loader
Foto

Teleenciclopedia: Din Oceanul Indian, pe orbita lui Neptun | VIDEO

„Teleenciclopedia" a adus noi informații din pagini reale sau virtuale, despre istorie, zoologie, artă și astronomie, sâmbătă, 14 noiembrie, ora 18:50, la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

Paolo Veronese Nunta din Cana

La sfârșitul secolului al XVI-lea, Veneția urma să-și serbeze a 900-a aniversare, mândră de independența sa față de Roma și papalitate.

La loc de cinste se aflau și creațiile a trei pictori de geniu – Tițian, Tintoretto și Veronese.

În 1563, la 35 de ani, Paolo Veronese isprăvea Nunta din Cana – monumentală pictură în ulei, menită refectoriului Mănăstirii benedictine San Giorgio Maggiore.

(w882) Veronese N

Conferința de la Ialta

La numai trei săptămâni după Conferința de la Ialta (4-11 februarie 1945), Stalin își încalcă angajamentele stabilite cu aliații americani și britanici: astfel, pe 6 martie 1945, sub presiunea ocupației Armatei Roșii, se instalează la București primul guvern comunist, condus de Petru Groza.

În celelalte țări estice, forțele politice antisovietice sunt îndepărtate, iar alegerile libere – falsificate. Iosif Visarionovici Stalin își urmează planurile neabătut. Începea Războiul Rece.

(w882) Guvern Pet

Sonde spațiale: inima lui Pluto

Sonda New Horizons a descoperit că Pluto este pe cât de complexă, pe atât de activă din punct de vedere geologic, mai ales zona Tombaugh Regio, strălucitoarea sa „inimă”.

Odată misiunea terminată, NASA a îndreptat-o spre Centura Kuiper, discul circumstelar de materie primordială ce se extinde de la orbita lui Neptun până la aproximativ 7,5 miliarde kilometri de Soare.

Ținta sondei era obiectul etichetat 2014 MU-69. Supranumit Ultima Thule, ineditul corp binar, asemănător cu un om de zăpadă, este cel mai îndepărtat obiect cosmic studiat „la fața locului” vreodată.

(w882) Ultima Thu

Insula Rottnest

Finalul documentarului dedicat Insulei Rottnest și „vecinelor” din Oceanul Indian urmărește evoluția „juniorilor” spre „adolescență”. Cei mai „răsfățați” sunt quokka: deși mamele poartă deja alți bebeluși în marsupiu, îi tolerează în apropiere pe cei deja măricei, parcă dornice să îi susțină înaintea „bătăliilor” dramatice pentru supraviețuire care, în sezoanele secetoase, pun la grea încercare efectivele speciei. În ciuda vicisitudinilor, quokka prosperă pe Insula Rottnest, oferind un remarcabil exemplu de perseverență în lumea animală.

***

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător: Oana Haşegan

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o nouă ediţie în care vom afla ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

 

#tvr1