loader

Teleenciclopedia: Rembrandt - maestrul clarobscurului | VIDEO

Pe 8 februarie, de la ora 19:00, la TVR1, am intrat în lumea personajelor create de Rembrandt, am făcut o călătorie în timp pe vremea Conferinţei de la Ialta, ne-am aventurat în spaţiu şi am descoperit lumea bizară a moluştelor.

 

Teleenciclopedia

REMBRANDT VAN RIJN – RONDUL DE NOAPTE (ep.1/2)

Realizat în 1642 de Rembrandt van Rijn, „Rondul de noapte”, iniţial numit „Compania Căpitanului Rosecrans” impresiona prin personajele în mărime naturală, dar și prin aplicarea clarobscurului (redarea volumelor și a adâncimii imaginilor, prin jocul de lumini și umbre).

(w882)

CONFERINȚA DE LA IALTA (ep.4/5) (Premieră)

Diplomatul britanic Alexander Cadogan și ministrul de externe Anthony Eden nu bănuiau că serviciile sovietice de informații infiltraseră mediile politice britanice și americane, aflând astfel multe dintre intențiile occidentalilor, înaintea începerii Conferinței de la Ialta. Prioritare pentru Roosevelt erau ONU și Japonia, iar Churchill dorea Grecia, subiect neinclus în agenda întâlnirilor.

(w882)

SONDE SPAŢIALE. CASSINI (ep.2/2) (Premieră)

În septembrie 2017, după 20 de ani petrecuți în spațiu, sonda Cassini plonja în atmosfera planetei Saturn, vaporizându-se.

Cele peste 450.000 de imagini transmise pe Terra de Cassini ne-au permis să observăm atmosfera și furtunile de pe Saturn, ne-au dezvăluit complexitatea inelelor și sateliților săi naturali.

(w882)

MOLUȘTELE (ep.1/5)

Încrengătura moluștelor cuprinde aproape un sfert din fauna acvatică cunoscută: de la specii foarte familiare (cum ar fi stridiile, ori midiile), până la unele dintre cele mai rare şi bizare nevertebrate. Evoluționiștii susțin că ar fi apărut acum mai bine de șase milioane de ani, în perioada Cambriană.

(w882)


Ediţia se transmite în reluare pe 09.02.2020, de la ora 02:35, pe TVR 1.

 

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1