loader
Foto

Teleenciclopedia: „Epoca de bronz”, calea spre consacrare a lui Auguste Rodin | VIDEO

Sâmbătă, 10 februarie, ora 19.00, ați urmărit o nouă ediție a emisiunii „Teleenciclopedia” cu subiecte legate de opera lui Rodin, masacrul de la Katîn, talentul lui Frank Sinatra și prădători ai oceanelor.

 

Teleenciclopedia

AUGUSTE RODIN (ep.2)

În 1877, Auguste Rodin prezenta, la Salonul din Paris, un impresionant nud în mărime naturală: Epoca de bronz. Realismul, apropiat de perfecțiune, i-a adus acuzații de impostură, fiind bănuit că folosise mulajul după un cadavru. După trei ani de luptă, în care a încercat să-şi recâştige statutul şi onoarea, a fost exonerat grație unor fotografii cu soldatul belgian care-i servise drept model. Epoca de bronz, operă considerată ulterior drept „frumoasă”, i-a deschis calea spre consacrare și prima comandă oficială.

MASACRUL DIN KATÎN (ep. 6)

În timpul proceselor de la Nürnberg, procurorul sovietic Roman Rudenko a forțat culpabilizarea celui de-al Treilea Reich și recunoașterea internațională a versiunii bolșevice pentru Katîn. Dar judecătorii au considerat dovezile Moscovei insuficiente și neconcludente, refuzând să dea o rezoluție. Confirmarea oficială a „cosmetizării” a dat o lovitură importantă regimului de la Kremlin. Conform legislației internaționale, cazul rămânea o crimă în masă, fără vinovați și nicio judecată. În plin Război Rece, Washington și Londra nu doreau să îl provoace pe Stalin „fără motiv”. Chiar și după moartea acestuia, la 5 martie 1953, sovieticii au continuat să acuze naziștii de crimele din Katîn, iar adevărul a rămas „sub cheie” 50 de ani.

FRANK SINATRA  (ep. 2)

On the Town (În oraș), ultima colaborare dintre Sinatra și Gene Kelly, a fost și primul musical din istorie turnat în afara studiourilor. Filmările au atras mii de gură-cască, iar în cartierul italian, unde Frank era adulat, doar poliția a putut stăpâni entuziasmul fanilor. Considerat inapt pentru serviciul militar, din cauza unui timpan perforat, artistul a devenit ținta unor critici virulente. Cu toate acestea, a reușit să le contracareze, înregistrând și concertând pentru soldații americani, alături de alţi muzicieni şi actori consacraţi. Apărea deseori în compania regizorului Orson Welles, a spumoasei Judy Garland, dar și a lui Bing Crosby – rival și amic.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.4)

Anual, în luna martie, grupuri de delfini (Orcinus orca), supranumiți balene ucigașe ori balene cu colți, vânează de-a lungul coastelor de la Punta Norte, în Peninsula Valdes din Patagonia. Pe plaja sălbatică, unde refluxul scoate la iveală stâncile, cresc sute de pui ai leilor de mare sud‑americani (Otaria flavescens). Surprinzător, când vin pe lume, odraslele nu știu să înoate, dar învață în câteva săptămâni, profitând de „piscinele” alăturate, apoi se avântă în larg. Mamele presimt imediat pericolul: scrutează valurile, atente la înotătoarele negre care spintecă apa.

Program de difuzare:

TVR 1:

Premieră - 10 februarie, ora 19.00

Reluare - 12 februarie, ora 00.45

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1