loader

Teleenciclopedia: Comori şi lecţii vieneze

Sâmbătă, 20 ianuarie, lecţii în premieră  despre arte plastice, istorie naturală şi jucării, la TVR 1, de la ora 18:50, într-o nouă ediţie a "Teleenciclopediei".

 

Teleenciclopedia

HIERONYMUS BOSCH. TRIPTICUL SFÂNTULUI ANTONIE

Lucrare de referință a olandezului Hieronymus Bosch, Ispitirea Sfântului Antonie oglindește o epocă obsedată de păcat și de Infern.

După opiniile unor critici moderni, demonii și întruchipările grotești din această pictură reprezintă nălucirile celor îmbolnăviți de un flagel cumplit – denumit chiar „Focul Sfântului Antonie” sau „boala celor care ard” – care a decimat, în anul 1418, populația înfometată din Țările de Jos și din Paris.

(w882) Ispitirea

DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ

Considerată „cel mai internațional fluviu”, deoarece străbate nu mai puțin de 10 țări și patru capitale, Dunărea a fost „implicată” din vremuri imemoriale în istoria, cultura și civilizația Europei, generând, în același timp, o uluitoare diversitate de ecosisteme „populate”, în zilele noastre, de aproximativ 4.000 de specii animale și 1.000, vegetale.

MUZEUL DE ISTORIE NATURALĂ DIN VIENA

Inaugurat acum 250 de ani, Muzeul de Istorie Naturală din Viena găzduieşte mii de exponate valoroase, între care se numără şi colecția aparținând Împăratului Francisc I de Lorena, alcătuită din comori adunate, din toate colţurile lumii, de temerari cu minți iscoditoare.

(w882) Muzeul de

DESPRE JUCĂRII: TITIREZUL

Câți copii nu au urmărit fascinați spiralele desenate de vârful titirezului – numit popular, la noi, şi sfârlează sau prâsnel? Pentru Isaac Newton, această jucărie a fost perfectă să exemplifice primele legi ale mecanicii, iar James Maxwell, urmărindu-i mișcările, a găsit răspunsurile care urmau să devină bazele teoriei fenomenelor electromagnetice.

(w882) Titirez

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat” perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

***
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca
Producător: OANA HAŞEGAN

***

Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+ la ora difuzării.

8:45 Teleshopping

9:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Legea, care trebuie să protejeze drepturile cetățenilor și să asigure un echilibru social, se află adesea într-un conflict cu realitățile cotidiene, cu interesele și dorințele individuale. Din păcate, multe persoane nu înțeleg suficient de bine normele și procedurile juridice, ceea ce poate duce la neînțelegeri și conflicte. De multe ori, poate părea un sistem impersonal, iar oamenii nu conștientizează întotdeauna cum îi protejează sau cum îi afectează cunoașterea sau necunoașterea legii. Totuși, educația juridică și informarea continuă pot ajuta la crearea unui echilibru mai bun între oameni și lege. Din acest motiv, emisiunea juridică “Oamenii și Legea” vine în sprijinul lor și totodată creează o punte de comunicare cu specialiștii în drept!

Tema -Hartuirea morala la locul de munca

Invitat Av. Alexandru Cazacu

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

 
O viziune măreaţă şi un eşec epic au schimbat lumea... Cum? Aflăm din documentarul „General Magic”, joi, la TVR 1

I deile care domină acum industria tehnologică și viața noastră de zi cu zi s-au născut la „ General Magic ”. P ovestea nespusă a uneia ...

O țară care învață să cânte. Despre educația prin muzică, la „Ţară, ţară, cine eşti?”

Într-o societate în care cifrele par încurajatoare, dar realitatea din teren nu ține ritmul, emisiunea „Țară, țară, cine ești?” aduce în ...

Conferința de închidere a cursurilor de calificare pentru ocupația de mediator școlar, desfășurată recent la Centrul de Formare Profesională al ...

 

#tvr1