loader
Foto

Ultimul episod „Cavalerul mongol”, la „Teleenciclopedia” | VIDEO

Sâmbătă, 8 ianuarie, de la ora 18:50, la TVR 1 şi online pe TVR+, vă invităm să urmăriți noi episoade ale documentarelor despre artă, istorie și geografie.

 

Teleenciclopedia

Aventurierii artei moderne: Libertad! (ep. 2/5) premieră

La 21 iunie 1935, începea în Sala Mutualité din Paris, Congresul Internaţional al Scriitorilor, pentru Apărarea Culturii și Civilizației – prezidat de scriitorii André Gide și André Malraux. 230 de literați, reprezentând 39 de țări, inclusiv nume mari ale literaturii mondiale, denunțau fascismul. Hitler preluase puterea în Germania.  Iar, Italia se zbătea sub cizma lui Mussolini, din 1922. Europa umanistă se mobiliza împotriva nazismului – Ciuma Brună, care deporta, deja, evrei și artiști indezirabili. La Congres, participau și Heinrich Mann, Robert Musil, H.G Wells, Aldous Huxley, Borís Pasternák, Isaac Babel. Oratorii, antifasciști convinși, au evitat discuțiile despre troțkism, anarhism sau suprarealism, pentru a nu deranja organizatorii și finanțatorii comuniști ai evenimentului.

Gulag (ep. 2/5) premieră

După ce au preluat puterea, în urma Revoluției din Octombrie, bolșevicii au înființat la 5 decembrie 1917, Comisia extraordinară pentru combaterea contrarevoluției și sabotajului – CEKA, subordonată Consiliului Comisarilor Poporului, guvernul Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse. Considerată „sabia și pavăza” în lupta contra oponenților politici, organizația, susținută necondiționat de partid, acționa deasupra legii, trimițând în lagăre de concentrare și tabere de muncă corecționale „dușmani de clasă” și infractori de drept comun. În 1923, în Marea Albă, aproape de Cercul Polar Nordic, fosta mănăstire din arhipelagul Solovki devenea „colonia prototip” a celor aproximativ 200 de „așezăminte” similare, înființate în următoarele decenii, pe întinsul Uniunii Sovietice.

Cavalerul mongol (ep. 6/6) premieră

A venit momentul ca Shukhert, eroul mongol al acestui documentar, să-și demonstreze, încă o dată, măiestria recunoscută de toată suflarea din Valea Darkhad, salvând caii furați, în toamnă, de tâlharii tuvani. Fără curajul şi ambiţia sa, o tradiţie milenară s-ar pierde, şi odată cu ea, magnificii cai sălbatici din Mongolia: Equus ferus przewalskii.

Insula Rottnest (ep. 9/10)

În familia vulturilor pescar, cât mama lipsește ca să se hrănească, tatăl îi preia atribuţiile. Micul quokka descoperă lumea din marsupiul unde „locuiește” jumătate de an. Bine hrănit, puiul de pinguin albastru își „ajunge din urmă” părinții în șapte săptămâni. Prin piruete și sărituri, progeniturile balenelor cu cocoaşă învață cum să își întărească și coordoneze mușchii, pregătindu-se astfel pentru lunga călătorie de 4500 de kilometri înapoi, la zonele de hrănire antarctice.

Producător:<  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

11:30 Teleshopping

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1