loader
Foto

“Teleenciclopedia”: despre pictură, istorie și natură

Aflați despre opera lui Claude Monet, bătălia de la Verdun, constructorii de castele și despre insecte într-o nouă ediție a emisiunii “Teleenciclopedia”, sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 19.00, la TVR1 și TVR HD!

 

Teleenciclopedia

CLAUDE MONET – RĂSĂRIT DE SOARE

De la Răsăritul de soare, ce i-a conferit calitatea de părinte al Impresionismului, până la zugrăvirea obsedantă a iazului împodobit cu nuferi, Claude Monet și-a exprimat sensibilitatea lirică prin culoare și lumină. A lucrat neobosit de la vârsta de 15 ani până în anul 1926, lăsând umanității peste 2000 de tablouri.

(w882)

BĂTĂLIA DE LA VERDUN (ep.4/5)

În timp ce trupele Hexagonului rezistau eroic, departe de front, viața decurgea de parcă bătălia fusese câștigată ... Civilii sunt preocupați de traiul zilnic și viața mondenă.  Nu știu că pe colinele pârjolite din jurul Verdunului, muriseră deja 60.000 de soldați – și că un altul moare la fiecare două minute.

(w882)

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.11)

Cu timpul, rolul protector al citadelelor a început să pălească, … iar, eficiența lor militară, scădea pe măsură ce deveneau tot mai vulnerabile în fața artileriei. Iată povestea unei schimbări majore petrecute în toată Europa. În spatele zidurilor fortificate, planurile de război erau înlocuite cu iubiri împărtășite sau interzise, comploturi de budoar, dușmănii. În același timp, fortul devenit palat găzduia artiști, învățați, vizionari ! Vom călători în Franța … și Germania … unde noua eră industrială conferă castelelor noi valențe culturale și istorice.

(w882)

INSECTE (ep.1/5)

Legătura dintre plante și insecte este imemorială – o dependență mutual fructuoasă și vitală pentru supraviețuirea tuturor creaturilor de pe Terra.

În lipsa insectelor, nu ar exista nici plante, nici alte forme de viață, dintre cele pe care le cunoaștem astăzi. Paleontologii confirmă teoria potrivit căreia această co-evoluție dăinuie de cel puțin 100 de milioane de ani, perioadă în care, ambele regnuri s-au dezvoltat și diversificat în paralel.

***

Emisiunea poate fi urmărită, în reluare, în data de 3 noiembrie 2019, ora 01:35, la TVR1HD.

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

 

16:45 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang.

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:00 Punctul critic

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Prezintă Bogdan Muzgoci

De ce trebuie sa mergem la vot?

Co-moderator Ionuţ Gheorghe

Invitaţi: Prof. Andrei Ţăranu, politolog, istoric, Prof. Bogan Bucur, sociolog, skype Mihai Melinescu, jurnalist TVR,

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Raluca Neagu, Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Transmisiune directă

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1