loader
Foto

Teleenciclopedia: Comorile din Tours și Tikal | VIDEO

Sâmbătă, 23 aprilie, pe TVR1 de la ora 18.50 (reluare pe 24 aprilie, ora 04:10) ne întâlnim din nou cu informațiile Teleenciclopediei. Episoadele ne poartă pe Valea Loarei și pe continentul american.

 

Teleenciclopedia

JEAN FOUQUET: MARTIRIUL SFINTEI APOLONIA (ep.1) premieră

La jumătatea secolului al XV-lea, Regele Carol al VII-lea Victoriosul își mutase reşedinţa pe malurile fluviului Loara în pitorescul oraș Tours.

Tot acolo îşi avea atelierul şi pictorul Jean Fouquet, autorul miniaturii „Martiriul Sfintei Apolonia” – un tablou ce reflectă violenţa şi intoleranţa întunecatulului Ev Mediu. Ceea ce vedem este, de fapt, o reprezentaţie, un spectacol dramatic, la care luau parte până la 500 de actori şi figuranţi.

(w882) Fouquet Ap

STELE ALE ECRANULUI

Amănunte din biografiile și carierele celebrelor staruri de cinema ale secolului al XX-lea: Charlie Chaplin și Mary Pickford.

MAREA CRIZĂ ECONOMICĂ DIN AMERICA (ep.4) premieră

Graţie noului plan de redresare economică iniţiat de președintele Franklin Delano Roosevelt, americanii, indiferent de clasă socială, redobândiseră încredere în țara și conducătorii lor. În 1936, producția industrială revenise la 90 de procente din cea consemnată în 1929, însă, din cauza costurilor mari ale programelor federale responsabile cu reducerea șomajului, Roosevelt a decis să renunțe la ele. Adversarii preşedintelui se plângeau că impetuozitatea îl făcea nechibzuit. Opoziția de dreapta îl compara cu Stalin, în vreme ce stânga îl acuza că o ia pe urmele lui Hitler.

TIKAL (ep. 1) premieră

Situat în America Centrală, în apropierea actualei granițe dintre Guatemala și Mexic, Tikal se mândrea în perioada de apogeu, între anii 600 și 800, cu 12.000 edificii şi cel puțin 50.000 de locuitori. Ridicată în anul 750 î.C. şi construită pe o bază din piatră de aproape 8.500 m pătrați, Acropola de Nord (cel mai vechi ansamblu din sit) adăpostea rămășițele unor importanți suverani, preoți și nobili.

(w882) Tikal

Sursa foto: wikimedia.ro

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

12:30 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

(Reluare)
 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1