loader
Foto

Teleenciclopedia: de la liniştea interioară la fascinaţia lumii exterioare

O nouă ediţie a emisiunii Teleenciclopedia v-a fost oferită pe 25 martie, ca de obicei la TVR 1 şi pe TVR+, de ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Petrecem seara de sâmbătă, de praznicul Bunei Vestiri, cu o ediţie care ne poartă prin basilici din Turcia şi Italia, prin pagini de istorie şi între secretele naturii. Iată sumarul ediţiei din 25 martie a Teleenciclopediei:

ARTA ARHITECTURII

Mari monumente arhitectonice ale antichităţii romane şi epocii bizantine (Catedrala Sfânta Sofia şi biserica Chora, din vechiul Constantinopol şi Basilica San Vitale din Ravenna), alcătuite din structuri rectangulare şi circulare, deschid ora de sâmbătă, petrecută între paginile enciclopediei televiziunii publice.

(w882) Teleencicl

DIRIJABILELE

Ne amintim apoi cum prăbuşirea zeppelinul Hindenburg, la 6 mai 1937, a întrerupt pentru o perioadă construirea altor astfel de aparate. Însă au fost utile din nou, pentru armatele germană şi cele aliate, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. În prezent, se folosesc pentru zboruri publicitare şi de agrement.

(w882) Aerostat

foto Emil Fischer, din colecția Muzeului Brukenthal

AMELIA EARHART

În dimineața zilei de 2 iulie 1937, temerara aviatoare Amelia Earhart transmitea ultimul mesaj, de la manşa gigantului Lockheed Electra. Deşi parcursese mai mult de jumătate din zborul planificat pe deasupra Ecuatorului, Amelia nu a mai ajuns niciodată să  aterizeze în Insula Howland din Pacific. A rămas cunoscută ca al doilea aviator – după Charles Lindbergh –  şi prima femeie care a izbutit să traverseze Atlanticul fără însoţitor.

(w882)

ARMATE MINIATURALE

Ultimele minute ale întâlnirii din 25 martie le sunt dedicate speciilor gregare - crabi, furnici legionare, albine, păianjeni, lăcuste – şi pasionaţilor de ştiinţe naturale.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

13:00 Cu ai mei!

* Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1