loader
Foto

Galerie foto

Teleenciclopedia: Cel mai frumos tablou din Rusia | VIDEO

O incursiune în lumea artelor plastice,  o călătorie în timpul Bătăliei de la Verdun, o poveste cu castele și fortărețe, dar și o aventură în căutarea șerpilor veninoși. Toate v-au așteptat sâmbătă, 3 aprilie, de ora 18:50, la TVR1.

 

Teleenciclopedia

IVAN AIVAZOVSKI (ep.1)

Inspirat de o legendă a navigatorilor – potrivit căreia valurile din timpul furtunilor cresc progresiv – Ivan Konstantinovici Aivazovski (n. 1835 – m. 1900) isprăvea, în anul 1850, „Al nouălea val”, considerat de mulți admiratori și critici „cel mai frumos tablou din Rusia”.

(w882)

BĂTĂLIA DE LA VERDUN (ep.4)

În timp ce trupele Hexagonului rezistau eroic, departe de front, viața decurgea de parcă bătălia fusese câștigată ... Civilii erau preocupați de traiul zilnic și viața mondenă. Nu știau că pe colinele pârjolite din jurul Verdunului muriseră deja 60.000 de soldați – câte unul la fiecare două minute.

(w882)

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.9)

Exista o fortăreață care părea să împlinească aspirațiile meșterilor de a atinge perfecțiunea – Carcassonne. Deși bombardată cu trebuchete și catapulte, ea a rămas neclintită ani la rândul. Deseori, un castel (simbol suprem al revoltei) putea să cadă chiar în mâinile poporului asuprit. O astfel de soartă a avut și Castelul Harlech. Construit la comanda lui Edward I pentru a zdrobi rezistența inamicilor, acesta avea să fie cucerit de ultimul stăpânitor velș din Wales – regele Owain.

(w882)

ȘERPII (ep.4)

Ofiofagii vânează șerpi. În cazul genului Lampropeltis, acest lucru este cu atât mai remarcabil, cu cât, lipsiți de venin, consumă crotali și alte soiuri „ucigaşe”. Un „as” al deghizărilor este mocasinul de apă (Agkistrodon piscivorus). Iar, viperele de deșert (Cerastes cerastes) avertizează trecătorii că vor să fie lăsate în pac, scuturându-și „solzii” și producând un sunet înfricoșător. De fapt, „efortul” șerpilor veninoși de a evita orice confruntare are la bază un principiu esențial în natură: economisirea resurselor.

(w882)

 

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

***

Reluare în 05.04.2021, TVR 1HD, 01.05

16:45 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang.

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:00 Punctul critic

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Prezintă Bogdan Muzgoci

De ce trebuie sa mergem la vot?

Co-moderator Ionuţ Gheorghe

Invitaţi: Prof. Andrei Ţăranu, politolog, istoric, Prof. Bogan Bucur, sociolog, skype Mihai Melinescu, jurnalist TVR,

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Raluca Neagu, Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Transmisiune directă

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1