loader
Foto

Teleenciclopedia: Comori şi lecţii vieneze

Sâmbătă, 20 ianuarie, lecţii în premieră  despre arte plastice, istorie naturală şi jucării, la TVR 1, de la ora 18:50, într-o nouă ediţie a "Teleenciclopediei".

 

Teleenciclopedia

HIERONYMUS BOSCH. TRIPTICUL SFÂNTULUI ANTONIE

Lucrare de referință a olandezului Hieronymus Bosch, Ispitirea Sfântului Antonie oglindește o epocă obsedată de păcat și de Infern.

După opiniile unor critici moderni, demonii și întruchipările grotești din această pictură reprezintă nălucirile celor îmbolnăviți de un flagel cumplit – denumit chiar „Focul Sfântului Antonie” sau „boala celor care ard” – care a decimat, în anul 1418, populația înfometată din Țările de Jos și din Paris.

(w882) Ispitirea

DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ

Considerată „cel mai internațional fluviu”, deoarece străbate nu mai puțin de 10 țări și patru capitale, Dunărea a fost „implicată” din vremuri imemoriale în istoria, cultura și civilizația Europei, generând, în același timp, o uluitoare diversitate de ecosisteme „populate”, în zilele noastre, de aproximativ 4.000 de specii animale și 1.000, vegetale.

MUZEUL DE ISTORIE NATURALĂ DIN VIENA

Inaugurat acum 250 de ani, Muzeul de Istorie Naturală din Viena găzduieşte mii de exponate valoroase, între care se numără şi colecția aparținând Împăratului Francisc I de Lorena, alcătuită din comori adunate, din toate colţurile lumii, de temerari cu minți iscoditoare.

(w882) Muzeul de

DESPRE JUCĂRII: TITIREZUL

Câți copii nu au urmărit fascinați spiralele desenate de vârful titirezului – numit popular, la noi, şi sfârlează sau prâsnel? Pentru Isaac Newton, această jucărie a fost perfectă să exemplifice primele legi ale mecanicii, iar James Maxwell, urmărindu-i mișcările, a găsit răspunsurile care urmau să devină bazele teoriei fenomenelor electromagnetice.

(w882) Titirez

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat” perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

***
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca
Producător: OANA HAŞEGAN

***

Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+ la ora difuzării.

10:00 Agrostrategia

Producator Vlad Macovei

10:50 Fiica regelui (R)

(THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014) Episodul 29.

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

Dramă istorică. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

(Reluare)
 

Sâmbătă, 23 martie, de la ora 19:00, la  TVR1 HD vă invităm să urmăriți noi subiecte interesante la "Teleenciclopedia". Emisiunea este în reluare ...

Asigurările și soluționarea litigiilor

Asigurările și soluționarea litigiilor

publicat: luni, 18 martie 2024

În ediția de marți, 19 martie, a emisiunii ”Oamenii și legea”. De la ora 13:00, pe TVR 1.

Aventurile eroului Ulise, la TVR 1. Cu Kirk Douglas, Silvana Mangano, Anthony Quinn | VIDEO

Nicio femeie nu-i rezista, niciun bărbat nu-l putea domina... Una dintre grandioasele poveşti din lumea literaturii... Plină de furie, încântare, ...

 

#tvr1