loader
Foto

Teleenciclopedia: Chef Auguste Escoffier - aspect și arome în gastronomia modernă | VIDEO

Franța, Spania, China: parcurgem noi capitole de istorie cu „Teleenciclopedia". Pe TVR1, sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 19:00, în reluare luni, 4 decembrie, de la ora 00:05.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: LIBERTAD! (ep. 1)

Începând cu 1919, dadaismul și suprarealismul au devenit armele tinerilor artiști întorși din război. La Paris, André Breton, Philippe Soupault, Louis Aragon explorau vise, aplicau scrierea automată, inventau jocuri și reviste. La începutul anilor ‘30, amenințarea fascismului a determinat implicarea artiștilor în politică. Nerecunoscut de propriul său tată, Louis Aragon a ajuns unul dintre „copiii” lui Stalin – Tătucul Poporului. Introdus în cele mai inaccesibile cercuri staliniste, a învățat limba rusă și cum să manipuleze ciocanul ideologic și secera politică, urmând să-și trădeze camarazii pentru totdeauna.

RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL (ep.1)

Izbucnit în iulie 1936, Războiul Civil împărţea Spania în două tabere: republicanii, loiali Frontului Popular cu înclinații de stânga, ce câștigase democratic alegerile, și naționaliștii generalului Francisco Franco. În  octombrie 1938, după doi ani de lupte grele și fără semne de domolire a conflictului, reporterul Joseph Kessel şi fotograful Jean Moral plecau pe front, în calitate de corespondenţi. Materialele jurnalistice trebuiau să crească tirajul prestigiosului jurnal Paris Soir, unde lucrau.

AUGUSTE ESCOFFIER ȘI GASTRONOMIA MODERNĂ (ep. 3)

Ajuns bucătar şef, Monsieur Escoffier putea, în sfârșit, să dea frâu liber imaginației. Pentru a servi preparatele la temperatura potrivită, a decis să simplifice rețetele și prezentările precursorilor săi: Carême și Gouffé. Compoziția, alăturarea texturilor și culorilor alcătuiau opere de artă în miniatură, francezul fiind printre primii chefi care au pus accent pe importanța aspectului. Timp de șase ani, César Ritz, Auguste Escoffier și echipa lor au alternat iernile petrecute la Monte Carlo cu verile în Lucerna, urmați de o clientelă fidelă care le-a sporit reputația. Într-o bună zi, cineva le-a sugerat o adevărată provocare: să cucerească Londra !

(w500) Escoffier

ECOSISTEME: CHINA (ep.5) (premieră)

În 1960, specia de giboni Nomascus nasutus a fost declarată extinctă. Dar, în 2002, s-a descoperit o familie supraviețuitoare în Vietnam – iar de atunci, alte câteva. Gibonii sunt monogami, spre deosebire de toate celelalte maimuțe antropoide. Nu și Cao-vit, a căror poligamie poate fi modalitatea lor de adaptare la competiția acerbă pentru supraviețuire. Maimuțele Cao-vit se hrănesc cu fructe și frunze, pe care le găsesc din abundență în jungla cu peste 100.000 de specii vegetale catalogate.

***

Producător:  Oana Hașegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

* Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

În România, accesul la cultură este încă un privilegiu. Milioane de români rămân în afara experiențelor culturale. Asociația de Teatru Digital încearcă să deschidă universul artei teatrale prin tehnologie.

Invitati: ​Alexandru Arama-fondator Asociația de teatru digital

Daniela Tontsch-Președinte al Consiliului national al dizabilității din România

​Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

18:55 Teleenciclopedia

HENRI ROUSSEAU (ep.1)

Întreaga viață, Pablo Picasso a păstrat în atelier patru tablouri, toate aparținând aceluiași pictor: Henri Rousseau. Îi adora lucrările, considerându-le un etalon pentru propria sa operă. Povestea pictorului Rousseau începe spre sfârșitul secolului al XIX-lea, la Paris-efervescent epicentru unde, zilnic, artele se reinventează. În 1868, la 24 de ani, provincialul Henri se muta la Paris și, patru ani mai târziu, se angaja ca funcționar la Oficiul Vamal. Scriitorul Alfred Jarry a fost primul care l-a numit, cu afecțiune și amuzament, Le Douanier (Vameșul). Dar, după două decenii, nesatisfăcut de meseria ingrată, Henri Rousseau hotăra să se dedice artei. În 1890, finaliza primul său autoportret, intitulat Eu însumi. Portret-peisaj, care îi înglobează personalitatea, talentul și visurile de glorie.

AMORURI BOEME. AMORURI BOEME : EMILIE FLÖGE ŞI GUSTAV KLIMT (ep.2)

Sfârşitul secolului al XIX-lea aducea un suflu proaspăt în cercurile artiștilor din Europa, dar în capitala Imperiului Austro-Ungar domnea conservatorismul. Pe 3 aprilie 1897, pictorul Gustav Klimt și încă vreo 40 de avangardiști înființau Wiener Secession (Secesiunea Vieneză) punând capăt dictaturii gustului burghez, sub motto-ul Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit. (Timpurilor, arta lor. Artei -libertatea !) Emilie Flöge s-a alăturat cu entuziasm noii mișcări, ce revendica împrospătarea și... „popularizarea” curentelor artistice. Spera ca și design-ul vestimentar să se elibereze de vechile standarde și a decis că e timpul să-și pună în practică intuiția... feminină.

MITURILE GRECIEI ANTICE. PROMETHEUS: TITANUL RĂZVRĂTIT (ep.2)

Într-o zi, spune legenda, Zeus, stăpânul Olimpului, decide să schimbe ordinea în Univers. Zeus va ocupa cea mai înaltă culme. Ceilalţi confraţi vor sta pe o treaptă mai joasă, în vreme ce oamenii vor locui la poalele muntelui. La porunca suveranului, va fi organizat un mare ospăţ pe vastele câmpii din Mekone. Acolo, un bou sacrificat va fi împărţit între muritori şi divinităţi. Partea cea mai bună va reveni, desigur, zeilor. Numai că Prometheus, titanul însărcinat cu delicata misiune, are de gând să-l păcălească pe Zeus.

Producător Oana Haşegan

 
Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, în direct la TVR

Duminică, 18 mai, la ora 11.00, în Piața Sfântul Petru, papa Leon al XIV-lea va prezida Sfânta Liturghie pentru inaugurarea solemnă a ...

„Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost şi ce va fi”, un film despre oraşele din patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni

La „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne propune un documentar despre viaţa a trei dintre localităţile din Apuseni unde se exploata minereu. ...

 

#tvr1