loader
Foto

Teleenciclopedia: „Epoca de bronz”, calea spre consacrare a lui Auguste Rodin | VIDEO

Sâmbătă, 10 februarie, ora 19.00, ați urmărit o nouă ediție a emisiunii „Teleenciclopedia” cu subiecte legate de opera lui Rodin, masacrul de la Katîn, talentul lui Frank Sinatra și prădători ai oceanelor.

 

Teleenciclopedia

AUGUSTE RODIN (ep.2)

În 1877, Auguste Rodin prezenta, la Salonul din Paris, un impresionant nud în mărime naturală: Epoca de bronz. Realismul, apropiat de perfecțiune, i-a adus acuzații de impostură, fiind bănuit că folosise mulajul după un cadavru. După trei ani de luptă, în care a încercat să-şi recâştige statutul şi onoarea, a fost exonerat grație unor fotografii cu soldatul belgian care-i servise drept model. Epoca de bronz, operă considerată ulterior drept „frumoasă”, i-a deschis calea spre consacrare și prima comandă oficială.

MASACRUL DIN KATÎN (ep. 6)

În timpul proceselor de la Nürnberg, procurorul sovietic Roman Rudenko a forțat culpabilizarea celui de-al Treilea Reich și recunoașterea internațională a versiunii bolșevice pentru Katîn. Dar judecătorii au considerat dovezile Moscovei insuficiente și neconcludente, refuzând să dea o rezoluție. Confirmarea oficială a „cosmetizării” a dat o lovitură importantă regimului de la Kremlin. Conform legislației internaționale, cazul rămânea o crimă în masă, fără vinovați și nicio judecată. În plin Război Rece, Washington și Londra nu doreau să îl provoace pe Stalin „fără motiv”. Chiar și după moartea acestuia, la 5 martie 1953, sovieticii au continuat să acuze naziștii de crimele din Katîn, iar adevărul a rămas „sub cheie” 50 de ani.

FRANK SINATRA  (ep. 2)

On the Town (În oraș), ultima colaborare dintre Sinatra și Gene Kelly, a fost și primul musical din istorie turnat în afara studiourilor. Filmările au atras mii de gură-cască, iar în cartierul italian, unde Frank era adulat, doar poliția a putut stăpâni entuziasmul fanilor. Considerat inapt pentru serviciul militar, din cauza unui timpan perforat, artistul a devenit ținta unor critici virulente. Cu toate acestea, a reușit să le contracareze, înregistrând și concertând pentru soldații americani, alături de alţi muzicieni şi actori consacraţi. Apărea deseori în compania regizorului Orson Welles, a spumoasei Judy Garland, dar și a lui Bing Crosby – rival și amic.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.4)

Anual, în luna martie, grupuri de delfini (Orcinus orca), supranumiți balene ucigașe ori balene cu colți, vânează de-a lungul coastelor de la Punta Norte, în Peninsula Valdes din Patagonia. Pe plaja sălbatică, unde refluxul scoate la iveală stâncile, cresc sute de pui ai leilor de mare sud‑americani (Otaria flavescens). Surprinzător, când vin pe lume, odraslele nu știu să înoate, dar învață în câteva săptămâni, profitând de „piscinele” alăturate, apoi se avântă în larg. Mamele presimt imediat pericolul: scrutează valurile, atente la înotătoarele negre care spintecă apa.

Program de difuzare:

TVR 1:

Premieră - 10 februarie, ora 19.00

Reluare - 12 februarie, ora 00.45

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

15:30 Copiii spun

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

Sezon nou

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1