Împărtăşim emoţia credincioşilor ce au sărbătorit 200 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe “Sfânta Treime” din Călata, Cluj şi a celor care au participat la Sfinţirea Bisericii Mănăstirii Eșanca din Botoșani. Duminică, 26 iulie, la 07:30, pe TVR 1.
UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+ (Partea I și Partea a II-a).
200 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe “Sfânta Treime” din satul Călata
Locuitorii din Călata, judeţul Cluj, au aniversat 200 de ani de la ridicarea bisericii de piatră din localitate. Cu acest prilej, preotul Vasile Rednic a organizat şi o întâlnire a fiilor satului. Echipa emisiunii „Universul credinţei” doreşte să vă facă părtaşi la bucuria şi emoţia acestui moment.
Biserica Ortodoxă cu hramul “Sfânta Treime” din satul Călata, Botoşani, a fost construită în anul 1815 din contribuţia credincioşilor. De-a lungul timpului, biserica a fost în mai multe rânduri restaurată. Eforturile credincioşilor au fost încununate la data de 16 iunie 1997 când a avut loc ceremonia de sfinţire a bisericii, oficiată de Prea Sfinția Sa Irineu Pop Bistriţeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, care a avut alături un mare sobor de preoţi şi diaconi. Lucrările de renovare din 1995 – 1997 şi lucrările de pictură din anul 2001 s-au executat cu mari eforturi din partea credincioşilor, îndrumaţi de preotul Vasile Rednic.
Sfinţirea Bisericii cu hramurile "Sfânta Parascheva" şi "Sfântul Serafim de Sarov" de la Eşanca
Va invităm şi în Moldova, acolo unde pelerini din toata ţara au participat duminica trecută la Slujba Sfinţirii Bisericii cu hramurile "Sfânta Parascheva" şi "Sfântul Serafim de Sarov", din cadrul ansamblului monahal de la Eşanca, mănăstire înfiinţată în anul 2010.
Evenimentul a avut loc în ziua când Biserica a sărbătorit Aflarea moaştelor Sfântului Serafim de Sarov. Ansamblul aşezării monahale de la Eşanca a fost târnosit de un sobor de ierarhi din care au făcut parte, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal şi PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Ierarhii au slujit Sfânta Liturghie în incinta aşezământului monastic, ce s-a ridicat în ultimii ani cu sprijinul mai multor ctitori, donatori şi făcători de bine, apropiaţi Bisericii şi obştii de la Eşanca.