loader
Foto

"Un surâs în plină vară", la TVR1 | VIDEO

Sâmbătă, 16 aprilie, la ora 21.10, seria filmelor româneşti continuă la TVR 1 cu comedia „Un surâs în plină vară”, adaptare a nuvelei „Pădurea", de Dumitru Radu Popescu.

 

Inspirat după povestirea lui Dumitru Radu Popescu, Pădurea, filmul respectă în esenţă fabulaţia povestirii, surprinzând aspecte din viaţa satului nostru, mai precis a satului oltenesc, pe care scenaristul – îl cunoaşte foarte bine. Am mers pe comic de situaţie şi nu pe gaguri”, explica regizorul Geo Saizescu într-un interviu publicat în decembrie 1963 în revista Făclia din Cluj.

Făniţă, un tânăr revenit pe meleagurile natale după peregrinări în întreaga țară, dornic să câştige bani în urma unor iniţiative personale, va eşua în toate aceste întreprinderi, lăsându-se în cele din urmă convins să intre în C.A.P.-ul din sat.

Demascările dure despre uneltirile scelerate ale chiaburilor sunt înlocuite de scenaristul D. R. Popescu și Saizescu cu mai subtila comedie tonică despre dificultățile adaptării țăranilor la viața cooperatist-comunistă (...), creând un soi de Dănilă Prepeleac al satului socialist ce lovea în "colectivă" cu…gogoși înfuriate. De dragul difuzării producției pe ecrane, simpaticul "disident" avant la lettre era, până la urmă, înfrânt". Tudor Caranfil (”Dicționar universal de filme”, 2008)

Cu o bună cunoaştere a satului românesc, oltenesc îndeosebi, Geo Saizescu a făcut să vibreze în imaginile sale universul rural contemporan, păstrând şi subliniind foarte bine specificul lui, elementul decorativ exterior, dar şi tipologia umană. Se vede că îi plac, ca şi lui D.R. Popescu, fizionomiile colorate, situaţiile anecdotice. Îi place, de asemenea, peisajul bine surprins şi valorificat şi are simţul umorului”, spunea, la rândul său, Dinu Săraru, într-o cronică a filmului „Un surâs în plină vară” ce apărea în Gazeta literară, după lansarea producţiei.

Scriitorul se arăta încântat de jocul actoricesc, apreciind interpretarea lui Sebastian Papaiani căruia „i se datoreşte, statistic vorbind, cel puţin tot atât cât scenariului, realizarea unui personaj care trăieşte şi rămâne în memoria spectatorului. E atât de convingător tot ce face Făniţă, încât pentru public actorul se contopeşte cu personajul său”. De asemenea, Dinu Săraru îl lăuda pe Dem Rădulescu, „pentru umorul gras şi copios cu care a creionat portretul fratelui lui Făniţă şi a intuit psihologia ţărănească a câtorva reacţii revelatoare”.

Regia: Geo Saizescu

Cu: Sebastian Papaiani, Florina Luican, Draga Olteanu Matei, Dem Rădulescu, Dumitru Furdui, George Constantin.

3:10 Care pe care

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Producător Elena Stirbescu

(Reluare)

3:55 Meteo

(Reluare)
 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1