loader

„Toţi căutăm aceleaşi esenţe ale vieţii", preotul Daniel Benga, la Nocturne

La ultima ediţie Nocturne din acest an, invitatul Marinei Constantinescu este preotul Daniel Benga. Despre semnificaţia Crăciunului, despre esenţa vieţii şi iubire,  în emisiunea ce poate fi urmărită pe 19 decembrie, ora 23.55, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Ne apropiem de o mare sărbătoare creştină a bucuriei şi, în tot zgomotul înconjurător, mai găsim răgaz şi pentru sufletul nostru. Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 19 decembrie, este un om cu voluptatea cunoaşterii, un erudit: preotul conferenţiar doctor Daniel Benga. Emisiunea poate fi urmărită de la ora 23.55, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

„E o mare ispită de aceste sărbători să ne preocupăm foarte mult de exterior şi să nu fim atenţi la foamea sufletului", spune părintele Benga. Despre esenţa Crăciunului, poate pierdută, poate uitată sau transformată în agitatie şi mercantilism, despre esenţa vieţii, despre iubire puteţi desprinde crâmpeie de învăţătură din discuţia dintre Marina Constantinescu şi preotul Daniel Benga, la Nocturne din 19 decembrie.

Profesor de Teologie Istorică, Biblică şi Filologie, părintele Daniel Benga vine din zona Făgăraşului, un loc în care culturile şi confesiunile creştine coexistă. Nu e de mirare că atmosfera vieţii invitatului a fost aceea a îngăduirii celuilalt, „pentru că orice om poartă chipul lui Dumnezeu".

Daniel Benga s-a născut în 1972, este căsătorit şi are trei copii. „Taina Crăciunului este taina familiei", este de părere Daniel Benga.

„Căutarea iubirii este un mare zbor al sufletului." (Daniel Benga) Alte gânduri exprimate de Daniel Benga puteţi descoperi într-o ediţie Nocturne cu multe întrebări, dar şi răspunsuri despre Dumnezeu, despre liberul arbitru, despre taine şi viziuni ale marilor gânditori.

„Eu cred că Dumnezeu iubeşte foarte mult femeia, pentru că i-a oferit darul însufleţirii altei vieţi", îşi exprimă Marina Constantinescu opinia. Iar preotul Daniel Benga completează: „Există o taină a femeii care arată o intimitate mai mare cu Divinitatea."

În vorbele Preafericitului Augustin  -„Iubeşte-l pe Dumnezeu şi fă ce vrei!", invitatul vede însăşi esenţa iubirii.” Şi tot preotul Daniel Benga este de părere că „toţi căutăm aceleaşi esenţe ale vieţii".

În apropierea Crăciunului, echipa emisiunii Nocturne oferă telespectatorilor o ediţie despre cunoaşterea şi înţelegerea timpului istoric şi a timpului veşniciei: „Dumnezeu s-a coborât pe pământ pentru ca omul să urce spre cer." (Daniel Benga)

„Fiecare om e o lume întreagă", mai afirmă Daniel Benga, într-o ediţie de neratat a emisiunii Nocturne. Vineri, ora 23.55, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

***

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe portalul TVR+, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook  a emisiunii.

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1