În ediţia din 9 februarie descifrăm tablourile alegorice ale lui Botticelli, vizităm Muzeul de Istorie Naturală din Viena, aflăm cine a inventat cubul Rubik şi călătorim în Delta Dunării. De la ora 19:00, pe TVR1.
SANDRO BOTTICELLI. ALEGORIA PRIMĂVERII (ep.2/2)
Reluare din 3.02.2018
Cele nouă personaje mitologice din tabloul alegoric Primavera – săvârșit între anii 1480-1485 de talentatul Sandro Botticelli (pictorul familiei Medici) – au fost asociate nu numai cu marile orașe ale Peninsulei Italice – cum am aflat din în episodul anterior –, ci și cu unele celebrități culturale și politice ale epocii.
DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ (ep.4/9)
Reluare din 3.02.2018
După ce parcurge 188 de kilometri în Croaţia şi alţi 588, în Serbia, Dunărea taie Munţii Carpaţi, la Porţile de Fier. Aproape de vărsarea în Marea Neagră, se desparte în trei braţe şi nenumărate canale secundare, alcătuind o deltă mirifică, luată în stăpânire de lopătari, chire, prundărași şi alte înaripate.
MUZEUL DE ISTORIE NATURALĂ DIN VIENA (ep. 4/4)
Reluare din 3.02.2018
Muzeul de Istorie Naturală din Viena adăpostește aproximativ 30 de milioane de exponate și specimene rare, reprezentând flora sau fauna din diferite zone ale Pământului. Deosebit de interesantă este pasărea Kakapo, prinsă și conservată de către naturalistul austriac Andreas Reischek, în timpul călătoriei întreprinse de el în Noua Zeelandă, între anii 1877 -1889.
DESPRE JUCĂRII. CUBUL RUBIK
Reluare din 1.09.2018
„Paternitatea” cubului Rubik este atribuită profesorului de arhitectură Ernő Rubik. „Legenda” spune că ungurului i-a venit ideea de a crea un super-cub, combinând și rotind alte 26 de cuburi mai mici, în șase culori, în timp ce preda studenților săi un curs despre „Teoria Grupurilor.”