loader
Foto

”Alegoria primăverii”, de Sandro Botticelli, sâmbătă, la ”Teleenciclopedia” | VIDEO

Știați că la început muzica a imitat sunetele din natură și că primele instrumente de suflat au fost cochiliile și coarnele de animale? Sâmbătă, 6 aprilie, aflați la ”Teleenciclopedia” mai multe despre evoluția instrumentelor muzicale și vă bucurați și de alte subiecte interesante: tabloul ”Alegoria primăverii” de  Botticelli, anul 1917, mamiferele marine. De la ora 19:00, pe TVR 1.    

 

Teleenciclopedia

SANDRO BOTTICELLI: ALEGORIA PRIMĂVERII (ep.1)

Quattrocento (denumirea italiană a secolului al XV-lea) definește începutul Renașterii – una dintre cele mai importante perioade din istoria artei și a gândirii europene, care a marcat tranziția de la Evul Mediu la Epoca Modernă. În tabloul cu tematică mitologică Alegoria primăverii (1480-1485), Botticelli transmite un mesaj criptic. Fastuoasa compoziție – pictată în tempera pe opt panouri din lemn de plop – a fost săvârșită la comanda lui Lorenzo Magnificul, la curtea căruia au creat cei mai valoroşi artişti, filosofi şi erudiţi ai vremii. Un secol mai târziu, criticul de artă Giorgio Vasari a numit-o Primavera..



.
1917 – UN AN, DOUĂ REVOLUȚII (ep. 1)

Infernul Primului Război Mondial cuprinsese și Rusia țaristă, chinuită de foamete, secătuită de oameni și resurse. În imperiul a cărui glorie părea menită veșniciei mocnea schimbarea. De aproape trei ani, Marele Război măcina vechiul continent. Aliată cu Franța și Anglia încă din iulie 1914, când a decis să apere Serbia, Rusia lupta pe frontul estic împotriva Germaniei și Austro-Ungariei, „contabilizând” deja sute de mii de victime. La începutul conflictului, țarul trimisese în luptă peste cinci milioane de combatanți, impresionanta armată fiind mândria imperiului, simbol al măreției și invincibilității acestuia. Însă trupele dădeau semne de slăbiciune, grav afectate de penuria de muniție și echipament, iar politicienii și comandanții militari occidentali se îndoiau că Rusia va rezista.

INSTRUMENTE MUZICALE (ep. 5)

La început, muzica a imitat sunetele din natură, primele instrumente de suflat fiind cochiliile sau coarnele de animale. Cu timpul, instrumentele au evoluat, însă principiul a rămas același: aerul vibrează, producând sunete. O parte dintre aceste instrumente de suflat aparțin „alămurilor”, altele au structura din lemn. Fie că vorbim de trompetă, trombon, goarnă, tubă, cornete, cornuri, serpent, fluier, tilincă, nai, flaut, piculină, caval, quena din Anzi, shinobue japonez ori flajeolete, ele cântă atunci când ne plasăm buzele pe marginile unei deschizături numite „ambușură”.

MAMIFERE MARINE (ep. 1)

Oceanele, cel mai vast habitat al planetei, ascund o lume ostilă, cufundată în întuneric absolut, unde presiunea poate atinge peste 1.000 de atmosfere. Aici trăiesc, de aproximativ 50 de milioane de ani, vieţuitoare misterioase, care au coloană vertebrală, depind de oxigenul atmosferic şi își hrănesc puii cu lapte. Sunt mamiferele marine: specii înzestrate cu abilităţi unice şi inteligenţă extraordinară.

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

***

Program de difuzare:

Sâmbătă, 6 aprilie, ora 19:00, TVR1 HD

Reluare luni, 8 aprilie, ora 11:00, TVR1 HD

***

Foto: wikipedia

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători: Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

Cele mai frumoase reportaje ale sezonului 23, în ediţia best of „Exclusiv în România”, la TVR 1

În acest ultim episod al sezonului „Exclusiv in Romania", Cristian Tabără şi echipa lui ne propun o selecţie a celor mai reuşite reportaje ale ...

 „Viitorul de ieri”, cu arhitectul Romeo Belea – miniserie documentară în 3 episoade, în premieră la TVR 1

De Ziua Culturii Naţionale, TVR 1 lansează miniseria documentară „Viitorul de ieri”, realizată de Claudia Nedelcu Duca, despre istoria unor ...

 

#tvr1