loader
Foto

"Teleenciclopedia": Auguste Escoffier și gastronomia modernă | VIDEO

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 19:00, la TVR 1 și TVR+, v-am invităm să urmăriți noi subiecte interesante la "Teleenciclopedia". Ediția este în reluare luni, de la ora 00:00, la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: VRĂJITORII DIN MONTPARNASSE (ep. 5)

Într-o dimineață din anul 1926, la ușa lui Picasso a sunat pictorul spaniol Salvador Dalí.  Acesta renunţase la pictura impresionistă în favoarea cubiștilor. Pe Juan Gris îl considera cel mai bun, pe Giorgio de Chirico îl stima, în vreme ce Matisse îl impresiona prea puţin. Dintre clasici, cel mai mult îl aprecia pe Vermeer. Mai târziu, în vara anului 1929, la Cadaques, Dali avea să descopere o nouă metodă de a picta, paranoico-critică. Dezvoltată și teoretizată ulterior, aceasta se baza pe principiul că asocierile și interpretările delirante, născute din paranoia, conduceau la creație.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA. FORŢA COMBATIVĂ (ep. 5) (premieră)

În 2 august 1990, 100.000 de soldați irakieni invadau Kuweit la ordinul președintelui Saddam Hussein. Câteva zile mai târziu, o coaliție din peste 30 de țări, organizată de Statele Unite, intervenea pentru a preveni extinderea conflictului în Arabia Saudită. Operațiunea Desert Storm, declanşată la 17 ianuarie 1991, avea să fie condusă de generalul Norman Schwarzkopf – acelaşi care, în anul 1983, fusese desemnat comandant adjunct al forței de intervenție în timpul invaziei din Grenada, în Marea Caraibilor – prima mobilizare externă a armatei SUA după războiul din Vietnam.

AUGUSTE ESCOFFIER ȘI GASTRONOMIA MODERNĂ (ep. 2)

După câțiva ani de ucenicie la Petit Moulin Rouge și o traumatizantă experiență pe front, în 1873, la 27 de ani, Auguste Escoffier ajungea bucătarul șef al vestitului cabaret parizian. Pentru a se bucura şi mai mult de respectul cuvenit, îşi cumpărase cea mai înaltă bonetă din oraș, luând exemplul mentorului său, Antonin Carême. Venise momentul ca Monsieur Escoffier să dea frâu liber imaginaţiei, schimbând radical imaginea bucătăriei şi modul de preparare a bucatelor.

ECOSISTEME: CHINA (ep.4) (premieră)

În prezent, aligatorii chinezi supraviețuiesc în câteva rezervații din provincia Anhui, de-a lungul fluviului Yangtze. O bună parte din timp o petrec în adăposturi subterane, unde hibernează din toamnă până în primăvară. În ultimele decenii, agricultura intensivă le-a diminuat drastic habitatul, determinând escaladarea conflictului cu fermierii locali. Nu este de mirare că în sălbăticie au rămas maximum 300 de exemplare.

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

14:55 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

Sezon nou

15:00 Maghiara de pe unu

(I) Cronica săptămânală. Moderator Mosoni Emőke

„Eu număr doar orele însorite”-cadranele solare din Miercurea Ciuc (partea III.)

Contravorbe (ep. 16)-cu Borbély András şi Ivácson András Áron

Avanpremiera emisiunilor viitoare

Producător Kacsó Sándor

Transmisiune directă + înregistrare

 
Ce înseamnă „cuvinte goale”? Poate fi tradus Eminescu? Sezon nou „Vorbește corect!”, la TVR 1

Din 31 martie, în fiecare zi de luni până vineri, la ora 14,55, echipa emisiunii „Vorbeşte corect!” continuă să ne convingă, la TVR 1: ...

Despre franzela

Despre franzela "fitness", la "Agrostrategia"| VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Piața românească de panificație traversează o perioadă de transformare, consumatorii manifestând un interes crescut pentru produse specializate, ...

Un patrimoniu sacru și secular: Biserica Romano-Catolică din Vinga | VIDEO

Biserica Romano-Catolică din Vinga, localitate din județul Arad, este una dintre cele mai frumoase și impresionante din această zonă a României.

 

#tvr1