loader
Foto

Galerie foto

Universul credinţei: Sfințirea Bisericii Mănăstirii Eșanca din Botoșani

Împărtăşim emoţia credincioşilor ce au sărbătorit 200 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe “Sfânta Treime” din Călata, Cluj şi a celor care au participat la Sfinţirea Bisericii Mănăstirii Eșanca din Botoșani. Duminică, 26 iulie, la 07:30, pe TVR 1.

 

Universul credinţei

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+ (Partea I și Partea a II-a).

200 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe “Sfânta Treime” din satul Călata

Locuitorii din Călata, judeţul Cluj, au aniversat 200 de ani de la ridicarea bisericii de piatră din localitate. Cu acest prilej, preotul Vasile Rednic a organizat şi o întâlnire a fiilor satului. Echipa emisiunii „Universul credinţei” doreşte să vă facă părtaşi la bucuria şi emoţia acestui moment.

Biserica Ortodoxă cu hramul “Sfânta Treime” din satul Călata, Botoşani, a fost construită în anul 1815 din contribuţia credincioşilor. De-a lungul timpului, biserica a fost în mai multe rânduri restaurată. Eforturile credincioşilor au fost încununate la data de 16 iunie 1997 când a avut loc ceremonia de sfinţire a bisericii, oficiată de Prea Sfinția Sa Irineu Pop Bistriţeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, care a avut alături un mare sobor de preoţi şi diaconi. Lucrările de renovare din 1995 – 1997 şi lucrările de pictură din anul 2001 s-au executat cu mari eforturi din partea credincioşilor, îndrumaţi de preotul Vasile Rednic.

Sfinţirea Bisericii cu hramurile "Sfânta Parascheva" şi "Sfântul Serafim de Sarov" de la Eşanca

Va invităm şi în Moldova, acolo unde pelerini din toata ţara au participat duminica trecută la Slujba Sfinţirii Bisericii cu hramurile "Sfânta Parascheva" şi "Sfântul Serafim de Sarov", din cadrul ansamblului monahal de la Eşanca, mănăstire înfiinţată în anul 2010.

Evenimentul a avut loc în ziua când Biserica a sărbătorit Aflarea moaştelor Sfântului Serafim de Sarov. Ansamblul aşezării monahale de la Eşanca a fost târnosit de un sobor de ierarhi din care au făcut parte, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal şi PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Ierarhii au slujit  Sfânta Liturghie în incinta aşezământului monastic, ce s-a ridicat în ultimii ani cu sprijinul mai multor ctitori, donatori şi făcători de bine, apropiaţi Bisericii şi obştii de la Eşanca.

 

17:00 Dincolo de alb şi negru

* Emisiunea continuă seria de întâlniri cu invitaţi inspiraționali.

Programul pune accent pe acurateţea discuţiei, apelând la analize serioase ale evenimentelor şi la opinii pertinente.

Moderator Mihaela Crăciun

* Viaţa armonioasă şi sensurile ei

Invitat Cristian Rachitan-doctor, specialist in remedii naturale

Producător Ioana Mureşan

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

* Copiii bolnavi transportaţi de asociaţia Blondie în străinătate

Invitate: Adelina Toncean-Asociatia Blondie şi Irina Margarint, medic

Producător Ioana Mureşan

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1