loader
Foto

Galerie foto

Teleenciclopedia: Georges Seurat și pictura optică | VIDEO

Sâmbătă, 16 ianuarie, de la ora 18:50, la TVR1, am redescoperit tehnica picturală a lui Georges Seurat, istoria marionetelor, sondele spațiale și podișul Deosai.

 

Teleenciclopedia

GEORGES SEURAT – UN SCĂLDAT LA ASNIÈRES (ep. 1/2)

La 24 de ani, Georges Seurat inventa o nouă tehnică în tabloul ”Un scăldat la Asnières”. Prin procedeul numit pictură optică, artistul crea forme, alăturând „pete” cu nuanțe complementare sau contrastante. În pofida atitudinii calme, chiar nepăsătoare, a personajelor din scena bucolică, fundalul sugerează agitația sfârșitului de secol al XIX-lea.

(w882)

DESPRE JUCĂRII - MARIONETELE

Odinioară, păpușile personificau spirite și zeități, pe care oamenii le idolatrizau. Marionetele au avut un succes enorm, odată cu apariția lor în Italia, la mijlocul secolului al XV-lea.

(w882)

SONDE SPAȚIALE – ROVERE MARȚIENE (ep.1/2)

În 2003, inginerii de la NASA lansau spre Planeta Roșie doi roboți Spirit și Opportunity – datorită cărora avem astăzi avem certitudinea că, în trecut, pe suprafața planetei Marte exista apă în stare lichidă. Pe 26 noiembrie 2011, ateriza pe Marte și Curiosity, cel mai greu (900 de kilograme) și cel mai sofisticat robot – încă funcțional – trimis vreodată de oameni pe o altă planetă.

(w882)

PODIŞUL DEOSAI (ep.3/3)

Răspunderea salvării și protejării Rezervației Deosai, „Tărâmului Uriașilor” aparține, în primul rând, autorităților și locuitorilor din Gilgit-Baltistan, Pakistan.

(w882)

 

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1