loader

Teleenciclopedia: Tezaurele de arhitectură ale lumii de azi

Sâmbătă, 22 aprilie, la TVR 1 şi pe TVR+, v-am invitat să răsfoiţi în tihnă noi pagini ale Teleenciclopediei, de la  ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

DOGONII

În Mali, pe culmile defileului Bandiagara, dogonii şi-au păstrat nestingheriţi obiceiurile străvechi.

Potrivit mitologiei, strămoşii lor au fost creaţi de Zeul Amma, al cărui fiu – Nommo – i-a învăţat, pe lângă muncile câmpului, şi prelucrarea fierului. Un rol important, în cultura dogonilor, îl au ţesătorii.

ARTA ARHITECTURII

În acest episod descoperim două „bijuterii arhitectonice”, reprezentative pentru arta gotică din Franţa: Catedrala Nôtre Dame din Chartres (al cărei naos are 28 de metri lungime şi 36 de metri înălţime) şi Catedrala romano-catolică din Reims – locul încoronării vechilor monarhi francezi – inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, în anul 1991.

(w882) Reims

ALEXANDRA DAVID NÉEL. CĂLĂTOARE ÎN TIBET

În octombrie 1923, la 55 de ani, temerara scriitoare şi exploratoare franco-belgiană Alexandra David Néel se deghiza într-o umilă cerşetoare, pentru a traversa munţii Himalaya şi a ajunge în Lhasa. Însoţită de călugărul budist şi slujitorul său loial, pe nume Aphur Yongden, temerara franţuzoaică a devenit prima femeie europeancă care a păşit în Tibet – interzis, pe atunci, străinilor.

(w882) A Neel

LILIECII  GIGANTICI

În perioada musonului, între lunile decembrie și martie, Insulele Comore – habitatul liliecilor gigantici – sunt lovite, dinspre nord-vest, de furtuni năprasnice.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

12:30 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

(Reluare)
 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1