loader
Foto

Teleenciclopedia: Chef Auguste Escoffier - aspect și arome în gastronomia modernă | VIDEO

Franța, Spania, China: parcurgem noi capitole de istorie cu „Teleenciclopedia". Pe TVR1, sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 19:00, în reluare luni, 4 decembrie, de la ora 00:05.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: LIBERTAD! (ep. 1)

Începând cu 1919, dadaismul și suprarealismul au devenit armele tinerilor artiști întorși din război. La Paris, André Breton, Philippe Soupault, Louis Aragon explorau vise, aplicau scrierea automată, inventau jocuri și reviste. La începutul anilor ‘30, amenințarea fascismului a determinat implicarea artiștilor în politică. Nerecunoscut de propriul său tată, Louis Aragon a ajuns unul dintre „copiii” lui Stalin – Tătucul Poporului. Introdus în cele mai inaccesibile cercuri staliniste, a învățat limba rusă și cum să manipuleze ciocanul ideologic și secera politică, urmând să-și trădeze camarazii pentru totdeauna.

RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL (ep.1)

Izbucnit în iulie 1936, Războiul Civil împărţea Spania în două tabere: republicanii, loiali Frontului Popular cu înclinații de stânga, ce câștigase democratic alegerile, și naționaliștii generalului Francisco Franco. În  octombrie 1938, după doi ani de lupte grele și fără semne de domolire a conflictului, reporterul Joseph Kessel şi fotograful Jean Moral plecau pe front, în calitate de corespondenţi. Materialele jurnalistice trebuiau să crească tirajul prestigiosului jurnal Paris Soir, unde lucrau.

AUGUSTE ESCOFFIER ȘI GASTRONOMIA MODERNĂ (ep. 3)

Ajuns bucătar şef, Monsieur Escoffier putea, în sfârșit, să dea frâu liber imaginației. Pentru a servi preparatele la temperatura potrivită, a decis să simplifice rețetele și prezentările precursorilor săi: Carême și Gouffé. Compoziția, alăturarea texturilor și culorilor alcătuiau opere de artă în miniatură, francezul fiind printre primii chefi care au pus accent pe importanța aspectului. Timp de șase ani, César Ritz, Auguste Escoffier și echipa lor au alternat iernile petrecute la Monte Carlo cu verile în Lucerna, urmați de o clientelă fidelă care le-a sporit reputația. Într-o bună zi, cineva le-a sugerat o adevărată provocare: să cucerească Londra !

(w500) Escoffier

ECOSISTEME: CHINA (ep.5) (premieră)

În 1960, specia de giboni Nomascus nasutus a fost declarată extinctă. Dar, în 2002, s-a descoperit o familie supraviețuitoare în Vietnam – iar de atunci, alte câteva. Gibonii sunt monogami, spre deosebire de toate celelalte maimuțe antropoide. Nu și Cao-vit, a căror poligamie poate fi modalitatea lor de adaptare la competiția acerbă pentru supraviețuire. Maimuțele Cao-vit se hrănesc cu fructe și frunze, pe care le găsesc din abundență în jungla cu peste 100.000 de specii vegetale catalogate.

***

Producător:  Oana Hașegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

5:40 Dong Yi, concubina regelui (R)

(DONG YI-Coreea de Sud, 2010)

Episodul 1

Regia: Lee Byung-hoon, Kim Sang-hyub

Cu: Han Hyo-joo, Ji Jin-hee, Lee So-yeon, Park Ha-sun

Dramă istorică

(Reluare)

6:55 Imnul României

 

Performanțele scăzute ale României în evaluările PISA, cu o rată alarmantă de analfabetism funcțional ce afectează aproape jumătate dintre elevi, ...

„Cel mai trist lucru în viață este talentul irosit!” - Robert De Niro şi Chazz Palminteri ne farmecă, la TVR 1, cu o „Poveste din Bronx”

De obicei gangster nemilos în filme, Robert De Niro înfățișează, de data aceasta, un bărbat obișnuit care încearcă să-și protejeze fiul de ...

Într-o societate contemporană marcată de polarizare și de o complexitate crescândă a problemelor sociale, rolul emisiunilor de dezbatere publică ...

 

#tvr1