Teleenciclopedia: Cel mai frumos tablou din Rusia | VIDEO
marţi, 30 martie 2021
O incursiune în lumea artelor plastice,  o călătorie în timpul Bătăliei de la Verdun, o poveste cu castele și fortărețe, dar și o aventură în căutarea șerpilor veninoși. Toate v-au așteptat sâmbătă, 3 aprilie, de ora 18:50, la TVR1.
Alte legături
Teleenciclopedia

IVAN AIVAZOVSKI (ep.1)

Inspirat de o legendă a navigatorilor – potrivit căreia valurile din timpul furtunilor cresc progresiv – Ivan Konstantinovici Aivazovski (n. 1835 – m. 1900) isprăvea, în anul 1850, „Al nouălea val”, considerat de mulți admiratori și critici „cel mai frumos tablou din Rusia”.

(w640)

BĂTĂLIA DE LA VERDUN (ep.4)

În timp ce trupele Hexagonului rezistau eroic, departe de front, viața decurgea de parcă bătălia fusese câștigată ... Civilii erau preocupați de traiul zilnic și viața mondenă. Nu știau că pe colinele pârjolite din jurul Verdunului muriseră deja 60.000 de soldați – câte unul la fiecare două minute.

(w640)

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.9)

Exista o fortăreață care părea să împlinească aspirațiile meșterilor de a atinge perfecțiunea – Carcassonne. Deși bombardată cu trebuchete și catapulte, ea a rămas neclintită ani la rândul. Deseori, un castel (simbol suprem al revoltei) putea să cadă chiar în mâinile poporului asuprit. O astfel de soartă a avut și Castelul Harlech. Construit la comanda lui Edward I pentru a zdrobi rezistența inamicilor, acesta avea să fie cucerit de ultimul stăpânitor velș din Wales – regele Owain.

(w640)

ȘERPII (ep.4)

Ofiofagii vânează șerpi. În cazul genului Lampropeltis, acest lucru este cu atât mai remarcabil, cu cât, lipsiți de venin, consumă crotali și alte soiuri „ucigaşe”. Un „as” al deghizărilor este mocasinul de apă (Agkistrodon piscivorus). Iar, viperele de deșert (Cerastes cerastes) avertizează trecătorii că vor să fie lăsate în pac, scuturându-și „solzii” și producând un sunet înfricoșător. De fapt, „efortul” șerpilor veninoși de a evita orice confruntare are la bază un principiu esențial în natură: economisirea resurselor.

(w640)

 

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

***

Reluare în 05.04.2021, TVR 1HD, 01.05

 • 16:00
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui * Live stadion (16,52) Producatori : Daniela Enăchescu/Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 17:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Croaţia-Brazilia (sferturi) Comentator Dragos Bocanaciu Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadionul Education City, Doha
 • 19:00
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui Producatori : Daniela Enăchescu/Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri* Meteo Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă
 • 20:52
  Live stadion
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Tarile de Jos-Argentina (sferturi) Comentator Emil Hossu Longin Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadion Lusail, Al Daayen
 • 23:07
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui Producatori : Daniela Enăchescu/ Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 23:40
  SuperMondial
  Producător Octavian Pescaru Transmisiune directă din st.2
 • 00:15
  Omul şi timpul
  /
 • 01:10

  Zide zi cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 01:20
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Croaţia-Brazilia ( Comentator Dragos Bocanaciu
 • 03:15
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Tarile de Jos-Argentina Comentator Emil Hossu Longin
 • 05:10
  Atelier de sănătate
  * Realizator și moderator Smaranda Vornicu-Shalit Producător Florența Dăscălescu