loader
Foto

Teleenciclopedia. Jean Fouquet - Martiriul Sfintei Apolonia | VIDEO

Sâmbătă, 11 martie, de la ora 18:55, pe TVR1 şi online pe TVR+, v-am aşteptat cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia".

 

Teleenciclopedia

Iată sumarul ediției:

* Jean Fouquet: Martiriul Sfintei Apolonia (ep.3)

Martiriul Sfintei Apolonia, ca și celelalte miniaturi din „Cartea orelor”, se numără printre ultimele exemple de artă medievală. Graţie lucrărilor sale, pictorul Fouquet a atins apogeul într-o perioadă de răscruce atât pentru pictură, cât și pentru Franța. Alegorie a unei piese de teatru, „Martiriul Sfintei Apolonia” marca un prim pas către alt mod de a vedea lumea, propunând celor care o privesc o oarecare distanțare de violenţă.

* Amoruri boeme : Emilie Flöge şi Gustav Klimt (ep.3) Premieră

În 1908, pictorul Gustav Klimt termina, după un an de zile, cea mai cunoscută lucrare a sa: „Der Kuss”(Sărutul). Adăpostită de Galeriile de Artă ale Palatului Belvedere din Viena, pânza alegorică marchează punctul culminant al perioadei Golden Age. Bogată în simboluri ce amintesc de Bizanţ, capodopera, având în mijloc imaginea unui cuplu de îndrăgostiţi care se sărută pasional, a şocat criticii pudici ai vremii.

(w882) AMOR

* Cavalerul mongol (ep. 1)

De milenii, mongolii străbat nesfârșitele stepe central asiatice dând pinteni cailor puternici, agili şi devotaţi, pe care îi călăresc de la vârste fragede. Situată în nord-vestul Mongoliei, Valea Darkhad, aparent paşnică, e bântuită adesea de bandiţi şi haite de lupi. Cruzii hoţi Tuvan trec hotarul dinspre Rusia pentru a fura caii, apoi îi ucid şi îi vând ilegal abatoarelo. Însă, în calea bandiţilor stă neînfricatul mongol Shukhert -îmblânzitorul de cai.

(w882) MONGOL

*Ecosisteme : Pantanal (ep.1) Premieră

În aprilie, în Pantanal -mlaștina tropicală sud-americană considerată cea mai vastă din lume-începe sezonul secetos. Mamifere și peste 450 de specii de zburătoare (precum berze jabiru, tantal, stârci, egrete, lopătari) se adună în jurul ochiurilor de apă. Un caiman discret, dar feroce-protagonistul documentarului nostru-suportă cu stoicism hărmălaia dimprejur. Desigur, pentru un motiv întemeiat.

(w882)

Producător Oana Haşegan
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

***

Ediția se transmite în reluare pe 12.03.2023, ora 01:10

** ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII IN VARSTA DE PANA LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU IMPREUNA CU PARINTII ORI FAMILIA (AP)

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Dosar România

*Trei zile cu Natalia

Documentar.

Realizator Catălin Apostol

Producător Răzvan Butaru

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1