loader
Foto

Teleenciclopedia: Zboruri cu Antoine de Saint-Exupéry| VIDEO

Arta în Europa Evului Mediu, aviația secolului XX și alte teme din obișnuita Teleenciclopedie de sâmbătă au fost propunerile pentru 30 ianuarie, ora 18.50 (reluare pe 1 februarie, ora 01.35), la TVR1 și pe TVR+.

 

Teleenciclopedia

DOAMNA ȘI UNICORNUL (ep. 1/3)

La sfârșitul secolului al XV-lea, Franța ajunsese cel mai mare regat din Europa, sub conducerea dinastiei de Valois.

Spiritul Renașterii italiene pătrunsese treptat în principalele provincii, impulsionând dezvoltarea artelor.

Printre operele remarcabile ce decorau somptuoasele palate se număra și La Dame à la licorne (Doamna și unicornul) – splendidă tapiserie compusă din șase piese create în stilul modern floral „mille-fleurs”.

(w882)

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY (ep.1/5)

La 29 iunie 1900 se năștea, la Lyon, Antoine Jean Baptiste Marie Roger, al treilea copil al vicontelui Jean de Saint-Exupéry și al Mariei Boyer de Fonscolombe, aristocrați cu rădăcini străvechi. În școală, Antoine era un elev mediocru, dar acasă îi plăcea să scrie poezii și inventeze mici mașinării. Era epoca de aur a pionieratului, iar inventatorii francezi se luau la întrecere să conceapă aparate tot mai performante.

În vara anului 1912, aerodromul Ambérieu primea constant vizita micului Antoine. Faimosul Gabriel Wroblewski l-a remarcat pe băiețel și, într-o zi, l-a primit la bordul aeroplanului său. Zborul îl va marca pe Antoine toată viața.

(w882)

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep. 1)

Până la Cucerirea Normandă din 1066, anglo-saxonii nu dețineau castele, nici cai de luptă. Castelele europene au început să capete înfățișarea familiară nouă abia în secolul al XI-lea. Cele timpurii, din lemn și pământ, erau înălțate pe movile naturale sau artificiale, denumite motte, în mijloc aveau un turn de observație, iar de jur-împrejur un șanț adânc și un zid tot din pământ.

(w882) Motte cast

MAIMUȚELE PĂIANJEN (ep.2/5)

Infinity și puiul ei, Monita, au la dispoziție trei luni în pădurea „de tranziție”, pentru a-și îmbunătăți aptitudinile de cățărătoare. Dacă vor învăța „să navigheze” și să-și procure singure hrană, există șanse să se readapteze în sălbăticie, de unde au fost răpite cu brutalitate, cu ani în urmă.

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1