loader
Foto

"Teleenciclopedia": Instrumentele muzicale | VIDEO

Sâmbătă, 16 martie, de la ora 19:00, la TVR 1, ați putut urmări noi subiecte interesante la "Teleenciclopedia". Emisiunea este în reluare luni, 18 martie, de la ora 00:15, la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

Henri Rousseau (ep.2)

Ironizat pentru pictura sa „naivă”, Henri Rousseau – poreclit Le Douanier, adică Vameșul – a fost apărat cu vădită simpatie de artiștii moderniști, unul dintre aceştia fiind poetul Guillaume Apollinaire: „Rousseau era conștient de forța sa. O dată sau de două ori, a spus că era cel mai grozav pictor al vremii. Și este posibil ca, în multe privințe, să fi avut dreptate. În tinerețe i-a lipsit educația artistică. Așa că, mai târziu, când a decis să picteze, a studiat marii maeștri cu pasiune și este, practic, singurul dintre cei moderni care le-a ghicit secretele.”

Colaboraționism și Rezistență în Franța (ep.5)

În primăvara lui 1944, Miliția își întărește rândurile cu noi „absolvenți” pregătiți să anihileze luptătorii clandestini, din ce în ce mai îndrăzneți. Unitatea paramilitară Franc-Garde, identificase, pe platoul Vassieux, un refugiu de bază al Rezistenței. Astfel că, la 15 aprilie 1944, 25 de vehicule invadează comuna Vassieux-en-Vercors. Urmează opt zile de hăituire a localnicilor, operațiunea culminând cu incendierea fermelor și execuția a trei dintre membrii Rezistenței. Departe de a se descuraja, maquisarzii din Vercors pun la cale o lovitură de stat și, la 3 iulie 1944, instaurează Republica – abrogată în urmă cu 4 ani, la 10 iulie, când Adunarea Națională acorda puteri dictatoriale mareșalului Pétain.

Instrumente muzicale (ep. 2)

Trăim într-un mediu extrem de gălăgios, pentru că orice obiect care vibrează poate produce sunete. Nu există liniște absolută, nicăieri și niciodată. În natură, nu le auzim diferențiate, ci combinate, câteodată în mod plăcut. Compozitorii au găsit inspirația în această „muzică” spontană, cel mai grăitor exemplu fiind, probabil, seria Anotimpurile, scrisă de Antonio Vivaldi în secolul al XVIII-lea. Concertele evocă ploaia, șuieratul viscolelor, arșița verii, bucuria renașterii naturii…

Ecosisteme: Pantanal (ep.3)

Anual, în luna octombrie, Pantanal recapătă, gradual, aspectul ce i-a dat numele portughez:  „mulțime de mlaștini întinse”. Metamorfoza este favorizată de terenul perfect plat, situat la 1.500 km de Oceanul Atlantic, între 80 și 150 de metri deasupra nivelului mării. Apele, umflate cu aproape cinci metri de precipitațiile din pădurea amazoniană, transformă regiunea în cea mai vastă mlaștină din lume.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

15:00 Maghiara de pe unu

(I) Cronica săptămânală. Moderator Mosoni Emőke

„Eu număr doar orele însorite”-cadranele solare din Miercurea Ciuc (partea III.)

Contravorbe (ep. 16)-cu Borbély András şi Ivácson András Áron

Avanpremiera emisiunilor viitoare

Producător Kacsó Sándor

Transmisiune directă + înregistrare

15:55 Maghiara de pe unu

(II)

Producător Kacsó Sándor

Transmisiune directă + înregistrare

 
Ce înseamnă „cuvinte goale”? Poate fi tradus Eminescu? Sezon nou „Vorbește corect!”, la TVR 1

Din 31 martie, în fiecare zi de luni până vineri, la ora 14,55, echipa emisiunii „Vorbeşte corect!” continuă să ne convingă, la TVR 1: ...

Despre franzela

Despre franzela "fitness", la "Agrostrategia"| VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Piața românească de panificație traversează o perioadă de transformare, consumatorii manifestând un interes crescut pentru produse specializate, ...

Un patrimoniu sacru și secular: Biserica Romano-Catolică din Vinga | VIDEO

Biserica Romano-Catolică din Vinga, localitate din județul Arad, este una dintre cele mai frumoase și impresionante din această zonă a României.

 

#tvr1