an, femei și copii se adună, în prag de sărbătoare, pentru a împistri ouăle care vor fi puse pe masă, de Paște. Modelele tradiționale evocă desenele de pe portul popular bihorean, dar ouăle sunt pictate și cu diverse motive florale. Iar elevii se întrec, pe categorii de vârstă, în concursurile organizate cu această ocazie: de bătut toaca, de pricesne.

Echipa „Exclusiv în România” vă spune „Hristos a-nviat!” şi vă aşteaptă la o ediție specială în duminica Paștelui, de la ora 17.00, la TVR 1.

foto: „Exclusiv în România”, TVR 1

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Andra Soceanu şi Ionuţ Gheorghe

ZOOM OANA NENECIU, director executiv Asociaţia Ecopolis

Papa Francisc și-a lansat prima enciclică cu accent pe ecologie în iunie 2015, intitulată „Laudato si” (Lăudat să fie). Acest document, primul de acest gen al unui suveran pontif, a criticat grupurile financiare și de afaceri pentru distrugerea mediului. Papa a clarificat: „Nu este o enciclică ecologică, ci o enciclică socială”.

DISCUŢIE MARIUS COCUŢ, director Caritas Bucureşti

Dimensiunea carităţii Suveranului Pontif este binecunoscută.

Supranumit „Papa săracilor”, Francisc a oferit sprijin constant celor nevoiași, iar dispariția sa a lăsat un gol în inimile multora.

DUPLEX Catedrala Greco-Catolică Sf.​ Treime Blaj cu Pr.CRISTIAN BARTA-purtător de cuvânt Arhieparhia greco-catolica a Blajului

Vizita Suveranului Pontif în municipiul din județul Alba are încă ecouri semnificative pentru comunitate. Pe 2 iunie 2019, în prezența a peste 100.000 de persoane, Sfântul Părinte Francisc a beatificat şi a ridicat la cinstea altarelor pe cei şapte episcopi martiri greco-catolici, care au murit în închisorile comuniste.Venirea Papei Francisc în România şi în special pe Câmpia Libertății, la Blaj, singurul oraș episcopal din România, a stat sub motto-ul: ”Să mergem împreună!” Un îndemn la unitate şi reconciliere a României.

Invitati :Pr. IULIAN BUDĂU si DIANA DUMITRASCU, jurnalist TVR

În 2019, papa Francisc a îmbrățișat România în fiecare localitate unde s-a aflat. A avut un mesaj diferit pentru cei pentru cei prezenți la București, la Blaj, la Șumuleu Ciuc și la Iași, unde a fost și întâlnirea cu tinerii, deși Iașul nu este o localitate cu o populație majoritar catolică, însă în Moldova sunt foarte multe comunități romano-catolice.
România, ţară majoritar ortodoxă, a fost vizitată în urmă cu aproape 26 de ani şi de Papa Ioan Paul al II-a, în perioada 7-9 mai 1999, o vizită la invitaţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007), şi a preşedintelui României, Emil Constantinescu (1996-2000). Vizita a durat trei zile și a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la marea schismă din 1054 când un papă vizita o țară majoritar ortodoxă.​

LIVE CARMEN RUSU de la Catedrala Sf Iosif in dialog cu Pr. ŞERBAN TARCIZIU, Purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București

Sâmbătă, 26 aprilie, la ora 9:00, la Catedrala Sfântul Iosif, va avea loc Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc.
Sfânta Liturghie va fi prezidată de Excelența Sa Mons. Giampero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Rep. Moldova.
ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc la Vatican.

ZOOM CIPRIAN NECULA, sociolog

Papa Francisc a fost un obisnuit al comunitatilor sărace, defavorizate, al penitenciarelor, azilelor, periferiilor etc. In vizita sa istorică in România, a fost primul prelat din istorie care şi-a cerut scuze, în numele bisericii, pentru discriminare şi rele tratamente. Aşa cum titrează astăzi multe publicatii, "Papa a fost primul care..."-printre altele-a cerut în mod constant un rol mai mare pentru femei în guvernarea bisericii. A dorit să se schimbe legile bisericii și a acționat în acest sens.

ZOOM Preot DANIEL Nicolae AVRAM, Eparhia de Cluj-Gherla

Cartiel Papei Francisc publicate la Editura „Viața Creștină” a Eparhiei de Cluj-Gherla, cărți care poartă amprenta unui om al lui Dumnezeu cu inimă mare și credință vie.

În paginile lor regăsim simplitatea care vindecă, înțelepciunea care călăuzește,și, mai presus de toate, bucuria Evangheliei-trăită, vestită și împărtășită.

Dacă ar fi să alegem un cuvânt care să definească întreaga viață și misiune a Papei Francisc, acel cuvânt ar fi bucurie. O bucurie care nu este superficială, ci izvorâtă din întâlnirea vie cu Cristos. Cărțile sale rămân cu noi-ca lumină, ca mângâiere, ca chemare spre o viață plină de sens.

Tot eparhia Cluj Gherla se foloseste, în acţiunile caritabile şi de unul din autoturismele cu care Papa Francisc s-a deplasat pe parcursul vizitei in România.

DISCUŢIE DIANA DUMITRAŞCU, jurnalist TVR si Pr. IULIAN BUDĂU, ordinul iezuit

ZOOM IRINA MARGARETA NISTOR, critic de film

Există multe filme despre Vatican și viața Papilor, inclusiv despre viața Papei Francisc.

TELEFON VASILE BĂNESCU, teolog
Papa Francisc, etalon de modestie şi smerenie, care a impresioanat întreaga lume creştină (şi nu numai), dincolo de diferenţele confesionale
TELEFON Pr.ADRIAN DANCĂ, Radio Vatican
Ultimele pregătiri până la începerea slujbei de inmormântare.

Ce aşteaptă lumea catolică şi creştinismul în general de acum încolo?

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

9:50 Chipul lui Iisus de pe Giulgiul din Torino, reconstituit cu inteligenţa artificială

(New discoveries on the Shroud of Turin inspire viral AI image of Jesus, Italia, 2024)

Giulgiul din Torino este unul dintre cele mai studiate şi mai controversate artefacte din istorie, dar şi unul dintre cele mai importante din Biserica Catolică. Noi descoperiri ştiinţifice au confirmat că datează din vremea lui Iisus. În plus, cu ajutorul inteligenţei artificiale, a fost reconstituit chipul lui Iisus imprimat pe Giulgiu.

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...

Ediţii speciale şi înmormântarea Papei Francisc, în direct, la TVR

Televiziunea Română difuzează, sâmbătă, 26 aprilie, ediţii speciale dedicate unui moment istoric pentru întreaga lume: înmormântarea Papei ...

 

#tvr1