loader
Foto

Teleenciclopedia: Chef Auguste Escoffier - aspect și arome în gastronomia modernă | VIDEO

Franța, Spania, China: parcurgem noi capitole de istorie cu „Teleenciclopedia". Pe TVR1, sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 19:00, în reluare luni, 4 decembrie, de la ora 00:05.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: LIBERTAD! (ep. 1)

Începând cu 1919, dadaismul și suprarealismul au devenit armele tinerilor artiști întorși din război. La Paris, André Breton, Philippe Soupault, Louis Aragon explorau vise, aplicau scrierea automată, inventau jocuri și reviste. La începutul anilor ‘30, amenințarea fascismului a determinat implicarea artiștilor în politică. Nerecunoscut de propriul său tată, Louis Aragon a ajuns unul dintre „copiii” lui Stalin – Tătucul Poporului. Introdus în cele mai inaccesibile cercuri staliniste, a învățat limba rusă și cum să manipuleze ciocanul ideologic și secera politică, urmând să-și trădeze camarazii pentru totdeauna.

RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL (ep.1)

Izbucnit în iulie 1936, Războiul Civil împărţea Spania în două tabere: republicanii, loiali Frontului Popular cu înclinații de stânga, ce câștigase democratic alegerile, și naționaliștii generalului Francisco Franco. În  octombrie 1938, după doi ani de lupte grele și fără semne de domolire a conflictului, reporterul Joseph Kessel şi fotograful Jean Moral plecau pe front, în calitate de corespondenţi. Materialele jurnalistice trebuiau să crească tirajul prestigiosului jurnal Paris Soir, unde lucrau.

AUGUSTE ESCOFFIER ȘI GASTRONOMIA MODERNĂ (ep. 3)

Ajuns bucătar şef, Monsieur Escoffier putea, în sfârșit, să dea frâu liber imaginației. Pentru a servi preparatele la temperatura potrivită, a decis să simplifice rețetele și prezentările precursorilor săi: Carême și Gouffé. Compoziția, alăturarea texturilor și culorilor alcătuiau opere de artă în miniatură, francezul fiind printre primii chefi care au pus accent pe importanța aspectului. Timp de șase ani, César Ritz, Auguste Escoffier și echipa lor au alternat iernile petrecute la Monte Carlo cu verile în Lucerna, urmați de o clientelă fidelă care le-a sporit reputația. Într-o bună zi, cineva le-a sugerat o adevărată provocare: să cucerească Londra !

(w500) Escoffier

ECOSISTEME: CHINA (ep.5) (premieră)

În 1960, specia de giboni Nomascus nasutus a fost declarată extinctă. Dar, în 2002, s-a descoperit o familie supraviețuitoare în Vietnam – iar de atunci, alte câteva. Gibonii sunt monogami, spre deosebire de toate celelalte maimuțe antropoide. Nu și Cao-vit, a căror poligamie poate fi modalitatea lor de adaptare la competiția acerbă pentru supraviețuire. Maimuțele Cao-vit se hrănesc cu fructe și frunze, pe care le găsesc din abundență în jungla cu peste 100.000 de specii vegetale catalogate.

***

Producător:  Oana Hașegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1