loader

"Teleenciclopedia" ne explică de ce ne temem de feline

O nouă ediţie a emisiunii "Teleenciclopedia" poate fi urmărită sâmbătă, 14 octombrie, la TVR 1, de la ora 18:50. Vă prezentăm sumarul noii ediţii:

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

ARTA ARHITECTURII

Numeroși turiști vizitează astăzi  Conques, atrași de peisajul generos și, mai ales, de principalul său monument arhitectonic, zidit în stil romanic târziu: Abaţia Sainte Foy („fortăreaţă în ceruri şi Paradis pe Pământ”).

Aici, se opreau, odinioară, pelerinii medievali, înainte să-şi continue drumul spre Mormântul Sfântului Iacob, din Santiago de Compostela.

 

AILUROFOBIA

Dacă vă temeţi de feline, mari sau mici, să ştiţi că frica aceasta a fost studiată ştiinţific şi chiar a primit un nume: ailurofobia – boala patologică de feline. Vom afla mai multe despre ea în minutele Teleenciclopediei din 14 octombrie. (foto credit: tiposdefobias.com)

 

REGATUL MARI

În august 1933, câţiva beduini aflaţi pe Valea Fluviului Eufrat la Tell Hariri, în sud-estul Siriei,  descopereau vestigii de mare însemnătate. Secretele locului şi ipotezele istoricilor, în filele Teleenciclopediei.

MANGHIERUL

Originar din regiunea indo-birmană, arborele de mango sau manghierul, numit ştiinţific Mangifera Indica, face parte, ca fisticul şi nucul de caju, din familia Anacardiacee.

În secolul al XV-lea, a fost transportat în America de Sud şi Africa, de navigatorii iberici. 300 de ani mai târziu avea să fie implantat durabil în Antile și Orientul Mijlociu, iar după încă un secol, în Australia, Tahiti, Madagascar şi Arhipelagul Comore – pe a cărui insulă principală, Mayotte, a fost filmat şi documentarul nostru.

 

 

GERTRUDE BELL. REGINA DEŞERTULUI

La sfârşitul lunii ianuarie 1914, caravana condusă de curajoasa Gertrude Bell ajungea în Ziza, oraș controlat de turci. Curând, avea să câștige respectul membrilor tribului Howeitat și să lege o strânsă prietenie cu neînfricatul beduin Muhammad Abbu Tayyi. Țelul “Reginei Deșertului” era, însă, să ajungă la Ha’il: reşedinţa Prinţului Rashid.

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 

11:30 Teleshopping

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1