loader
Foto

Tudor Furdui: „Îi admir pe toți sportivii, indiferent de sportul practicat”| VIDEO

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari competiții! Vezi, trăieşti, străluceşti lângă campioni, la Televiziunea Română - official broadcaster al Jocurilor Olimpice Paris 2024.

 

Trăim o vară fierbinte, cu zile lungi şi însorite, dar pentru sportivii din întreaga lume e şi vara a celei mai mari competiţii. Din 26 iulie, la Televiziunea Română urmărim transmisiunile de la Jocurile Olimpice Paris 2024. Suntem alături de românii care ne reprezintă la Paris 2024, dar şi alături de marii sportivi ai lumii, în perioada 26 iulie – 11 august, în direct la TVR.

I-am provocat pe prezentatorii emisiunilor TVR să ne vorbească despre sport şi succesele sportivilor care i-au făcut să le bată inima cu putere, ce îi motivează să facă sport şi ce campioni de la noi sau din lume sunt favoriţii lor.

​Tudor Furdui, prezentatorul Ştirilor sportive de la TVR şi corespondentul nostru la Paris 2024, ne-a vorbit despre marile emoţii pe care i le-au trezit sportivii români şi competiţiile în care aceştia au participat, precum şi despre pasiunea lui pentru sportul cu balonul rotund.

(w882)

Pentru Tudor Furdui, în 25 de ani de televiziune, au fost multe momente emoționante din sport, dar parcă cel mai recent care i-a rămas cumva în minte a fost Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar, din 2022. „Cred că a fost perioada în care m-am implicat cel mai tare. Nu știu dacă dormeam câteva ore pe noapte, iar spectacolul a fost total. Făceam știri, aveam Studioul Mondial. Și, pentru că iubesc munca mea în televiziune, vreau să vă spun că îmi place foarte mult să am drept invitați oameni care au o istorie în spatele lor, care au ce să spună, și că mă mândresc cu faptul că la acel Campionat Mondial! La Studioul Mondial am reușit să-l fac pe Mircea Lucescu să se întoarcă pe sticlă după o pauză de 20 și ceva de ani! Mircea Lucescu a venit din nou într-un studio al Televiziunii Române, iar prezența lui m-a onorat foarte tare! A și ieșit foarte bine acea emisiune, pentru că este un om senzațional, e un izvor nesecat de lucruri interesante din fotbal!”, ne-a povestit Tudor Furdui.

Tudor Furdui a fost pasionat de fotbal dintotdeauna. „De mic copil, cred că jucăria mea cea mai frumoasă și cea mai dragă a fost mingea. Și având șansa să merg la Casa de creație de la Mogoșoaia, unde erau niște terenuri de iarbă foarte mari, împreună cu tatăl meu, am avut ocazia să cunosc acolo oameni din lumea scrisului - pe Fănuș Neagu, pe Marin Preda, pe Băieșu, pe Teodor Mazilu; oameni din lumea muzicii - pe compozitorul Vasile Vasilache Junior, și oameni din lumea sportului. Veneau acolo fotbaliști – Cornel Dinu, care fusese ales fotbalistul anului, Florin Cheran, care era căpitanul echipei naționale, și Dudu Georgescu, care luase Gheata de aur - cei 3 făceau parte din echipa mare a lui Dinamo de la mijlocul anilor ´70”. Și, bineînțeles, întâlnirea cu acești fotbaliști a avut urme pentru Tudor Furdui, care s-a apucat de fotbal! „M-am dus la Dinamo, chiar dacă după aceea am lăsat-o mai moale. Am jucat și în timpul liceului la Electroaparataj și am jucat și în Franța. Sigur, nu la nivel profesionist, dar aveam câte două-trei antrenamente pe săptămână, meci duminica, cantonament cu o zi înaintea meciului. Iar pasiunea mea pentru fotbal a rămas tot timpul. Și-acum, când mă duc, de exemplu, și fac un interviu la marginea terenului și simt mirosul ăla de iarbă și de gazon, mi se face pielea găină! Și cred că tot timpul mă voi duce la fotbal! Cred că am văzut mii și mii și mii de meciuri, câteodată nici nu mai văd foarte bine mingea, dar fotbalul îmi va rămâne toată viața”, mărturiseşte prezentatorul Ştirilor sportive de la TVR.

(w500)

Tudor Furdui îi admiră pe toți sportivii, nu contează sportul pe care îl practică. „Sigur că îmi sunt mult mai dragi sportivii calificați la Jocurile Olimpice. Nu cred că există mândrie mai mare pentru un sportiv decât să-și reprezinte țara la cel mai mediatizat eveniment sportiv al planetei!”, e de părere el. Şi pentru că e frumoasă întâmplarea, vrea să-i salute pe băieții de la polo: „Polo este singurul sport de echipă din România care e reprezentat la Jocurile Olimpice de la Paris. Am și fost și i-am așteptat pe poloiști la aeroport. A fost o primire foarte, foarte caldă. A venit foarte multă lume. Ei au terminat pe locul 10 la campionatele mondiale de la Doha transmise de TVR, iar locul 10 nu îi ducea spre Paris. Dar, ce să vezi, știi că e proverbul ăla La barza chioară îi face Dumnezeu cuib, s-a retras Africa de Sud și România a fost invitată să participe în locul Africii de Sud. Sigur că e un proverb care nu știu dacă se potrivește foarte bine, pentru că eu știu ce înseamnă polo. Este cel mai greu sport din lume. E o muncă teribilă pe care au făcut-o acești băieți conduși de antrenorul Bogdan Arad și de președintele federației Alexandru Matei. Au făcut o treabă extraordinară, n-au mai fost de 12 ani, din 2015, de la Londra și le doresc mult succes!”

(w882)

Evident, l-am rugat pe Tudor să găsească argumente prin care să îi convingă pe români să facă sport. Iată ce le spune tuturor: „Nu cred că ne-ar ajunge cuvintele să spun cât de benefic este sportul pentru fiecare om! În afara faptului că te menține tânăr, te menține la o anumită greutate, te ajută să vezi altfel lucrurile, sportul te scapă de vicii, ajungi să gândești altfel. Lumea trebuie să facă sport! E clar. Devii mai puternic din toate punctele de vedere - și psihic și fizic!”, iar îndemnul lui pentru noi e: „Fă sport, e lucrul pe care îl ai cel mai bine de făcut!”

Tudor Furdui face parte din delegaţia TVR la Jocurile Olimpice, delegaţie care cuprinde jurnalişti comentatori: Emil Hossu-Longin - comentator natație, fotbal, baschet, Dragoș Bocanaciu - comentator atletism, handbal, judo, lupte, Monica Bucur - comentator canotaj, gimnastică, atletism, gimnastică ritmică, kaiac, tir, Cristian Mîndru - comentator sărituri, natație, fotbal, handbal, tenis, kaiac, tir, haltere, Narcis Șelaru - comentator box, volei, polo, scrimă; jurnalişti reporteri-prezentatori: Daniela Alexe-Popescu şi Tudor Furdui; patru cameramani, un inginer emisie şi un producător.

(w882)

Televiziunea Română transmite Jocurile Olimpice de la Paris – cel mai grandios eveniment sportiv la nivel mondial, pe TVR SPORT, TVR 1, TVR 2 şi TVR Moldova. Pe posturile TVR, telespectatorii pot urmări emisiuni dedicate: legendele, prezentul şi viitorul olimpismului românesc se întâlnesc în seriile „Învingătorii”, „Eroii” și „Speranțe”. Vlad Arhire şi Costin Deşliu moderează la TVR 1 emisiunea „Vis la Paris”, la care participă foşti şi actuali sportivi care ne-au reprezentat la JO şi antrenori ai acestora. Eda Marcus, Costin Deşliu şi Vlad Arhire ne aduc un buletin de ştiri olimpice, în fiecare zi, de la ora 14.40, în direct la TVR 1, TVR Sport şi TVR Moldova. Iar partenerii de dialog ai Irinei Păcurariu ne demonstrează cât de departe se poate ajunge prin „Forţa unui vis”.

 

 

 

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

* Moderator Mădălina Dobrovolschi

* Muzeul abandonului

Invitati: Oana Dragulinescu, fondatorul muzeului

Bogdan Simion, director executiv Fundația SERA

Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

18:55 Teleenciclopedia

* MUZEUL ORSAY (ep.4)

Între anii 1945 și 1980, Gara Orsay a trăit mai multe vieți. După Al Doilea Război Mondial a găzduit prizonieri de război și cetățeni deportați, întorși din Germania. Apoi, abatele Pierre a strâns acolo donațiile pentru cei care altfel n-ar fi supraviețuit iernii teribile din 1954. În anii ’70, i se prefigura destinul artistic. Înăuntrul navei, susținea spectacole compania teatrală Renaud-Barrault și, pentru o perioadă, a funcţionat casa de licitații Drouot-Rive Gauche. Restul incintei servea drept parcare. Abia în 1980, Gara Orsay a renăscut, grație îndrăznețului proiect de construire a unui muzeu destinat celei mai vaste colecții de tablouri și sculpturi impresioniste.

GULAG: 1938-1957 (ep. 9)

Odată cu moartea lui Iosif Visarionovici Stalin, la 5 martie 1953, se încheia un sfert de veac de dictatură. Mulți îl jeleau sincer, cei din Gulag exultau și sperau vremuri mai bune, iar oficialii așteptau directivele noii conduceri. La 27 martie 1953, temutul Lavrenti Beria, rămas ministru de interne și al securității statului, acorda o amplă amnistie, dintr-un simplu calcul economic: Gulagul trebuia „curățat” de cei „neproductivi”. Paranoic, Stalin evitase deliberat să numească un succesor, dar pe 14 septembrie 1953, Nikita Hrușciov devenea prim secretar al partidului comunist. Nu era nicidecum un bătrânel jovial, cum lăsa impresia, ci un politician abil, fără scrupule.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.1)

De la Atlantic până la Pacific şi de la un pol la altul vânează ființe deosebit de inteligente, uimind pe cercetători. În Chatham Strait-strâmtoare aflată în sud-estul statului Alaska -e primăvară târzie și, din adâncuri, pândesc balene cu cocoașă (Megaptera novaeangliae): coloşi care ating, la maturitate, 15 metri lungime şi au 30 de tone. Grație „alchimiei” între soare și alge, vaste colonii de crustacee, printre care și Euphausia superba, prosperă de-a lungul coastei, ademenind aproximativ 3.000 de cetacee.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1