Urmăriți sâmbătă, 22 august, ora 18.35, la TVR1 HD, o ediție a emisiunii „Teleenciclopedia” despre opera lui Dali, bătălia de la Verdun, constructorii de castele și insula Rottnest.
SALVADOR DALI – PERSISTENȚA MEMORIEI
Tabloul Persistența Memoriei a fost prezentat la galeria Julien Levy din New York, în 1932, într-o expoziţie ce introducea fantasmele suprarealismului în America. Autorul, Salvador Dalí (născut în 2 mai 1904, la Figueres, în familia unui notar cu vederi anticlericale şi separatiste) aspira la gloria transatlantică și avea să ajungă curând un veritabil superstar internaţional. Despre el, părintele psihanalizei, Sigmund Freud, declara fascinat, în 1938: „N-am văzut niciodată un prototip de spaniol atât de perfect. Ce fanatic!”
BĂTĂLIA DE LA VERDUN (ep.3)
În ziua de 6 martie 1916, prințul moștenitor Wilhelm ordonă trupelor să ia cu asalt Dealul Mortului. O lună mai târziu, cele două tabere, franceză și germană, sunt tot față în față, tot în tranșee. Și continuă să se extermine reciproc ... Pe front şi în patrie, nemții sunt din ce în ce mai descurajaţi. Izbucnesc revolte şi demonstraţii pacifiste.
CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.8)
Cu două decenii înaintea sângerosului asediu condus de regele John I asupra castelului Rochester (1215), fratele său, Richard Inimă de Leu construise în Normandia, un ansamblu de castele, printre care și vestitul Gaillard. Mai târziu, în secolul al XIII-lea, Gilbert de Clare avea să elaboreze un nou tip de castel, cu apărare stratificată: Caerphilly. Dar, nu acesta era considerat inexpugnabil, ci maiestuosul Carcassonne.
INSULA ROTTNEST (ep.1) (Premieră)
La marginea platformei continentale a Australiei de Vest se află un lanţ de insule cu aspecte aparte. Cea mai „spectaculoasă” dintre ele găzduiește o însemnată populaţie de quokka (Setonix brachyurus) – mici marsupiale endemice.
***
Puteți revedea „Teleenciclopedia” luni, 24 august, ora 01.00, la TVR1 HD.
Surse foto: minunileplaneteti.com, zoover.ro, rri.ro, ceasuri.ro
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca