loader

Teleenciclopedia – sumar 30 noiembrie

Documentare fantastice şi istorii fascinante. Toate, difuzate într-o oră magică. Vă aşteptăm sâmbătă, de la 18:50, pe TVR 1.

 

Teleenciclopedia

Ca de fiecare dată, şi în această sâmbătă, vă aşteptăm cu o ora magică la TVR1. Teleenciclopedia vă aduce biografia lui Thomas Edison, partea a II-a din documentarul Cavalierii Templieri, dar şi multe alte subiecte.

Subiectul 1:  Thomas Edison

Biografia prolificului inventator american Thomas Edison. „Munceşte creator” – a fost deviza lui şi singura poruncă de care a ascultat.

Subiectul 2: Floarea-soarelui

Mândră şi maiestuoasă, strălucitoare în plină glorie, floarea soarelui are pe continental            nord-american, cinci milenii de istorie ca plantă cultivată şi  simbol religios. A ajuns în Europa datorită lui Cristofor Columb, dar a fost ,,adoptată” de agricultori abia la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Subiectul 3: Zoofobia: felinele

Ipostaze ale felinelor în diferite civilizaţii.

Subiectul 4:  Cavalerii Templieri  (ep. 2/3)

Templierii sunt acuzaţi de sodomie şi erezie de chiar Regele Franţei, Filip, zis şi               Regele de Fier – cel mai înverşunat duşman al lor –  care le datora o sumă uriaşă de bani. Astfel, templierii,  în frunte cu Marele Maestru al Ordinului Templierilor,  Jacques de Molay, sunt arşi pe rug, vinerea de 13 octombrie 1307 – dată considerată, de atunci, nefastă.

Subiectul 5: Arhitecţi nativi (ep. 11/13)

Cuiburile muscarilor negri sunt nu numai bine construite. Sunt bine camuflate şi izolate cu muşchi. Iar adezivul folosit este ,,oferit” de păianjenii Joro, ale căror fire depăşesc, ca rezistenţă, sârmele de oţel cu acelaşi diametru.

 

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1