loader
Foto

"Teleenciclopedia": Instrumentele muzicale | VIDEO

Sâmbătă, 16 martie, de la ora 19:00, la TVR 1, ați putut urmări noi subiecte interesante la "Teleenciclopedia". Emisiunea este în reluare luni, 18 martie, de la ora 00:15, la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

Henri Rousseau (ep.2)

Ironizat pentru pictura sa „naivă”, Henri Rousseau – poreclit Le Douanier, adică Vameșul – a fost apărat cu vădită simpatie de artiștii moderniști, unul dintre aceştia fiind poetul Guillaume Apollinaire: „Rousseau era conștient de forța sa. O dată sau de două ori, a spus că era cel mai grozav pictor al vremii. Și este posibil ca, în multe privințe, să fi avut dreptate. În tinerețe i-a lipsit educația artistică. Așa că, mai târziu, când a decis să picteze, a studiat marii maeștri cu pasiune și este, practic, singurul dintre cei moderni care le-a ghicit secretele.”

Colaboraționism și Rezistență în Franța (ep.5)

În primăvara lui 1944, Miliția își întărește rândurile cu noi „absolvenți” pregătiți să anihileze luptătorii clandestini, din ce în ce mai îndrăzneți. Unitatea paramilitară Franc-Garde, identificase, pe platoul Vassieux, un refugiu de bază al Rezistenței. Astfel că, la 15 aprilie 1944, 25 de vehicule invadează comuna Vassieux-en-Vercors. Urmează opt zile de hăituire a localnicilor, operațiunea culminând cu incendierea fermelor și execuția a trei dintre membrii Rezistenței. Departe de a se descuraja, maquisarzii din Vercors pun la cale o lovitură de stat și, la 3 iulie 1944, instaurează Republica – abrogată în urmă cu 4 ani, la 10 iulie, când Adunarea Națională acorda puteri dictatoriale mareșalului Pétain.

Instrumente muzicale (ep. 2)

Trăim într-un mediu extrem de gălăgios, pentru că orice obiect care vibrează poate produce sunete. Nu există liniște absolută, nicăieri și niciodată. În natură, nu le auzim diferențiate, ci combinate, câteodată în mod plăcut. Compozitorii au găsit inspirația în această „muzică” spontană, cel mai grăitor exemplu fiind, probabil, seria Anotimpurile, scrisă de Antonio Vivaldi în secolul al XVIII-lea. Concertele evocă ploaia, șuieratul viscolelor, arșița verii, bucuria renașterii naturii…

Ecosisteme: Pantanal (ep.3)

Anual, în luna octombrie, Pantanal recapătă, gradual, aspectul ce i-a dat numele portughez:  „mulțime de mlaștini întinse”. Metamorfoza este favorizată de terenul perfect plat, situat la 1.500 km de Oceanul Atlantic, între 80 și 150 de metri deasupra nivelului mării. Apele, umflate cu aproape cinci metri de precipitațiile din pădurea amazoniană, transformă regiunea în cea mai vastă mlaștină din lume.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1