loader

Teleenciclopedia ne poartă printre noi curiozităţi şi definiţii

La TVR 1 şi  online pe TVR+ , sâmbătă, 1 iulie,  de la ora 18:50, ați fost invitaţi la o nouă întâlnire cu Teleenciclopedia.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Istorie culinară sau literară, descoperiri umane şi secrete marine sunt teme de lecturi de vară, dar şi subiecte în lecţiile noastre prietenoase de la ceas de seară de sâmbătă.

Iată sumarul ediţiei din 1 iulie a Teleenciclopediei:

RAPA-NUI

Numită ,,Rapa Nui” (,,Marea Vâslă”) de polinezienii care au colonizat-o în secolul al IV-lea, după opinia unor istorici, iar a altor specialişti, în secolul al VIII-lea, ,,Insula Paştelui” (cum au botezat-o olandezii – primii europeni sosiţi aici, în  anul 1722)  avea să ajungă faimoasă, graţie ,,Moai-lor” – uriaşele statui din rocă vulcanică.

TEIUL

Evocat de scriitori în operele lor, “colindat” de albine și iubit de apicultori, aliat devotat al peisagiștilor, teiul – denumit științific Tilia – este vestit ca un arbore nepretențios și plin de vitalitate, cultivat, de două secole, în regiunea Baronnies din Provence.

SECRETELE WHISKYULUI

Temperaturile acestei perioade ne îndeamnă doar la o aprofundare teoretică a subiectului. Şi totuşi...cum se fabrică apreciata băutură alcoolică de origine scoţiană? Ne reamintim în episodul Teleenciclopediei din 1 iulie.

(w882) Whisky, Te

GEORGE BERNARD SHAW

Detalii despre viața și opera nonconformistului dramaturg de limbă engleză, care, în preajma celui de-Al Doilea Război Mondial spunea: “Dacă eu sunt întreg la minte, atunci restul lumii n-ar trebui să fie în libertate…”

(w882) George Ber

CRUSTACEELE

Continuă să explorăm lumea extraordinară a crustaceelor, din care fac parte și: Odontodactylus scyllarus (ce posedă una dintre cele mai bune vederi din lumea marină), creveţii-arlechin şi creveții-fantomă.


***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

2:00 REVIZIE TEHNICA

(Reluare)

5:55 Imnul României

 
„Deceniul ascuns” – viața din România comunistă

Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ...

Captivi în ecrane: Dependența digitală care ne schimbă viețile

Ne-am dorit să ne facă viața mai ușoară, dar acum nu mai știm cum să trăim fără ea. Tehnologia digitală, creată să ne ajute, a ajuns să ne ...

Ce înseamnă să fii om în era IA? „Maşinăria care simte”, un documentar care ne pune pe gânduri

Poate IA să interpreteze şi să înţeleagă emoţiile umane? Ce mai înseamnă să fii om într-o lume plină de maşinării care „simt”? Dar, oare, nu am ...

 

#tvr1