loader
Foto

Paris, capitala lumii, la "Teleenciclopedia" | VIDEO

Sâmbătă, 11 septembrie, de la ora 18:50, pe #TVR1 şi TVR+, v-am aşteptat cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia". Iată sumarul ediției:

 

Teleenciclopedia

Paris, capitala lumii (ep. 1/5) premieră

Când, în 1914, un şrapnel l-a făcut pe Guillaume Apollinaire să se prăbuşească pe front, poetul a fost imediat transportat la Spitalul Militar Val-de-Grâce şi supus, cu succes, unei operaţii craniene. La câteva săptămâni, a venit să-l aline o necunoscută roșcată şi disponibilă, pe nume Jacqueline, care îi va deveni ulterior iubită. Majoritatea artiştilor răsăriteni locuiau atunci în La Ruche (Stupul), echivalentul, din Montparnasse, al vechiului Bateau Lavoir de pe colina Montmartre. Rezidenţii Stupului era văzuţi, deseori, petrecând într-o cantină „târzie” din Impasse du Maine, dar şi în localul La Rotonde, al cărui mărinimos patron, Victor Libion, le plătea, când şi când, consumaţia.

Auguste Escoffier și gastronomia modernă (ep. 2/5) premieră

(w882) Auguste Es

După câțiva ani de „ucenicie” la Petit Moulin Rouge și o traumatizantă experiență pe front, în 1873, la 27 de ani, Auguste Escoffier ajungea bucătarul șef al cochetului cabaret. Pentru a se bucura de respectul cuvenit, își cumpărase cea mai înaltă bonetă din oraș, la fel ca mentorul său, Antonin Carême. Venise momentul ca Monsieur Escoffier să revoluţioneze bucătăria franceză: a interzis fumatul, consumul de alcool, jargonul specific sau expresiile injurioase, iar codul vestimentar, igiena angajaţilor şi cea a locului de muncă au devenit literă de lege.

America în Primul Război Mondial (ep. 4/5) premieră

Pentru cucerirea „pungii” de la Saint-Mihiel, „enclavă” controlată de germani într-un sector aliat, Generalul John Pershing a mobilizat circa 400 de tancuri, 3.000 de piese de artilerie și 1.500 de avioane, manevrate de 216.000 de sammies. Li s-a alăturat aproape jumătate de milion de infanteriști americani și francezi. Pe 12 septembrie, Antanta a câștigat cu un sacrificiu de 7.000 de victime, printre care 4.500 de morți. Germanii numărau peste 7.000 de morți și răniți, iar circa 15.000 fuseseră luați prizonieri. Pe 8 octombrie 1918, 1.200.00 de sammies, căliți în lupte și înarmați până în dinți, pregăteau împreună cu aliații francezi și englezi asaltul decisiv în soarta războiului…

* Insula Rottnest (ep. 4)

(w882) INSULA

La 7 kilometri distanţă de țărm și având o suprafață de 19 hectare, Carnac este a treia ca dimensiune între insulele din largul capitalei Australiei Occidentale – Perth. Masculii otariilor australiene (Neophoca cinerea) se adună aici într-un veritabil „club al burlacilor”, unde își „refac forțele” în pauzele dintre solicitantele sezoane de împerechere. Anticipând luptele pentru dominația „haremului”, veteranii, deși „corpolenți”, își manifestă, cu graţie, superioritatea sexuală în fața „tinerilor aspiranți la glorie”.

Reluare în 12.09.2021, TVR 1HD,  ora 01.50

***

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

 

6:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători: Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

8:45 Teleshopping

 
„Deceniul ascuns” – viața din România comunistă

Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ...

Captivi în ecrane: Dependența digitală care ne schimbă viețile

Ne-am dorit să ne facă viața mai ușoară, dar acum nu mai știm cum să trăim fără ea. Tehnologia digitală, creată să ne ajute, a ajuns să ne ...

Ce înseamnă să fii om în era IA? „Maşinăria care simte”, un documentar care ne pune pe gânduri

Poate IA să interpreteze şi să înţeleagă emoţiile umane? Ce mai înseamnă să fii om într-o lume plină de maşinării care „simt”? Dar, oare, nu am ...

 

#tvr1