loader
Foto

Istoria nemuritoare într-o nouă ediție "Teleenciclopedia" | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă însoțește și în vacanță, cu informații din istorie, biologie și artă. O nouă ediție este programată la TVR1 pe 30 iulie de la ora 18.50, în reluare pe 1 august de la ora 01:00.

 

Teleenciclopedia

ELISABETH VIGÉE LE BRUN – MARIA ANTOANETA DE LORENA-HABSBURG ŞI COPIII EI (ep. 1) premieră

Secolul al XVIII-lea debuta în Franța sub monarhia absolută a Regelui Soare – Ludovic al XIV-lea – și se încheia cu o revoluție și proclamarea primei Republici – schimbare determinată de tăvălugul evenimentelor petrecute după încoronarea lui Ludovic al XVI-lea în 1774. Pentru a pecetlui alianța cu Sfântul Imperiu Roman, acesta se căsătorea cu prințesa Maria Antoaneta, pe care pamfletarii o numeau „cățea austriacă”, pentru presupusa viaţă depravată. Aşa că, prinţesa a comandat să i se facă un tablou care să-i contrazică detractorii.

(w500) Marie Anto

MASACRUL DE LA KATÎN (ep. 3) premieră

Începând cu 5 aprilie 1940, deținuții din Ostașkov au fost treptat evacuați cu trenul până la închisoarea NKVD-ului din Kalinin, unde, până pe 22 mai 1940, au fost uciși 6.287 de prizonieri. Nici ofițerii polonezi eliberaţi din mănăstirea de la Starobilsk n-au scăpat măcelului, fiind transportați cu trenurile în orașul Harkov, apoi spre Lubianka, unde execuțiile s-au derulat metodic, timp de șase săptămâni. 4.404 de ofiţeri, eliberaţi din Kozelsk, au fost lichidaţi direct pe marginea gropilor comune săpate în pădurea de la Katîn. Concomitent, în Polonia, NKVD aresta și deporta ofițeri și civili, în lagăre din Kiev, Harkov și Minsk: încă 7.305 de execuții.

ROMA (ep. 4) premieră

La doar 2 km sud-est de Pantheon, templul tuturor zeilor, se află Colosseum, emblemă a Cetății Eterne. Amplasat pe locul fastuosului palat al lui Nero, cel mai vast dintre amfiteatrele lumii putea găzdui 45.000 de persoane pe scaune și peste 5.000 în picioare. Se spune că, la inaugurare, împăratul Titus a poruncit 100 de zile de lupte neîntrerupte și sacrificarea a 5.000 de animale. Măsurând 188 metri lungime, 156 lățime și peste 50 înălțime, arena a rămas neegalată în Imperiul Roman.

LUMI PREISTORICE (ep. 3) premieră

În provincia Zhejiang din estul Chinei, Sylvie Crasquin și Marie Béatrice Forel caută urmele singurelor creaturi marine care au reușit „performanța” de a rezista cataclismului din Permian. În stratul ce marchează trecerea din abundentul Permian, era marcată de catastrofă, cercetătoarele își descoperă „vedetele”: mici crustacee numite ostracode. Studierea microscopică a specimenelor, a revelat că, în timpul marii extincții, ostracodele și-au redus metabolismul și dimensiunile pentru a economisi energie. O dată în plus, viața pe Terra s-a „resetat”: puținele tetrapode supraviețuitoare, descendente ale primelor vertebrate ce părăsiseră mediul acvatic, aveau să evolueze și să se diversifice.

(w882) Ostracode

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)

19:30 Fata cu cartea

* Prezintă Nadine Vlădescu

Realizator Nadine Vlădescu

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1