loader
Foto

Teleenciclopedia: Tezaurele de arhitectură ale lumii de azi

Sâmbătă, 22 aprilie, la TVR 1 şi pe TVR+, v-am invitat să răsfoiţi în tihnă noi pagini ale Teleenciclopediei, de la  ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

DOGONII

În Mali, pe culmile defileului Bandiagara, dogonii şi-au păstrat nestingheriţi obiceiurile străvechi.

Potrivit mitologiei, strămoşii lor au fost creaţi de Zeul Amma, al cărui fiu – Nommo – i-a învăţat, pe lângă muncile câmpului, şi prelucrarea fierului. Un rol important, în cultura dogonilor, îl au ţesătorii.

ARTA ARHITECTURII

În acest episod descoperim două „bijuterii arhitectonice”, reprezentative pentru arta gotică din Franţa: Catedrala Nôtre Dame din Chartres (al cărei naos are 28 de metri lungime şi 36 de metri înălţime) şi Catedrala romano-catolică din Reims – locul încoronării vechilor monarhi francezi – inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, în anul 1991.

(w882) Reims

ALEXANDRA DAVID NÉEL. CĂLĂTOARE ÎN TIBET

În octombrie 1923, la 55 de ani, temerara scriitoare şi exploratoare franco-belgiană Alexandra David Néel se deghiza într-o umilă cerşetoare, pentru a traversa munţii Himalaya şi a ajunge în Lhasa. Însoţită de călugărul budist şi slujitorul său loial, pe nume Aphur Yongden, temerara franţuzoaică a devenit prima femeie europeancă care a păşit în Tibet – interzis, pe atunci, străinilor.

(w882) A Neel

LILIECII  GIGANTICI

În perioada musonului, între lunile decembrie și martie, Insulele Comore – habitatul liliecilor gigantici – sunt lovite, dinspre nord-vest, de furtuni năprasnice.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Dosar România

* Dialog printre comploturi cu misteriosul Virgil Magureanu (II)

Producător Răzvan Butaru

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1