loader

Teleenciclopedia: Comori şi lecţii vieneze

Sâmbătă, 20 ianuarie, lecţii în premieră  despre arte plastice, istorie naturală şi jucării, la TVR 1, de la ora 18:50, într-o nouă ediţie a "Teleenciclopediei".

 

Teleenciclopedia

HIERONYMUS BOSCH. TRIPTICUL SFÂNTULUI ANTONIE

Lucrare de referință a olandezului Hieronymus Bosch, Ispitirea Sfântului Antonie oglindește o epocă obsedată de păcat și de Infern.

După opiniile unor critici moderni, demonii și întruchipările grotești din această pictură reprezintă nălucirile celor îmbolnăviți de un flagel cumplit – denumit chiar „Focul Sfântului Antonie” sau „boala celor care ard” – care a decimat, în anul 1418, populația înfometată din Țările de Jos și din Paris.

(w882) Ispitirea

DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ

Considerată „cel mai internațional fluviu”, deoarece străbate nu mai puțin de 10 țări și patru capitale, Dunărea a fost „implicată” din vremuri imemoriale în istoria, cultura și civilizația Europei, generând, în același timp, o uluitoare diversitate de ecosisteme „populate”, în zilele noastre, de aproximativ 4.000 de specii animale și 1.000, vegetale.

MUZEUL DE ISTORIE NATURALĂ DIN VIENA

Inaugurat acum 250 de ani, Muzeul de Istorie Naturală din Viena găzduieşte mii de exponate valoroase, între care se numără şi colecția aparținând Împăratului Francisc I de Lorena, alcătuită din comori adunate, din toate colţurile lumii, de temerari cu minți iscoditoare.

(w882) Muzeul de

DESPRE JUCĂRII: TITIREZUL

Câți copii nu au urmărit fascinați spiralele desenate de vârful titirezului – numit popular, la noi, şi sfârlează sau prâsnel? Pentru Isaac Newton, această jucărie a fost perfectă să exemplifice primele legi ale mecanicii, iar James Maxwell, urmărindu-i mișcările, a găsit răspunsurile care urmau să devină bazele teoriei fenomenelor electromagnetice.

(w882) Titirez

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat” perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

***
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca
Producător: OANA HAŞEGAN

***

Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+ la ora difuzării.

11:30 Teleshopping

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1