loader
Foto

"Teleenciclopedia": Auguste Escoffier și gastronomia modernă | VIDEO

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 19:00, la TVR 1 și TVR+, v-am invităm să urmăriți noi subiecte interesante la "Teleenciclopedia". Ediția este în reluare luni, de la ora 00:00, la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: VRĂJITORII DIN MONTPARNASSE (ep. 5)

Într-o dimineață din anul 1926, la ușa lui Picasso a sunat pictorul spaniol Salvador Dalí.  Acesta renunţase la pictura impresionistă în favoarea cubiștilor. Pe Juan Gris îl considera cel mai bun, pe Giorgio de Chirico îl stima, în vreme ce Matisse îl impresiona prea puţin. Dintre clasici, cel mai mult îl aprecia pe Vermeer. Mai târziu, în vara anului 1929, la Cadaques, Dali avea să descopere o nouă metodă de a picta, paranoico-critică. Dezvoltată și teoretizată ulterior, aceasta se baza pe principiul că asocierile și interpretările delirante, născute din paranoia, conduceau la creație.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA. FORŢA COMBATIVĂ (ep. 5) (premieră)

În 2 august 1990, 100.000 de soldați irakieni invadau Kuweit la ordinul președintelui Saddam Hussein. Câteva zile mai târziu, o coaliție din peste 30 de țări, organizată de Statele Unite, intervenea pentru a preveni extinderea conflictului în Arabia Saudită. Operațiunea Desert Storm, declanşată la 17 ianuarie 1991, avea să fie condusă de generalul Norman Schwarzkopf – acelaşi care, în anul 1983, fusese desemnat comandant adjunct al forței de intervenție în timpul invaziei din Grenada, în Marea Caraibilor – prima mobilizare externă a armatei SUA după războiul din Vietnam.

AUGUSTE ESCOFFIER ȘI GASTRONOMIA MODERNĂ (ep. 2)

După câțiva ani de ucenicie la Petit Moulin Rouge și o traumatizantă experiență pe front, în 1873, la 27 de ani, Auguste Escoffier ajungea bucătarul șef al vestitului cabaret parizian. Pentru a se bucura şi mai mult de respectul cuvenit, îşi cumpărase cea mai înaltă bonetă din oraș, luând exemplul mentorului său, Antonin Carême. Venise momentul ca Monsieur Escoffier să dea frâu liber imaginaţiei, schimbând radical imaginea bucătăriei şi modul de preparare a bucatelor.

ECOSISTEME: CHINA (ep.4) (premieră)

În prezent, aligatorii chinezi supraviețuiesc în câteva rezervații din provincia Anhui, de-a lungul fluviului Yangtze. O bună parte din timp o petrec în adăposturi subterane, unde hibernează din toamnă până în primăvară. În ultimele decenii, agricultura intensivă le-a diminuat drastic habitatul, determinând escaladarea conflictului cu fermierii locali. Nu este de mirare că în sălbăticie au rămas maximum 300 de exemplare.

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

18:55 Teleenciclopedia

HENRI ROUSSEAU (ep.1)

Întreaga viață, Pablo Picasso a păstrat în atelier patru tablouri, toate aparținând aceluiași pictor: Henri Rousseau. Îi adora lucrările, considerându-le un etalon pentru propria sa operă. Povestea pictorului Rousseau începe spre sfârșitul secolului al XIX-lea, la Paris-efervescent epicentru unde, zilnic, artele se reinventează. În 1868, la 24 de ani, provincialul Henri se muta la Paris și, patru ani mai târziu, se angaja ca funcționar la Oficiul Vamal. Scriitorul Alfred Jarry a fost primul care l-a numit, cu afecțiune și amuzament, Le Douanier (Vameșul). Dar, după două decenii, nesatisfăcut de meseria ingrată, Henri Rousseau hotăra să se dedice artei. În 1890, finaliza primul său autoportret, intitulat Eu însumi. Portret-peisaj, care îi înglobează personalitatea, talentul și visurile de glorie.

AMORURI BOEME. AMORURI BOEME : EMILIE FLÖGE ŞI GUSTAV KLIMT (ep.2)

Sfârşitul secolului al XIX-lea aducea un suflu proaspăt în cercurile artiștilor din Europa, dar în capitala Imperiului Austro-Ungar domnea conservatorismul. Pe 3 aprilie 1897, pictorul Gustav Klimt și încă vreo 40 de avangardiști înființau Wiener Secession (Secesiunea Vieneză) punând capăt dictaturii gustului burghez, sub motto-ul Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit. (Timpurilor, arta lor. Artei -libertatea !) Emilie Flöge s-a alăturat cu entuziasm noii mișcări, ce revendica împrospătarea și... „popularizarea” curentelor artistice. Spera ca și design-ul vestimentar să se elibereze de vechile standarde și a decis că e timpul să-și pună în practică intuiția... feminină.

MITURILE GRECIEI ANTICE. PROMETHEUS: TITANUL RĂZVRĂTIT (ep.2)

Într-o zi, spune legenda, Zeus, stăpânul Olimpului, decide să schimbe ordinea în Univers. Zeus va ocupa cea mai înaltă culme. Ceilalţi confraţi vor sta pe o treaptă mai joasă, în vreme ce oamenii vor locui la poalele muntelui. La porunca suveranului, va fi organizat un mare ospăţ pe vastele câmpii din Mekone. Acolo, un bou sacrificat va fi împărţit între muritori şi divinităţi. Partea cea mai bună va reveni, desigur, zeilor. Numai că Prometheus, titanul însărcinat cu delicata misiune, are de gând să-l păcălească pe Zeus.

Producător Oana Haşegan

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, în direct la TVR

Duminică, 18 mai, la ora 11.00, în Piața Sfântul Petru, papa Leon al XIV-lea va prezida Sfânta Liturghie pentru inaugurarea solemnă a ...

„Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost şi ce va fi”, un film despre oraşele din patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni

La „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne propune un documentar despre viaţa a trei dintre localităţile din Apuseni unde se exploata minereu. ...

 

#tvr1