loader
Foto

”Alegoria primăverii”, de Sandro Botticelli, sâmbătă, la ”Teleenciclopedia” | VIDEO

Știați că la început muzica a imitat sunetele din natură și că primele instrumente de suflat au fost cochiliile și coarnele de animale? Sâmbătă, 6 aprilie, aflați la ”Teleenciclopedia” mai multe despre evoluția instrumentelor muzicale și vă bucurați și de alte subiecte interesante: tabloul ”Alegoria primăverii” de  Botticelli, anul 1917, mamiferele marine. De la ora 19:00, pe TVR 1.    

 

Teleenciclopedia

SANDRO BOTTICELLI: ALEGORIA PRIMĂVERII (ep.1)

Quattrocento (denumirea italiană a secolului al XV-lea) definește începutul Renașterii – una dintre cele mai importante perioade din istoria artei și a gândirii europene, care a marcat tranziția de la Evul Mediu la Epoca Modernă. În tabloul cu tematică mitologică Alegoria primăverii (1480-1485), Botticelli transmite un mesaj criptic. Fastuoasa compoziție – pictată în tempera pe opt panouri din lemn de plop – a fost săvârșită la comanda lui Lorenzo Magnificul, la curtea căruia au creat cei mai valoroşi artişti, filosofi şi erudiţi ai vremii. Un secol mai târziu, criticul de artă Giorgio Vasari a numit-o Primavera..



.
1917 – UN AN, DOUĂ REVOLUȚII (ep. 1)

Infernul Primului Război Mondial cuprinsese și Rusia țaristă, chinuită de foamete, secătuită de oameni și resurse. În imperiul a cărui glorie părea menită veșniciei mocnea schimbarea. De aproape trei ani, Marele Război măcina vechiul continent. Aliată cu Franța și Anglia încă din iulie 1914, când a decis să apere Serbia, Rusia lupta pe frontul estic împotriva Germaniei și Austro-Ungariei, „contabilizând” deja sute de mii de victime. La începutul conflictului, țarul trimisese în luptă peste cinci milioane de combatanți, impresionanta armată fiind mândria imperiului, simbol al măreției și invincibilității acestuia. Însă trupele dădeau semne de slăbiciune, grav afectate de penuria de muniție și echipament, iar politicienii și comandanții militari occidentali se îndoiau că Rusia va rezista.

INSTRUMENTE MUZICALE (ep. 5)

La început, muzica a imitat sunetele din natură, primele instrumente de suflat fiind cochiliile sau coarnele de animale. Cu timpul, instrumentele au evoluat, însă principiul a rămas același: aerul vibrează, producând sunete. O parte dintre aceste instrumente de suflat aparțin „alămurilor”, altele au structura din lemn. Fie că vorbim de trompetă, trombon, goarnă, tubă, cornete, cornuri, serpent, fluier, tilincă, nai, flaut, piculină, caval, quena din Anzi, shinobue japonez ori flajeolete, ele cântă atunci când ne plasăm buzele pe marginile unei deschizături numite „ambușură”.

MAMIFERE MARINE (ep. 1)

Oceanele, cel mai vast habitat al planetei, ascund o lume ostilă, cufundată în întuneric absolut, unde presiunea poate atinge peste 1.000 de atmosfere. Aici trăiesc, de aproximativ 50 de milioane de ani, vieţuitoare misterioase, care au coloană vertebrală, depind de oxigenul atmosferic şi își hrănesc puii cu lapte. Sunt mamiferele marine: specii înzestrate cu abilităţi unice şi inteligenţă extraordinară.

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

***

Program de difuzare:

Sâmbătă, 6 aprilie, ora 19:00, TVR1 HD

Reluare luni, 8 aprilie, ora 11:00, TVR1 HD

***

Foto: wikipedia

11:00 Un motiv să mori, un motiv să trăieşti (R)

(UNA RAGIONE PER VIVERE E UNA PER MORIRE-Spania, Italia, Franţa, 1972)

Regia Tonino Valeri
Cu: Bud Spencer, Telly Savalas, James Coburn
Western.Redactor Anca Radu

(Reluare)

13:00 La masa de Paşte

(I) (redifuzare) Prezintă Iuliana Tudor

Jurnalist Anamaria Voicu

Producător Iuliana Tudor

 
„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne-a invitat să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu ...

Ediţie de colecţie „Tezaur folcloric”, de Paşti la TVR 1 | VIDEO

Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, dat şi alţi tineri și talentați ...

„Cum dai mielu'?” - Ediţie specială de Paşti „Gala umorului”, la TVR 1 | VIDEO

Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba ne-au propus momente umoristice din arhivă care ne-au readus în atenţie marii actori ai comediei româneşti: Amza ...

 

#tvr1