loader
Foto

Universul Credinței: Cinstirea martirilor, hramuri și tabere pentru tineri

Duminică, 28 iulie, urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 7:30, pe TVR1, TVR MOLDOVA, TVR Internațional și online pe TVR+.

 

Universul credinţei

Prima parte a emisiunii începe la ora 7:30, iar cea de-a doua parte de la 8:30. În prima parte, Rafael Udriște vă prezintă Jurnalul „Universul Credinței”:

Aniversarea Patriarhului României

PF Părinte Patriarh Daniel a împlinit pe 22 iulie 68 de ani de viață. Reprezentanți ai clerului și laicatului orthodox,  precum și oficialități ale statului au participat la ceremoniile de la Palatul Patriarhal și l-au felicitat pe ÎntâiStătătorul Bisericii Ortodoxe Române pentru întreaga activitate pusă în slujba Bisericii.

(w882) Aniversare

Festival de cânt bizantin

Peste 150 de concurenți din România, Grecia și Turcia au participat la cea de-a 12-a ediție a Festivalului de Cânt Bizantin de la Iași. Concertele, simpozionale, atelierele muzicale au scos în evidență frumusețea muzicii psaltice și a spiritualității ortodoxe.

(w882) Cant bizan

Slujbă pentru cinstirea martirilor închiși în lagărul de muncă forțată de la Periprava

Multe au fost în România locurile din care s-au ridicat la cer suflete de martiri. Uciși în bătaie, de frig, de foame, de boli, departe de familiile care nu mai știau nimic despre dragii lor. Despre acei oameni vinovați pentru delictul de gândire. Unul dintre aceste spații de pedeapsă a fost colonia de muncă de la Periprava. În acest loc, în perioada anilor 1959-1964, au fost înhumați un mare număr de deținuți politici. La suprafaţa solului nu au fost puse niciodată cruci. Și nici nu au fost aprinse niciodată lumânări pentru ei. Dar asta s-a schimbat în 2013. Și continuă.

(w882) Slujba mar

Hramul Mănăstirii Sfânta Ana

În fiecare an, pe data de 25 iulie, Biserica noastră prăznuieşte Adormirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului. O zi specială pentru Mănăstirea Sfânta Ana din Orşova, care îşi sărbătoreşte ocrotitoarea, dar și pentru sutele de credincioși care vin în fiecare an să participe la Hram. Mănăstirea poartă Hramul Sf Ana, după numele mamei ctitorului său, ziaristul Pamfil Șeicaru, pe care o chema Ana.

(w882) Sf Ana

Consacrarea noului episcop de Iași

În vederea apropiatului eveniment al Consacrării noului Episcop de Iași în persoana Mons. Iosif Pauleţ, din data de 6 august, eveniment ce va avea loc în Catedrala Sfânta Fecioară Maria Regină din Iași, va propunem un scurt fragment dintr-un interviu realizat cu Ps. Petru Gherghel în urmă cu 4 ani, atunci când a împlinit 75 de ani, vîrsta canonică la care un episcop se poate retrage din scaunul episcopal.

(w882) Episcop Ia

Tabăra pentru copiii și tinerii români din SUA, Canada și Irlanda

A devenit deja o tradiţie, ca în fiecare an, în miezul verii, Mănăstirea Putna să găzduiască tabere pentru copii şi tineri români din Statele Unite ale Americii, Canada şi Irlanda. Ajunsă la a cincea ediţie, tabăra "Rădăcini", organizată de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români din America - ROYA, a reunit 21 de tineri şi 5 însoţitori.

Tabăra internațională la mănăstirea Oașa

150 de tineri români din diaspora și 50 din România au participat în perioada 18-28 iulie la Tabăra internațională de la Oașa. Tabăra se află la a treia ediție și a fost organizată de Arhiepiscopia Alba-Iuliei și de Mănăstirea Oașa.

(w882) Oașa

Restaurarea bisericii monument istoric la Crivina de Sus

Biserica de lemn monument istoric de la Crivina de Sus, Timiș, considerată a fi cea mai veche din Banat, a intrat în ultima etapă a restaurării. În ultimele două săptămâni, Fundația Filantropia împreună cu un grup de arhitecți și de studenți la Facultatea de Arhitectură din Timișoara a organizat aici două ateliere de tehnici tradiționale: tencuieli din pământ și pavaje din piatră.

(w882) Crivina

Flămând am fost și m-ați hrănit, gol am fost și m-ați îmbrăcat. Voluntarii Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România, filiala Iași, au împlinit cuvintele Mântuitorului construind o locuință pentru doi copii rămași fără mamă și cu un tată aflat pe patul de spital.

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon

Pe 26 iulie a fost sărbătorit Sfântul Mucenic Pantelimon, ocrotitorul medicilor și al bolnavilor. Un număr mare de credincioși au participat la slujbele oficiate în mănăstirile și bisericile de mir care poartă hramul acestui sfânt medic fără de arginți și făcător de minuni. Despre viața și martiriul Sfântului Pantelimon veți afla amănunte din reportajul realizat de Corneliu Vlad Matache.

De la 8.30, în partea a doua a emisiunii, Andrei Victor Dochia vă invită, împreună cu părintele Constantin Necula,  la Conacul brâncovenesc Drugănescu, pentru a vă tâlcui Evanghelia despre vindecarea slăbănogului din Capernaum.

(w882) Necula la

Mănăstirea Colilia

În centrul podişului dobrogean, aproape de Cheile Dobrogei, rezervaţia naturală care impresionează prin varietatea vegetaţiei şi a faunei, se află Mănăstirea Colilia, un aşezământ monahal relativ nou cu o poveste impresionantă.

(w882) Colilia

Alevi

Religia Alevi este mai putin cunoscută la noi. De fapt, înșiși alevi spun despre credința lor că e mai degrabă o cultură. Dar o cultură cu principii și sfinți. Și mai spun că este una dintre cele mai vechi din lume. Locul ei de naștere este Anatolia. Astăzi, numai în Turcia sunt peste 12 milioane de adepți alevi. Alevi din România au cinstit de curând memoria singurului lor sfânt de pe teritoriul țării noastre, care se afla la Babadag. La eveniment au participat sute de oaspeți, mulți venitți de peste hotare.

(w882) Alevi

***

Coordonatori: Ileana Gaiță și Daniel Vistorovschi

Producător: Andrei Victor Dochia

***

Emisiunea este disponibilă pe TVR+.

4:15 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă (R)

...cu Eugenia Vodă Talk-show cultural

Emisiune de Eugenia Vodă

(Reluare)

5:10 Tezaur folcloric (R)

Prezintă Gheorghiţa Nicolae

Producător Roxana Pletea Popuşoi

(Reluare)
 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1