loader
Foto

"Teleenciclopedia", sâmbătă la TVR 1 | VIDEO

Sâmbătă, 6  august, de la ora 18.50, pe TVR1, vă invităm să urmăriți o oră magică la "Teleenciclopedia". Reluare în  8 august,  de la ora 1.00, la TVR 1HD.

 

Teleenciclopedia

ÉLISABETH VIGÉE LE BRUN – MARIA ANTOANETA DE LORENA-HABSBURG ŞI COPIII EI (ep. 2) premieră

În portretul Reginei Maria Antoaneta alături de copiii săi, pictorița Élisabeth Vigée Le Brun a acordat o atenție deosebită vestimentației suveranei. „Îmbrăcând-o” într-o rochie similară cu a soacrei sale, dintr-un portret realizat cu 30 de ani în urmă, a încercat să-i „cosmetizeze” extravaganța. În schimb, cutezanța lui Vigée de a alege ținute lejere în alte portrete, a provocat oprobriul și denigrarea sa de către „confrați”. Fățarnici, aceștia i-au denunțat public, lipsa pregătirii academice, subliniind că artistei n-ar fi trebuit să i se permită realizarea unui portret de propagandă.

MASACRUL DE LA KATÎN (ep. 4) premieră

Polonia fusese împărțită „frățește” între Germania celui de-Al Treilea Reich și Uniunea Sovietică, prin pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939. Deși, descurajat de Winston Churchill, generalul Sikorski a insistat ca guvernul comunist să-i elibereze compatrioții și să recunoască granițele vechi ale Poloniei. Dar, încă din primăvara anului precedent, 40 de „merituoși” agenți NKVD uciseseră, în doar șase săptămâni, 22.000 de ofițeri și intelectuali polonezi. La conferința de la Kremlin, din toamna anului 1941, Stalin a evitat discuția despre concesiile teritoriale și l-a asigurat pe Sikorski că nu cunoștea problema ofițerilor dispăruți – încredințându-l, fățarnic, că îi va cere lui Lavrenti Beria să-i găsească negreșit.  În realitate, Stalin continua epurarea.

ROMA (ep.5) premieră

În capitala Italiei au supraviețuit fragmente din Zidul Servian, cel mai vechi, și din Zidul Aurelian, cel mai mare din vest. Primul, atribuit lui Servius Tullius și înălțat în secolul al VI-lea, împrejmuia o suprafață de 246 de hectare. Lângă stația de autobuz Termini se observă blocuri mari din tuf galben, aduse din Grotta Oscura, la 20 de km în afara orașului. Tehnica de construcție se numea opus quadratum şi consta în aşezarea blocurilor din piatră (de aproximativ aceeaşi mărime) în șiruri paralele şi prinderea lor cu „agrafe”  din metal.

LUMI PREISTORICE (ep. 4) premieră

În urmă cu aproximativ 250 de milioane de ani, în Triasic, prima perioadă a erei Mezozoice, pe uscat apăreau dinozaurii. La început, au fost relativ mici – agilii Coelophysis, de pildă, cântăreau numai 20 de kilograme. Însă, după a patra mare extincție, acum aproximativ 200 de milioane de ani, stimulați de lupta pentru supremație, au atins dimensiuni impresionante. În podișurile din centrul Africii de Sud, profesorul Jonah Choiniere, însoțit de studenții săi de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, caută dovezi care să explice această spectaculoasă tranziție evolutivă din Jurasic.

 

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

1:35 Dosar România (R)

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

3:15 Telejurnal (R)

Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1