loader

Universul credinţei: Sărbătorile Sfântului Nicolae şi Sfintei Muceniţe Filofteia

Duminică, 13 decembrie, de la ora 08:10, la "Universul credinţei", urmărim reportaje dedicate Sfântului Nicolae şi Sfintei Muceniţe Filofteia de la Argeş şi un documentar despre oraşul antic Petra. Pe TVR1 şi online pe TVR+.

 

Universul credinţei

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Reportaj – Sărbătoarea Sfântului Nicolae şi a Sfântei Muceniţe Filofteia de la Argeş

În săptămâna care de-abia s-a încheiat a fost sărbătorită Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş. Tămăduitoare de boli, apărătoare împotriva încercărilor vieţii, aducătoare de ploaie, protectoare a animalelor, dar şi a viilor, patroană a copiilor şi a tinerilor, Sfânta Muceniţă Filofteia veghează de la Mănăstirea Curtea de Argeş, întreaga ţară românească. Şi aceasta de mai bine de 600 de ani.

Documentar - Petra

Petra, oraşul antic din deşertul Iordaniei este renumit nu doar pentru arhitectura sa splendidă, sculptată în peretele muntelui, irizat în culori auriu - trandafirii, ci şi datorită canionului. Acest defileu natural care făcea intrarea în capitala regatului nabatean prin capătul estic al aşezării, prin configuraţia sa sinuoasă, a servit multe secole ca scut de apărare în calea invadatorilor.

Începând cu secolul 6 înainte de Hristos, atunci când se iveau zorii civilizaţiei nabateene, Rekem, aşa cum era denumirea originală a Petrei, se întindea pe o suprafaţă de peste 10 mii de km pătraţi, iar populaţia număra 40 de mii de locuitori. Nabateeni s-au dovedit a fi destoinici şi întreprinzători în exploatarea resurselor de apă, fapt ce a dus la o înflorire fără precedent a cetăţii. Aceasta şi datorită aşezării strategice pe vechea rută comercială ce lega Orientul de Africa. Epoca de aur arheologii o situează în secolul I, pe vremea regelui Haret al 4-lea.

În această săptămână urmărim a doua parte a acestui documentar.

 

Sumarul ediţiei:

Actualitate - Proclamarea anului 2015 ca „An al Milostivirii” de către Papa Francisc

Eveniment - Lansarea volumului „Floarea din Asfalt” şi expoziţie de fotografie

Reportaj – Sfânta Muceniţă Filofteia la Argeş

Patrimoniu – Muzeul de obiecte bisericeşti al Mitropoliei Ardealului

Mărturii – Prin Maramureş cu Maricuţa şi Ion Petrovai

Sfaturi duhovniceşti – cu pr. Gheorghe Oprea despre postul Crăciunului

Dialogurile dimineţii – Biserica în actualitate – invitat Sever Voinescu

Însemnări – Statul şi Biserica

Documentar- Petra, partea a II-a.

Cartea de Duminică – „Cartea despre femeie” de Savatie Bastovoi

 

Coordonatori: Ciprian Dumea, Victor Dochia

Prezintă: Lucia Toader

Producător: Estela Dincă

 

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1