loader
Foto

"Teleenciclopedia", sâmbătă la TVR 1 | VIDEO

Sâmbătă, 6  august, de la ora 18.50, pe TVR1, vă invităm să urmăriți o oră magică la "Teleenciclopedia". Reluare în  8 august,  de la ora 1.00, la TVR 1HD.

 

Teleenciclopedia

ÉLISABETH VIGÉE LE BRUN – MARIA ANTOANETA DE LORENA-HABSBURG ŞI COPIII EI (ep. 2) premieră

În portretul Reginei Maria Antoaneta alături de copiii săi, pictorița Élisabeth Vigée Le Brun a acordat o atenție deosebită vestimentației suveranei. „Îmbrăcând-o” într-o rochie similară cu a soacrei sale, dintr-un portret realizat cu 30 de ani în urmă, a încercat să-i „cosmetizeze” extravaganța. În schimb, cutezanța lui Vigée de a alege ținute lejere în alte portrete, a provocat oprobriul și denigrarea sa de către „confrați”. Fățarnici, aceștia i-au denunțat public, lipsa pregătirii academice, subliniind că artistei n-ar fi trebuit să i se permită realizarea unui portret de propagandă.

MASACRUL DE LA KATÎN (ep. 4) premieră

Polonia fusese împărțită „frățește” între Germania celui de-Al Treilea Reich și Uniunea Sovietică, prin pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939. Deși, descurajat de Winston Churchill, generalul Sikorski a insistat ca guvernul comunist să-i elibereze compatrioții și să recunoască granițele vechi ale Poloniei. Dar, încă din primăvara anului precedent, 40 de „merituoși” agenți NKVD uciseseră, în doar șase săptămâni, 22.000 de ofițeri și intelectuali polonezi. La conferința de la Kremlin, din toamna anului 1941, Stalin a evitat discuția despre concesiile teritoriale și l-a asigurat pe Sikorski că nu cunoștea problema ofițerilor dispăruți – încredințându-l, fățarnic, că îi va cere lui Lavrenti Beria să-i găsească negreșit.  În realitate, Stalin continua epurarea.

ROMA (ep.5) premieră

În capitala Italiei au supraviețuit fragmente din Zidul Servian, cel mai vechi, și din Zidul Aurelian, cel mai mare din vest. Primul, atribuit lui Servius Tullius și înălțat în secolul al VI-lea, împrejmuia o suprafață de 246 de hectare. Lângă stația de autobuz Termini se observă blocuri mari din tuf galben, aduse din Grotta Oscura, la 20 de km în afara orașului. Tehnica de construcție se numea opus quadratum şi consta în aşezarea blocurilor din piatră (de aproximativ aceeaşi mărime) în șiruri paralele şi prinderea lor cu „agrafe”  din metal.

LUMI PREISTORICE (ep. 4) premieră

În urmă cu aproximativ 250 de milioane de ani, în Triasic, prima perioadă a erei Mezozoice, pe uscat apăreau dinozaurii. La început, au fost relativ mici – agilii Coelophysis, de pildă, cântăreau numai 20 de kilograme. Însă, după a patra mare extincție, acum aproximativ 200 de milioane de ani, stimulați de lupta pentru supremație, au atins dimensiuni impresionante. În podișurile din centrul Africii de Sud, profesorul Jonah Choiniere, însoțit de studenții săi de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, caută dovezi care să explice această spectaculoasă tranziție evolutivă din Jurasic.

 

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1