"Teleenciclopedia", sâmbătă la TVR 1 | VIDEO
miercuri, 03 august 2022
Sâmbătă, 6  august, de la ora 18.50, pe TVR1, vă invităm să urmăriți o oră magică la "Teleenciclopedia". Reluare în  8 august,  de la ora 1.00, la TVR 1HD.
Alte legături
Teleenciclopedia

ÉLISABETH VIGÉE LE BRUN – MARIA ANTOANETA DE LORENA-HABSBURG ŞI COPIII EI (ep. 2) premieră

În portretul Reginei Maria Antoaneta alături de copiii săi, pictorița Élisabeth Vigée Le Brun a acordat o atenție deosebită vestimentației suveranei. „Îmbrăcând-o” într-o rochie similară cu a soacrei sale, dintr-un portret realizat cu 30 de ani în urmă, a încercat să-i „cosmetizeze” extravaganța. În schimb, cutezanța lui Vigée de a alege ținute lejere în alte portrete, a provocat oprobriul și denigrarea sa de către „confrați”. Fățarnici, aceștia i-au denunțat public, lipsa pregătirii academice, subliniind că artistei n-ar fi trebuit să i se permită realizarea unui portret de propagandă.

MASACRUL DE LA KATÎN (ep. 4) premieră

Polonia fusese împărțită „frățește” între Germania celui de-Al Treilea Reich și Uniunea Sovietică, prin pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939. Deși, descurajat de Winston Churchill, generalul Sikorski a insistat ca guvernul comunist să-i elibereze compatrioții și să recunoască granițele vechi ale Poloniei. Dar, încă din primăvara anului precedent, 40 de „merituoși” agenți NKVD uciseseră, în doar șase săptămâni, 22.000 de ofițeri și intelectuali polonezi. La conferința de la Kremlin, din toamna anului 1941, Stalin a evitat discuția despre concesiile teritoriale și l-a asigurat pe Sikorski că nu cunoștea problema ofițerilor dispăruți – încredințându-l, fățarnic, că îi va cere lui Lavrenti Beria să-i găsească negreșit.  În realitate, Stalin continua epurarea.

ROMA (ep.5) premieră

În capitala Italiei au supraviețuit fragmente din Zidul Servian, cel mai vechi, și din Zidul Aurelian, cel mai mare din vest. Primul, atribuit lui Servius Tullius și înălțat în secolul al VI-lea, împrejmuia o suprafață de 246 de hectare. Lângă stația de autobuz Termini se observă blocuri mari din tuf galben, aduse din Grotta Oscura, la 20 de km în afara orașului. Tehnica de construcție se numea opus quadratum şi consta în aşezarea blocurilor din piatră (de aproximativ aceeaşi mărime) în șiruri paralele şi prinderea lor cu „agrafe”  din metal.

LUMI PREISTORICE (ep. 4) premieră

În urmă cu aproximativ 250 de milioane de ani, în Triasic, prima perioadă a erei Mezozoice, pe uscat apăreau dinozaurii. La început, au fost relativ mici – agilii Coelophysis, de pildă, cântăreau numai 20 de kilograme. Însă, după a patra mare extincție, acum aproximativ 200 de milioane de ani, stimulați de lupta pentru supremație, au atins dimensiuni impresionante. În podișurile din centrul Africii de Sud, profesorul Jonah Choiniere, însoțit de studenții săi de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, caută dovezi care să explice această spectaculoasă tranziție evolutivă din Jurasic.

 

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri* Meteo Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă
 • 20:52
  Live stadion
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Camerun-Brazilia Comentator Dragoş Bocanaciu Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadion Lusail, Al Daayen
 • 23:07
  Studio mondial
  *Comentatori: Dorin Chioţea/Vlad Arhire Producatori : Daniela Enăchescu/ Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 23:40
  SuperMondial
  Prezintă George Tănase Producător Octavian Pescaru Transmisiune directă din st.2
 • 00:15
  Ora Unirii
  Producător Diana Pascal
 • 00:20
  Exclusiv în România
  (redifuzare) Prezintă Cristian Tabără Episodul Exclusiv in Romania spune povestea lui Jorg Riommi, un expat originar din Italia care a venit in Romania ca si director de creatie la o celebra agentie de publicitate, casatorit cu Raluca, o bucovineanca get-beget. In urma cu cativa ani, cei doi s-au implicat intr-un proiect care parea sortit esecului: salvarea caselor traditionale de la distrugere. Au cumparat cateva casa de lemn cu arhitectura bucovineana pe care le-au restaurat, si pe care le-au urcat sus pe munte, deasupra localitatii Vama. Au salvat de la distrugere un adevarat patrimoniu. Alaturi de Jorg, avem intalnire si cu Charlie Ottley, celebrul realizator tv, care ne explica de este important pentru romani salvarea acestor case traditionale, care aproape au disparut din peisajul montan al Bucovinei. Si daca tot suntem in Bucovina il vom provoca pe italianul Jorg la o pizza bucovineana cu un ingredient surpriza. Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean
 • 01:10

  Zide zi cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 01:20
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Coreea de Sud-Portugalia Comentator Narcis Şelaru Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu (reluare de la TVR2 ora 17,00)
 • 03:15
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Sebia-Elveţia (reluare de la TVR2 ora 21,00) Comentator Emil Hossu Longin
 • 05:05
  PE CALE cu Tibi Uşeriu
  (redifuzare) * Documentarul “PE CALE cu Tibi Uşeriu ” vorbește despre resetarea lui Tibi Ușeriu, un om cu un trecut greu de depășit. Fost infractor condamnat pentru jaf armat și închis într-o închisoare de maxima securitate în Germania, ajutat de familia lui, Tibi devine ultramaratonist de succes și activist social. Povestea copilăriei sale, din păcate, este încă realitatea multor copii din România: violență în familie și-n afara ei, lipsă de educație și de îndrumare reală din partea părinților și a profesorilor. Oricât de jos ai cădea în viață, ai resurse nebănuite și poți renaște din propria cenușă dacă ai sprijinul familiei, al celor foarte apropiați, dacă ți se redă încrederea în tine. “Când nu mai poți, mai poți un pas”, spune campionul absolut Tibi Ușeriu, triplu câștigător al celei mai dure competiții din lume, ultramaratonul 6633 ARCTIC, (2016/2017/2018). Filmul caută să afle ce resorturi interioare și ce stimuli l-au ajutat pe Tibi Ușeriu să-și remodeleze viața? Când, cum și de ce s-a produs revelația schimbării? Ca noi toți, Tibi este produsul mediului în care a trăit, o familie în care educația era bazată pe pedepse corporale, școala și comunitatea abuzau la rândul lor de el. A fost slugă a profesorilor, ciobanilor, părinților, bunicilor, a trăit o adolescență într-o Românie dezorientată, în tranziție, fără perspective, din care tinerii plecau în străinătate pentru un trai mai bun, total nepregătiți pentru ce-i aștepta, dar gata să facă orice pentru a dovedi că au reușit. Valorile și principiile vieții se schimbă odată cu evoluția/involuția noastră, în funcție alegerile pe care facem: dacă în copilărie Tibi și fratele său Alin au fost învățați să fure lemne din pădure, acum ei au ajuns să-i educe pe copii și adulți cum să protejeze pădurea, cum să planteze copaci, cum să se opună defrișărilor ilegale, ce beneficii îți poate returna natura, dacă n-o distrugi. Pentru Tibi, TĂȘU e locul resetării sale, care i-ar fi schimbat destinul dacă ar fi existat în timpul adolescenței sale. Chiar și așa, Tibi își asumă atât trecut cât și prezentul. Un element particular al documentarului este combinarea filmărilor reale cu animația. Ilustrația și prelucrarea computerizată a fost realizată de Ioana Florea Nutz. Animația vine să susțină povestea din trecutul personajului principal, dar e aleasă și ca mijloc vizual de exprimare dramatică. Un documentar de Ana Preda. Producător Ioana Mureșan Producător delegat Răzvan Butaru Un film al Casei de Producție