Sâmbătă, 2 iulie, TVR 1 şi TVR + , la Teleenciclopedia am avut parte de noi incursiuni în civilizaţia umană.
Editia este disponibila online pe TVR+.
Sumarul din 2 iulie al Teleenciclopediei ne propune teme referitoare la civilizaţia americană, la fauna din Ţara Galilor şi la aventurile la început de viaţă ale unor pui de leu:
Femei emancipate
Reprezentante ale mişcării feministe: sufragetele din Marea Britanie, la începutul secolului XX, pictoriţa Frida Kahlo şi scriitoarea Simone de Beauvoir.
Frida Kahlo de Rivera (1907-1954) este artista născută în Mexic, a cărei creaţie este emblematică pentru spiritul locului şi al epocii ei. Destinul şi opera i s-au împletit, pe o voce încărcată de umanism.
Mai multe despre femeile care au adus şi inspirat schimbare, în episoadele pe această temă din Teleenciclopedia.
Ţara Galilor
Străbatem noi orizonturi şi poposim în nord-estul Ţării Galilor, unde nu departe de ruinatul castel Dinas Bran, cocoșii de mesteacăn se bat aprig pentru un teritoriu, unde să atragă femelele!; presurile de iarnă zboară mii de kilometri să ajungă aici, iar hermelinele – vestite pentru blana lor scumpă – populează landele podișului Berwyn.
Civilizaţia Maya
Ruinele templelor măreţe ale Tikal-ului, din ţinutul guatemalez Peten, sunt mărturii ale gloriei Imperiului Mayaş. Ce se păstrase din măreţul oraş precolumbian a fost descoperit la jumătatea secolului al XIX-lea. Situl se află în Parcul Naţional Tikal, iar din 1979 a intrat în patrimoniul UNESCO.
Sanatoriile puilor. Leii
Pe cine mai cunoaştem în întâlnirea de sâmbătă, 2 iulie, cu Teleenciclopedia? Mai întâi, vedem că şeful îngrijitorilor e foarte ocupat la „maternitate”, fiindcă leoaica Freya a născut patru pui. La vârsta de două luni, felinele sunt suficient de mari ca să-şi urmeze mama şi să se alăture grupului. Îi paşte, însă, un pericol: masculul dominant îi poate omorî, nu doar în sălbăticie, ci şi aici – în captivitate. Cum va evolua situaţia din familia leilor vedem în ultimul episod al lecţiilor din 2 iulie.
***
Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.
Redactor: Oana Haşegan
O emisiune de Cornelia Rădulescu
***
Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.
Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.
Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.