loader

„Cel mai frumos tablou din Rusia”, sâmbătă la "Teleenciclopedia" | VIDEO

Sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 18:50, pe TVR 1 HD şi online pe TVR+, v-a aşteptat cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia". Reluare în 04 octombrie 2020, TVR 1 HD, ora 01.00.    

 

Teleenciclopedia

IVAN AIVAZOVSKI (ep.1/2)

Inspirat de o legendă a navigatorilor – potrivit căreia valurile din timpul furtunilor cresc progresiv – Ivan Konstantinovici Aivazovski (n. 1835 – m. 1900) isprăvea, în anul 1850, „Al nouălea val”, considerat de mulți admiratori și critici „cel mai frumos tablou din Rusia”.

ALBERT EINSTEIN (1/2)

Albert Einstein, supranumit Părintele Teoriei Relativității și Omul secolului XX, a stârnit de-a lungul vieții sale tot felul de reacții: de la entuziasm necondiționat până la brutală denigrare. A dus o viață tumultoasă, atât pe plan profesional, cât și personal, până în 1955, când s-a stins din viață la 74 de ani. A fost căsătorit de două ori – ultima dată cu verișoara sa, Elsa Lowenthal, care i-a iertat toate escapadele amoroase. Prima soție, sârboaica Mileva Marić, i-a dăruit doi băieți (Hans și Eduard) și o fată (Lieserl) care a trăit doar un an. În jurul personalității marcante a lui Albert Einstein s-a creat o aură de mister ce dăinuie și astăzi.

(w882)

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.11)

Cu timpul, rolul protector al citadelelor a început să pălească, iar eficiența lor militară a scăzut pe măsură ce au devenit tot mai vulnerabile în fața artileriei. Iată povestea unei schimbări majore petrecute în toată Europa. În spatele zidurilor fortificate, planurile de război erau înlocuite cu iubiri împărtășite sau interzise, comploturi de budoar, dușmănii. În același timp, fortul devenit palat găzduia artiști, învățați, vizionari ! Vom călători în Franța și Germania, unde noua epocă industrială a conferit castelelor valențe culturale și istorice deosebite.

(w882)

INSULA ROTTNEST (ep. 4/10) (Premieră)

La 7 kilometri depărtare de țărm și cu o suprafață de 19 hectare, Carnac este a treia ca dimensiune între insulele din largul capitalei Australiei Occidentale: Perth. Masculii otariilor australiene (Neophoca cinérea) se adună aici într-un veritabil „club al burlacilor”, pentru a-și „reface forțele” în pauzele dintre solicitantele sezoane de împerechere. Anticipând luptele pentru dominația „haremului”, veteranii, deși „corpolenți”, își manifestă cu grație superioritatea sexuală în fața „tinerilor aspiranți la glorie”.

(w882)

***

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1