loader

Teleenciclopedia: Armate în miniatură

Prima ediţie "Teleenciclopedia" din noul an se difuzează pe 6 ianuarie la TVR 1, de la ora 18:50.

 

Subiectele ediţiei din această sâmbătă abordează cinematografia, etnografia şi biologia.

PASIUNI ECVESTRE. MONGOLII

Mongolia numără 2,5 milioane de locuitori şi aproape de două ori mai mulţi cai – fiind, probabil, ţara unde cabalinele au cea mai mare influenţă asupra vieţii cotidiene.

 

ARBORELE-VĂPAIE

Socotit de botanişti cel mai frumos copac din lume, DELONIX REGIA, denumit popular ,,arborele-văpaie”, a fost descoperit de coloniştii europeni la sfârşitul secolului al XIX-lea, pe insula Madagascar, fiind folosit, îndeosebi, ca arbore ornamental.

ARMATE MINIATURALE

Dezlegăm mistere din existenţa unor specii gregare: crabi, furnici legionare, albine, păianjeni, lăcuste.

 

STELE ALE ECRANULUI: CHARLIE CHAPLIN și MARY PICKFORD

În ediţia din 6 ianuarie 2018, ne reamintim biografiile şi carierele unor vedete ale filmului mut: Charlie Chaplin și Gladys Louise Smith (cunoscută și sub numele de Mary Pickford).

 

UMAHARA

Membrii tribului Igbatsa, din jungla amazoniană, îşi confecţionează acoperăminte pentru cap, din păr uman şi pene de papagal viu colorate.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan.

Realizator: Cornelia Rădulescu

11:30 Teleshopping

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1