loader
Foto

Galerie foto

„Cel mai frumos tablou din Rusia”, sâmbătă la "Teleenciclopedia" | VIDEO

Sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 18:50, pe TVR 1 HD şi online pe TVR+, v-a aşteptat cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia". Reluare în 04 octombrie 2020, TVR 1 HD, ora 01.00.    

 

Teleenciclopedia

IVAN AIVAZOVSKI (ep.1/2)

Inspirat de o legendă a navigatorilor – potrivit căreia valurile din timpul furtunilor cresc progresiv – Ivan Konstantinovici Aivazovski (n. 1835 – m. 1900) isprăvea, în anul 1850, „Al nouălea val”, considerat de mulți admiratori și critici „cel mai frumos tablou din Rusia”.

ALBERT EINSTEIN (1/2)

Albert Einstein, supranumit Părintele Teoriei Relativității și Omul secolului XX, a stârnit de-a lungul vieții sale tot felul de reacții: de la entuziasm necondiționat până la brutală denigrare. A dus o viață tumultoasă, atât pe plan profesional, cât și personal, până în 1955, când s-a stins din viață la 74 de ani. A fost căsătorit de două ori – ultima dată cu verișoara sa, Elsa Lowenthal, care i-a iertat toate escapadele amoroase. Prima soție, sârboaica Mileva Marić, i-a dăruit doi băieți (Hans și Eduard) și o fată (Lieserl) care a trăit doar un an. În jurul personalității marcante a lui Albert Einstein s-a creat o aură de mister ce dăinuie și astăzi.

(w882)

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.11)

Cu timpul, rolul protector al citadelelor a început să pălească, iar eficiența lor militară a scăzut pe măsură ce au devenit tot mai vulnerabile în fața artileriei. Iată povestea unei schimbări majore petrecute în toată Europa. În spatele zidurilor fortificate, planurile de război erau înlocuite cu iubiri împărtășite sau interzise, comploturi de budoar, dușmănii. În același timp, fortul devenit palat găzduia artiști, învățați, vizionari ! Vom călători în Franța și Germania, unde noua epocă industrială a conferit castelelor valențe culturale și istorice deosebite.

(w882)

INSULA ROTTNEST (ep. 4/10) (Premieră)

La 7 kilometri depărtare de țărm și cu o suprafață de 19 hectare, Carnac este a treia ca dimensiune între insulele din largul capitalei Australiei Occidentale: Perth. Masculii otariilor australiene (Neophoca cinérea) se adună aici într-un veritabil „club al burlacilor”, pentru a-și „reface forțele” în pauzele dintre solicitantele sezoane de împerechere. Anticipând luptele pentru dominația „haremului”, veteranii, deși „corpolenți”, își manifestă cu grație superioritatea sexuală în fața „tinerilor aspiranți la glorie”.

(w882)

***

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1