loader
Foto

"Teleenciclopedia" ne explică de ce ne temem de feline

O nouă ediţie a emisiunii "Teleenciclopedia" poate fi urmărită sâmbătă, 14 octombrie, la TVR 1, de la ora 18:50. Vă prezentăm sumarul noii ediţii:

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

ARTA ARHITECTURII

Numeroși turiști vizitează astăzi  Conques, atrași de peisajul generos și, mai ales, de principalul său monument arhitectonic, zidit în stil romanic târziu: Abaţia Sainte Foy („fortăreaţă în ceruri şi Paradis pe Pământ”).

Aici, se opreau, odinioară, pelerinii medievali, înainte să-şi continue drumul spre Mormântul Sfântului Iacob, din Santiago de Compostela.

(w882) sainte foy

AILUROFOBIA

Dacă vă temeţi de feline, mari sau mici, să ştiţi că frica aceasta a fost studiată ştiinţific şi chiar a primit un nume: ailurofobia – boala patologică de feline. Vom afla mai multe despre ea în minutele Teleenciclopediei din 14 octombrie. (foto credit: tiposdefobias.com)

REGATUL MARI

În august 1933, câţiva beduini aflaţi pe Valea Fluviului Eufrat la Tell Hariri, în sud-estul Siriei,  descopereau vestigii de mare însemnătate. Secretele locului şi ipotezele istoricilor, în filele Teleenciclopediei.

MANGHIERUL

Originar din regiunea indo-birmană, arborele de mango sau manghierul, numit ştiinţific Mangifera Indica, face parte, ca fisticul şi nucul de caju, din familia Anacardiacee.

În secolul al XV-lea, a fost transportat în America de Sud şi Africa, de navigatorii iberici. 300 de ani mai târziu avea să fie implantat durabil în Antile și Orientul Mijlociu, iar după încă un secol, în Australia, Tahiti, Madagascar şi Arhipelagul Comore – pe a cărui insulă principală, Mayotte, a fost filmat şi documentarul nostru.

 

(w882) Gertrude B

GERTRUDE BELL. REGINA DEŞERTULUI

La sfârşitul lunii ianuarie 1914, caravana condusă de curajoasa Gertrude Bell ajungea în Ziza, oraș controlat de turci. Curând, avea să câștige respectul membrilor tribului Howeitat și să lege o strânsă prietenie cu neînfricatul beduin Muhammad Abbu Tayyi. Țelul “Reginei Deșertului” era, însă, să ajungă la Ha’il: reşedinţa Prinţului Rashid.

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

 

#tvr1