loader
Foto

Ultimul episod „Cavalerul mongol”, la „Teleenciclopedia” | VIDEO

Sâmbătă, 8 ianuarie, de la ora 18:50, la TVR 1 şi online pe TVR+, vă invităm să urmăriți noi episoade ale documentarelor despre artă, istorie și geografie.

 

Teleenciclopedia

Aventurierii artei moderne: Libertad! (ep. 2/5) premieră

La 21 iunie 1935, începea în Sala Mutualité din Paris, Congresul Internaţional al Scriitorilor, pentru Apărarea Culturii și Civilizației – prezidat de scriitorii André Gide și André Malraux. 230 de literați, reprezentând 39 de țări, inclusiv nume mari ale literaturii mondiale, denunțau fascismul. Hitler preluase puterea în Germania.  Iar, Italia se zbătea sub cizma lui Mussolini, din 1922. Europa umanistă se mobiliza împotriva nazismului – Ciuma Brună, care deporta, deja, evrei și artiști indezirabili. La Congres, participau și Heinrich Mann, Robert Musil, H.G Wells, Aldous Huxley, Borís Pasternák, Isaac Babel. Oratorii, antifasciști convinși, au evitat discuțiile despre troțkism, anarhism sau suprarealism, pentru a nu deranja organizatorii și finanțatorii comuniști ai evenimentului.

Gulag (ep. 2/5) premieră

După ce au preluat puterea, în urma Revoluției din Octombrie, bolșevicii au înființat la 5 decembrie 1917, Comisia extraordinară pentru combaterea contrarevoluției și sabotajului – CEKA, subordonată Consiliului Comisarilor Poporului, guvernul Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse. Considerată „sabia și pavăza” în lupta contra oponenților politici, organizația, susținută necondiționat de partid, acționa deasupra legii, trimițând în lagăre de concentrare și tabere de muncă corecționale „dușmani de clasă” și infractori de drept comun. În 1923, în Marea Albă, aproape de Cercul Polar Nordic, fosta mănăstire din arhipelagul Solovki devenea „colonia prototip” a celor aproximativ 200 de „așezăminte” similare, înființate în următoarele decenii, pe întinsul Uniunii Sovietice.

Cavalerul mongol (ep. 6/6) premieră

A venit momentul ca Shukhert, eroul mongol al acestui documentar, să-și demonstreze, încă o dată, măiestria recunoscută de toată suflarea din Valea Darkhad, salvând caii furați, în toamnă, de tâlharii tuvani. Fără curajul şi ambiţia sa, o tradiţie milenară s-ar pierde, şi odată cu ea, magnificii cai sălbatici din Mongolia: Equus ferus przewalskii.

Insula Rottnest (ep. 9/10)

În familia vulturilor pescar, cât mama lipsește ca să se hrănească, tatăl îi preia atribuţiile. Micul quokka descoperă lumea din marsupiul unde „locuiește” jumătate de an. Bine hrănit, puiul de pinguin albastru își „ajunge din urmă” părinții în șapte săptămâni. Prin piruete și sărituri, progeniturile balenelor cu cocoaşă învață cum să își întărească și coordoneze mușchii, pregătindu-se astfel pentru lunga călătorie de 4500 de kilometri înapoi, la zonele de hrănire antarctice.

Producător:<  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

10:00 Exclusiv în România (R)

/

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristina Magearu, Marin Găbudean

(Reluare)

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1