loader
Foto

"Teleenciclopedia": Rezistență și Colaboraționism în Franța | VIDEO

Sâmbătă, 23 martie, de la ora 19:00, la  TVR1 HD v-am invitat să urmăriți noi subiecte interesante la "Teleenciclopedia". Emisiunea este în reluare pe 25 martie, de la ora 11:10, la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

.
HENRI ROUSSEAU (ep.3)

După inventarea cinematografului şi apariţia filmului, pictura părea să „piardă teren”. Pentru a supraviețui, artiștii trebuiau să găsească o cale pentru a înfățișa nevăzutul: visele, nebunia și fantasmele. Guillaume Apollinaire consemna: „Cei care l-au cunoscut pe Rousseau își amintesc de slăbiciunea lui pentru fantome. Le vedea peste tot, iar una îl chinuise mai mult de un an în birourile vamale. A tot încercat să o împuște, dar o fantomă nu poate muri. Dacă voia să o prindă, spectrul dispărea sub pământ și reapărea altundeva. Stăpânit de un puternic sentiment al realității, când picta un subiect fantastic, îl cuprindea spaima și tremura. Trebuia neapărat să deschidă fereastra.”

COLABORAŢIONISM ŞI REZISTENŢĂ ÎN FRANŢA (ep.6)

În august 1944, Radio Londra anunță debarcarea Aliaților în sudul Franței, pe coasta provensală a Mediteranei. Euforia eliberării dezlănțuie resentimentele populației față de colaboraționiști. Însă, bucuria se împletește cu ura și, în vidul legislativ creat de prăbușirea regimului de la Vichy, până la reinstaurarea Republicii, pretutindeni au loc „epurări”. Dar procesele aplanează cu greu ranchiuna și ura societății. După eliberare, Franța luptă – de data asta, pentru a uita. Pacea nu compensează furia țării care încearcă să ierte. Memoria colectivă încă gestionează moștenirea apăsătoare a acelor ani ...

INSTRUMENTE MUZICALE (ep. 3)

Percuția presupune lovirea unui corp de altul. Cu alte cuvinte, ca să obţină numeroasele efecte ritmice, percuționiștii bat, ciocnesc, izbesc, pocnesc, bubuie. Câteodată, acestea apar și în urma unor tehnici mai puțin „brutale”: precum frecarea, zgârierea sau agitarea. Unele instrumente de percuție scot chiar note muzicale. În acest episod „cercetăm” ritmul, definit ca o succesiune de sunete ce ne „ating” urechile la intervale regulate. Dar această caracteristică nu e suficientă: căderea unei picături de apă nu reprezintă un ritm, ci o pulsație, în engleză beat, deoarece sunetele sunt identice.

ECOSISTEME: PANTANAL (ep.4)

Din decembrie până în martie, ploile abundente și revărsările cursurilor de ape inundă zona din centrul Americii de Sud. Este și sezonul „iubirii” pentru toate speciile habitatului. Hrană se găsește din belșug, iar prădătorii sunt ocupați. După o scurtă și temporară „idilă” cu tânărul caiman, femela yacaré depune 27 de ouă. 90 de zile, cât durează incubația, ea le va păzi de orice intruși ori „gurmanzi”, devotamentul de mamă costând-o aproape un sfert din greutatea corporală.

***
Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1