loader
Foto

Teleenciclopedia: Indiile de Vest | VIDEO

Sâmbătă, 30 aprilie, vă invităm să urmăriți o nouă serie de materiale, în premieră, la Teleenciclopedia, pe TVR 1, de la ora 18.50.

 

JEAN FOUQUET: MARTIRIUL SFINTEI APOLONIA (ep.2)

Jean Fouquet nu era un autentic reprezentant al Renașterii italiene, dar se pricepea să creeze iluzia profunzimii. De pildă, scena circulară din tabloul dedicat Sfintei Apolonia amintește de amfiteatrele romane, unde erau sacrificați primii creștini. Martiriul Sfintei Apolonia, dar și celelalte miniaturi din Cartea orelor (culegere de rugăciuni și calendar al principalelor sărbători religioase) se numără printre ultimele exemple de artă medievală.

MAREA CRIZĂ ECONOMICĂ DIN AMERICA (ep.5)

Franklin Delano Roosevelt s-a dovedit un președinte „complicat”: mediul de afaceri îi reproșa cheltuielile cu asistența socială; Curtea Supremă a Statelor Unite dezaproba amestecul guvernului în regulile economiei de piață; sudiștii condamnau atitudinea antisegregaționistă a cuplului prezidențial; adversarii politici îl acuzau de cultul personalității. Cu toate acestea, în ciuda previziunilor, la 3 noiembrie 1936 a fost reales cu 11 milioane de voturi, în 46 dintre cele 48 de state.

TIKAL (ep. 2 )

Situat în America Centrală, în apropierea actualei granițe dintre Guatemala și Mexic, Tikal se mândrea în perioada de maximă înflorire cu 12.000 edificii și aproximativ 50.000 de locuitori. Construită în anul 750 î.C. pe o bază din piatră de aproape 8500 m pătrați și înaltă de 40 de metri, Acropola de Nord (cel mai vechi ansamblu din sit) adăpostea rămășițele unor importanți suverani, preoți și nobili.

INDIILE DE VEST (ep.1)

Înconjurate de Oceanul Nord Atlantic și Marea Caraibilor, Indiile de Vest, numite popular Caraibe, includ Antilele Mari, Antilele Mici și Arhipelagul Lucayan, şi se întind de-a lungul a 3.500 de km, între cele două Americi –  din Cuba (la nord), până în Trinidad (în largul coastei Venezuelei).

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

 

11:30 Teleshopping

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1