loader
Foto

"Teleenciclopedia": Auguste Escoffier și gastronomia modernă | VIDEO

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 19:00, la TVR 1 și TVR+, v-am invităm să urmăriți noi subiecte interesante la "Teleenciclopedia". Ediția este în reluare luni, de la ora 00:00, la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: VRĂJITORII DIN MONTPARNASSE (ep. 5)

Într-o dimineață din anul 1926, la ușa lui Picasso a sunat pictorul spaniol Salvador Dalí.  Acesta renunţase la pictura impresionistă în favoarea cubiștilor. Pe Juan Gris îl considera cel mai bun, pe Giorgio de Chirico îl stima, în vreme ce Matisse îl impresiona prea puţin. Dintre clasici, cel mai mult îl aprecia pe Vermeer. Mai târziu, în vara anului 1929, la Cadaques, Dali avea să descopere o nouă metodă de a picta, paranoico-critică. Dezvoltată și teoretizată ulterior, aceasta se baza pe principiul că asocierile și interpretările delirante, născute din paranoia, conduceau la creație.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA. FORŢA COMBATIVĂ (ep. 5) (premieră)

În 2 august 1990, 100.000 de soldați irakieni invadau Kuweit la ordinul președintelui Saddam Hussein. Câteva zile mai târziu, o coaliție din peste 30 de țări, organizată de Statele Unite, intervenea pentru a preveni extinderea conflictului în Arabia Saudită. Operațiunea Desert Storm, declanşată la 17 ianuarie 1991, avea să fie condusă de generalul Norman Schwarzkopf – acelaşi care, în anul 1983, fusese desemnat comandant adjunct al forței de intervenție în timpul invaziei din Grenada, în Marea Caraibilor – prima mobilizare externă a armatei SUA după războiul din Vietnam.

AUGUSTE ESCOFFIER ȘI GASTRONOMIA MODERNĂ (ep. 2)

După câțiva ani de ucenicie la Petit Moulin Rouge și o traumatizantă experiență pe front, în 1873, la 27 de ani, Auguste Escoffier ajungea bucătarul șef al vestitului cabaret parizian. Pentru a se bucura şi mai mult de respectul cuvenit, îşi cumpărase cea mai înaltă bonetă din oraș, luând exemplul mentorului său, Antonin Carême. Venise momentul ca Monsieur Escoffier să dea frâu liber imaginaţiei, schimbând radical imaginea bucătăriei şi modul de preparare a bucatelor.

ECOSISTEME: CHINA (ep.4) (premieră)

În prezent, aligatorii chinezi supraviețuiesc în câteva rezervații din provincia Anhui, de-a lungul fluviului Yangtze. O bună parte din timp o petrec în adăposturi subterane, unde hibernează din toamnă până în primăvară. În ultimele decenii, agricultura intensivă le-a diminuat drastic habitatul, determinând escaladarea conflictului cu fermierii locali. Nu este de mirare că în sălbăticie au rămas maximum 300 de exemplare.

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1