loader
Foto

Galerie foto

„Toţi căutăm aceleaşi esenţe ale vieţii", preotul Daniel Benga, la Nocturne

La ultima ediţie Nocturne din acest an, invitatul Marinei Constantinescu este preotul Daniel Benga. Despre semnificaţia Crăciunului, despre esenţa vieţii şi iubire,  în emisiunea ce poate fi urmărită pe 19 decembrie, ora 23.55, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Ne apropiem de o mare sărbătoare creştină a bucuriei şi, în tot zgomotul înconjurător, mai găsim răgaz şi pentru sufletul nostru. Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 19 decembrie, este un om cu voluptatea cunoaşterii, un erudit: preotul conferenţiar doctor Daniel Benga. Emisiunea poate fi urmărită de la ora 23.55, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

„E o mare ispită de aceste sărbători să ne preocupăm foarte mult de exterior şi să nu fim atenţi la foamea sufletului", spune părintele Benga. Despre esenţa Crăciunului, poate pierdută, poate uitată sau transformată în agitatie şi mercantilism, despre esenţa vieţii, despre iubire puteţi desprinde crâmpeie de învăţătură din discuţia dintre Marina Constantinescu şi preotul Daniel Benga, la Nocturne din 19 decembrie.

Profesor de Teologie Istorică, Biblică şi Filologie, părintele Daniel Benga vine din zona Făgăraşului, un loc în care culturile şi confesiunile creştine coexistă. Nu e de mirare că atmosfera vieţii invitatului a fost aceea a îngăduirii celuilalt, „pentru că orice om poartă chipul lui Dumnezeu".

Daniel Benga s-a născut în 1972, este căsătorit şi are trei copii. „Taina Crăciunului este taina familiei", este de părere Daniel Benga.

„Căutarea iubirii este un mare zbor al sufletului." (Daniel Benga) Alte gânduri exprimate de Daniel Benga puteţi descoperi într-o ediţie Nocturne cu multe întrebări, dar şi răspunsuri despre Dumnezeu, despre liberul arbitru, despre taine şi viziuni ale marilor gânditori.

„Eu cred că Dumnezeu iubeşte foarte mult femeia, pentru că i-a oferit darul însufleţirii altei vieţi", îşi exprimă Marina Constantinescu opinia. Iar preotul Daniel Benga completează: „Există o taină a femeii care arată o intimitate mai mare cu Divinitatea."

În vorbele Preafericitului Augustin  -„Iubeşte-l pe Dumnezeu şi fă ce vrei!", invitatul vede însăşi esenţa iubirii.” Şi tot preotul Daniel Benga este de părere că „toţi căutăm aceleaşi esenţe ale vieţii".

În apropierea Crăciunului, echipa emisiunii Nocturne oferă telespectatorilor o ediţie despre cunoaşterea şi înţelegerea timpului istoric şi a timpului veşniciei: „Dumnezeu s-a coborât pe pământ pentru ca omul să urce spre cer." (Daniel Benga)

„Fiecare om e o lume întreagă", mai afirmă Daniel Benga, într-o ediţie de neratat a emisiunii Nocturne. Vineri, ora 23.55, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

***

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe portalul TVR+, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook  a emisiunii.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1