loader
Foto

"Teleenciclopedia": Rezistență și Colaboraționism în Franța | VIDEO

Sâmbătă, 23 martie, de la ora 19:00, la  TVR1 HD v-am invitat să urmăriți noi subiecte interesante la "Teleenciclopedia". Emisiunea este în reluare pe 25 martie, de la ora 11:10, la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

.
HENRI ROUSSEAU (ep.3)

După inventarea cinematografului şi apariţia filmului, pictura părea să „piardă teren”. Pentru a supraviețui, artiștii trebuiau să găsească o cale pentru a înfățișa nevăzutul: visele, nebunia și fantasmele. Guillaume Apollinaire consemna: „Cei care l-au cunoscut pe Rousseau își amintesc de slăbiciunea lui pentru fantome. Le vedea peste tot, iar una îl chinuise mai mult de un an în birourile vamale. A tot încercat să o împuște, dar o fantomă nu poate muri. Dacă voia să o prindă, spectrul dispărea sub pământ și reapărea altundeva. Stăpânit de un puternic sentiment al realității, când picta un subiect fantastic, îl cuprindea spaima și tremura. Trebuia neapărat să deschidă fereastra.”

COLABORAŢIONISM ŞI REZISTENŢĂ ÎN FRANŢA (ep.6)

În august 1944, Radio Londra anunță debarcarea Aliaților în sudul Franței, pe coasta provensală a Mediteranei. Euforia eliberării dezlănțuie resentimentele populației față de colaboraționiști. Însă, bucuria se împletește cu ura și, în vidul legislativ creat de prăbușirea regimului de la Vichy, până la reinstaurarea Republicii, pretutindeni au loc „epurări”. Dar procesele aplanează cu greu ranchiuna și ura societății. După eliberare, Franța luptă – de data asta, pentru a uita. Pacea nu compensează furia țării care încearcă să ierte. Memoria colectivă încă gestionează moștenirea apăsătoare a acelor ani ...

INSTRUMENTE MUZICALE (ep. 3)

Percuția presupune lovirea unui corp de altul. Cu alte cuvinte, ca să obţină numeroasele efecte ritmice, percuționiștii bat, ciocnesc, izbesc, pocnesc, bubuie. Câteodată, acestea apar și în urma unor tehnici mai puțin „brutale”: precum frecarea, zgârierea sau agitarea. Unele instrumente de percuție scot chiar note muzicale. În acest episod „cercetăm” ritmul, definit ca o succesiune de sunete ce ne „ating” urechile la intervale regulate. Dar această caracteristică nu e suficientă: căderea unei picături de apă nu reprezintă un ritm, ci o pulsație, în engleză beat, deoarece sunetele sunt identice.

ECOSISTEME: PANTANAL (ep.4)

Din decembrie până în martie, ploile abundente și revărsările cursurilor de ape inundă zona din centrul Americii de Sud. Este și sezonul „iubirii” pentru toate speciile habitatului. Hrană se găsește din belșug, iar prădătorii sunt ocupați. După o scurtă și temporară „idilă” cu tânărul caiman, femela yacaré depune 27 de ouă. 90 de zile, cât durează incubația, ea le va păzi de orice intruși ori „gurmanzi”, devotamentul de mamă costând-o aproape un sfert din greutatea corporală.

***
Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

19:00 Istorii ascunse

* ȚARA MOȚILOR CRIȘENI-OUĂ ÎNCONDEIATE

Până în urmă cu câteva decenii, în satele din depresiunea Bradului, în Săptămâna Mare, gospodinele pregăteau ouă împestrițate pentru Sfânta Sărbătoare a Paștilor. Din păcate, tradiţia se pierde și, odată cu ea, o întreagă gamă de simboluri.

Realizator Cristina Băican

premieră

19:30 Omul anului

Reportaj-portret

Episodul 3

Producator Oana Turcu

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Sâmbăta Mare vă invităm să cunoașteți ”Doctori fără de arginți”. Într-o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”, de la ora 7:00, pe TVR 1.

 

#tvr1