loader
Foto

Galerie foto

Despre Insula lui Apollo şi baobab, la Teleenciclopedia

Teleenciclopedia, cel mai vechi magazin TV de ştiinţă şi cultură, vă aduce noi subiecte şi sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 18.50 la TVR 1 şi online pe TVR +.

 

Teleenciclopedia

ARTA ARHITECTURII (ep.11/15)

Modestă la exterior, Capela Scrovegni din Padova adăpostește una dintre marile comori ale artei universale: 130 de picturi în frescă, săvârșite de florentinul Giotto di Bondone – majoritatea evocând viața Fecioarei Maria și cea a Lui Iisus Hristos; Sieneza Piazza del Campo este dominată de Palatul Public – cu turnul său înalt de 88 de metri –, construit între anii 1297 și 1310. În Sala del Mappamondo şi Sala della Pace, admirăm câteva dintre capodoperele pictorilor Simone Martini şi Ambrogio Lorenzetti.

INSULA LUI APOLLO (ep. 1/2)

Abia depăşind trei kilometri pătraţi, Insula Delos – „leagăn al Zeului Apollo” – a fost, în Antichitate, nucleul religios și economic al celor 38 de insule ce alcătuiesc Arhipelagul Ciclade, din Marea Egee. Inspiraţi de Homer, care a compus „Imnul Către Apollo”, delienii  i-au ridicat „protectorului muzelor” unul dintre cele mai mari sanctuare ale Eladei.

BAOBABUL (ep.1/2)

Datorită morfologiei excepţionale şi multiplelor sale calităţi, baobabul –  cel mai faimos dintre arborii Africii – denumit şi „copac inversat”, vindecă, hrăneşte şi protejează, dăinuind de milenii în armonie cu oamenii.

ALEXANDRA DAVID NÉEL. CĂLĂTOARE ÎN TIBET (ep.3/3)

Exploratoarea şi scriitoarea franco-belgiană Alexandra David Néel şi călugărul tibetan Aphur Yongden au ajuns în oraşul interzis Lhasa, în luna februarie a anului 1924. Călătoria s-a dovedit mai mult decât extravaganţa unei femei bogate şi nonconformiste – fiind un triumf al spiritului și curajului!

Producător  OANA HAŞEGAN

Realizator: CORNELIA RĂDULESCU


***

Teleenciclopedia poate fi urmărită în reluare pe 12 noiembrie, de la ora 7.00, la TVR 1 şi TVR+.

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

 

14:30 Ora regelui

Tinerii din București și din Iași care au finalizat nivelul de aur al programului Duke of Edinburgh, în acest an, au obținut cea mai înaltă distincție și, în cadrul unei ceremonii organizate de Majestatea Sa Margareta, la Palatul Elisabeta, au primit certificatul de recunoaștere.

Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat un liceu special al Buzăului, Colegiul Economic ”Regele Mihai”. După București, aici este al doilea centru de învățământ din țară din care provin mulți dintre studenții Academiei de Studii Economice din capitală.

Într-o clădire-monument de arhitectură din Craiova, a fost inaugurat Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Noul muzeu ce deține 38 de colecții, reprezintă una dintre atitudinile necesare în rescrierea istoriei noastre postbelice și în reconsiderarea istoriei literaturii și culturii românești.

Arhiva primei agenții de presă din țară a început să se constituie cu 135 de ani în urmă. În acest timp, Agerpres a consemnat zi de zi evenimentele românilor și ale lumii. Povestea agenției care își păstrează menirea de a informa corect, impartial și prompt, o aflăm în ”Ora Regelui”.

Prezentator: Bogdan Șerban-Iancu

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Realizatori: Bogdan Șerban-Iancu, Adelina Dumitrescu, Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

15:30 Copiii spun

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1