Universul credintei: Pelerinaj la Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou
vineri, 26 octombrie 2018
O ediţie despre sărbătoarea Sfântului ocrotitor al Cetăţii lui Bucur - Dimitrie cel Nou, prăznuirea sfinților mărturisitori ardeleni, repere de artă religioasă, dialoguri cu părintele Constantin Necula. Duminică, 28 octombrie, de la ora 7:30, pe TVR1.
Alte legături
Universul credinţei

Duminică, 28 octombrie, urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 07:30, pe TVR1 și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:30, iar cea de-a doua parte de la 8:30, pe TVR1 și online pe TVR+.

În prima parte a emisiunii, Andrei-Victor Dochia va prezenta Jurnalul de știri „Universul Credinței”:

Geografie spirituală - Peștera Sf. Dimitrie Basarabov. În această săptămână, creştinii ortodocşi români l-au sărbătorit pe Sfântul Dimitrie cel Nou. Şi, mai cu seamă, bucureştenii, pentru că este sfântul ocrotitor al cetăţii lui Bucur. Despre locurile în care s-a născut şi a trăit Sfântul, nevoindu-se pentru a fi plăcut înaintea lui Hristos Dumnezeu, într-un scurt reportaj semnat de jurnalista Paula Tăbîrcă.

Închinare la Moaștele Sfântului Calinic. A devenit deja o tradiţie ca, în fiecare an, la praznicul Sfântului Dimitrie cel Nou, să fie aduse spre cinstire miilor de pelerini, relicve ale altor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe. Anul acesta credincioşii l-au reîntâlnit pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit 150 de ani, în data de 11 aprilie. O consemnare de jurnalista Paula Tăbîrcă

Viaţa e un miracol. Punând în practică îndemnul hristic „iubiţi-vă aproapele ca pe voi înşivă”, preoţi şi credincioşi voluntari din protopopiatul Sector 4 din capitală au participat la o nouă acţiune de donare de sânge. Evenimentul a făcut parte din campania „Din inimi pentru viaţă”, iniţiată de Parohia Progresul în colaborare cu Centrul de Transfuzie Bucureşti. Un material realizat de jurnalista Paula Tăbîrcă.

Expoziția „Crucea” la Timișoara. Dedicată Centenarului Marii Uniri, expoziţia itinerantă „Crucea de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” a ajuns duminică, 21 octombrie 2018, la Muzeul de Artă Timişoara şi a fost vernisată cu binecuvântarea ÎPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Expoziţia aduce în atenţie importanţa jertfei, după modelul hristic, în viaţa personală şi în cea comunitară. Expoziţia-pelerin a debutat în oraşul Unirii, Alba Iulia, în 30 noiembrie 2017, apoi a fost vernisată la Iaşi în 18 ianuarie 2018, la Sibiu în 1 aprilie, la Chișinău în 2 august și la Cluj-Napoca în 14 septembrie, urmând ca anul acesta, după Timișoara, să fie deschisă la Bucureşti. Jurnalistul Victor Andrei Dochia a fost acolo pentru un scurt reportaj.

Sărbătoare la Dărmăneşti. În localitatea Dărmănești, din județul Bacău a fost târnosită duminica trecută biserica cu hramurile „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Acoperământul Maicii Domnului”. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă pe 14 iulie 2012. O consemnare de jurnalista Ileana Gaiţă.

Istorie şi binecuvântare. Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului s-a aflat duminică 21 septembrie în mijlocul credincioșilor din localitatea Hereclean, Protopopiatul Zalău. Localitatea este cunoscută datorită luptei date la 3 august 1601, pe un deal din apropiere de către oștile domnitorului Mihai Viteazul, cel care a înfăptuit prima unire a românilor, împotriva lui Sigismund Bathory. Despre toate acestea ne istoriseşte jurnalista Ileana Gaiţă.

Sfinții mărturisitori. La Catedrala Reintregirii din Alba Iulia, în ziua de prăznuire a sfinților mărturisitori ardeleni, Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan şi Moise, pe 21 octombrie Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului și cu preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox român din Ungaria în prezenţa unui mare număr de credincioşi. A consemnat jurnalista Ileana Gaiţă.

„Clerici din Dobrogea în perioada 1916-1919”. Mănăstirea Dervent a fost sâmbăta trecută amfitrionul simpozionului „Clerici din Dobrogea în perioada 1916-1919”, organizat de Arhiepiscopia Tomisului - Departamentul Cultural-Patrimoniu, Mănăstirea Dervent, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala județeană Constanța, și Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House, în cadrul proiectului „Centenarul Unirii în Dobrogea, locul unde începe istoria românilor”. La această manifestare culturală și deopotrivă comemorativă, au participat arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Preasfințitul Visarion, episcopul Tulcei, arhim. Andrei Tudor, starețul Mănăstirii Dervent, istorici și profesori, atât din țară cât și din străinătate. Un scurt reportaj semnat de jurnalistul Adrian Bodonea-Florea.

Procesiune cu relicva şi icoana Sfântului Papă Ioan Paul al ll-lea. Mii de credincioși și preoți romano-catolici și greco-catolici din București și împrejurimi, alături de care s-au aflat PS Mihai Frățilă – Episcop al Episcopiei Greco-Catolice „Sf. Vasile cel Mare” din București și Mons. Miguel Maury Buendía – Nunțiu Apostolic în România au luat parte duminică, 21 octombrie 2018, la procesiunea cu relicva și icoana Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, sărbătorit în calendarul catolic la data de 23 octombrie. A fost alături de ei colegul nostru, jurnalistul Ciprian Dumea.

Procesiune moaște Sf. Dimitrie. Pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (prăznuit la 27 octombrie), organizat şi anul acesta de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, ce s-a desfășurat în perioada 25-29 octombrie 2018 după un program anunţat din vreme credincioşilor. Astfel: joi, 25 octombrie 2018, a avut loc procesiunea Calea Sfinţilor, cu Sfintele Moaşte şi Icoana Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, de la Catedrala Patriarhală, pe bulevardul Regina Maria din Bucureşti, până la Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei. În acelaşi timp au fost aduse în procesiune Sfintele Moaşte şi Icoana Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou pentru a fi fost şi acestea depuse spre închinare în baldachinul de pe Colina Patriarhiei, spre dreapta cinsitre a pelerinilor până luni, 29 octombrie 2018. Au parcurs acest traseu pentru a ni-l prezenta, jurnaliştii Ileana Gaiţă şi Rafael Udrişte.

Rubrica „Sinaxar”. Jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu ne va vorbi în rubrica „Sinaxar” despre sfinţii acestei săptămâni.

(w640)

Rubrica „Semnele vremii”. Jurnalistul Răzvan Bucuroiu şi teologul și publicistul Radu Preda dezbat duminică, la „Universul Credinței”, importanţa lunii octombrie în traseul marilor pelerinaje ale credinţei – la Iaşi, de ziua Sfintei Parascheva şi la Bucureşti, de ziua ocrotitorului cetăţii, Sfântul Dimitrie Basarabov.

 

(w640)

Rubrica „Cerul cu sfinți” cu Cristina Andrei. Suntem obişnuiţi să mergem la biserici în oraşe şi să căutăm, pentru reculegere, pentru dobândirea liniştii sufleteşti, mânăstirile. În afara spaţiilor urbane. Pentru că nu ne imaginăm viaţa călugărească, petrecută în post şi rugăciune în mijlocul tumultului urban. Şi, totuşi, nu totdeauna lucrurile stau astfel. Despre monahismul din mijlocul oraşului, duminică, părintele Sofian Boghiu.

(w500)

 

***

Catedrala mea - Silvia Radu

***

În partea a doua a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 8:30, urmăriți rubrica „Chip și Asemănare” cu Cristina Andrei: „Mesagerul - Eugeniu Barău, un iconar laic”. Eugeniu Barău este unul dintre cei mai interesanţi pictori români contemporani. Hieronymus Bosch, Pieter Bruegel, Dali ar putea să-i fie îndepărtate rude stilistice dar alături de care l-am putea aşeza fără umbră de îndoială ca membru al familiilor lor artistice. Viziunea sa este, însă, una, paradoxală, deopotrivă analitică şi profetică. Portretul unui pictor vizionar – Mesagerul, Eugeniu Barău, un iconar laic. Un reportaj realizat de jurnalista Cristina Andrei.

Rubrica „Bucuria credinței” cu Părintele Constantin Necula și Andrei-Victor Dochia. Despre Evanghelia zilei, Învierea fiicei lui Iair, din nou despre implicaţiile pe termen lung, în viaţa comunităţii creştin-ortodoxe din România a rezultatului referendumului şi despre afirmaţia neaşteptată a părintelui Necula despre retragerea sa din viaţa publică.

(w640)

Duminică dimineață urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 7:30, pe TVR1 și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:30, iar cea de-a doua parte de la 8:30, pe TVR1 și online pe TVR+.

 

Contact: universal.credintei@tvr.ro; www.facebook.com/universulcredinteitvr

 

Foto: Mircea Mitrofan

 

 • 09:45
  Teleshopping
 • 10:00
  Telejurnal regional
  * TVR Craiova Transmisiune directă
 • 10:45
  Furtună la palat
  (YI SAN, WIND OF THE PALACE-Coreea de Sud, 2007) Regia: Lee Byung-hoon, Kim Geun-hong Cu: Lee-Seo-jin, Han Ji-min, Lee Jong-soo, Kyeon Mi-ri Dramă istorică. Episodul 37. Redactor Mirela Străinu
 • 12:00
  Teleshopping
 • 12:30
  Doar să gustaţi
  ... (Goûtez-voir, Franţa, 2014) Prezentatoare Odile Mattei * Documentar. Călătorim împreună cu Odile Mattei prin regiunea Ron-Alpi ca să-i descoperim gastronomia şi patrimoniul. (Ep. 10) La restaurantul Le Panoramic din Ozon Redactor Corina Feleagă
 • 13:00
  Ediţie specială
  *Bilant cazuri coronavirus Prezintă: Alina Stancu, Claudiu Lucaci Producători: Dorin Munteanu, Octavian Manciu Transmisiune directa
 • 13:15
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 13:20
  Vorbeşte corect!
  (redifuzare)Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă
 • 13:30
  Guşti! Şi apoi mănânci
  (redifuzare)
 • 14:00
  Telejurnal
  *Ştiri* Sport *Meteo Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producător Violeta Iorgulescu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 15:10
  Maghiara de pe unu
  Vechi biserici din Ardeal- biserica monument din Săcădat (REDIFUZARE) Redactor:Balázs János Replay -discuţie muzicală cu Betuker Péter, solistul formaţiei Mikron şi Boros Zoltán redactor muzical. Redactor : B.Nagy Veronika Avanpremiera emisiunilor viitoare Redactor coordonatorSzilágyi Gödri Ildikó Producător Kacsó Sándor Transmisiune directă din studioul 4+ înregistrare
 • 16:55
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă
 • 17:10
  Furtună la palat
  Serial * (YI SAN, WIND OF THE PALACE-Coreea de Sud, 2007) Regia: Lee Byung-hoon, Kim Geun-hong Cu: Lee-Seo-jin, Han Ji-min, Lee Jong-soo, Kyeon Mi-ri *Dramă istorică. Episodul 38. Redactor Mirela Străinu
 • 18:30
  Bibliotecarii: misterul din spatele cărţilor
  Bibliotecarii: misterul din spatele cărţilor (THE LIBRARIANS-SUA, 2016-2017) (12 ep) Episodul 3 Cu: Rebecca Romijn, Christian Kane, Lindy Booth, Noah Wyle Aventuri. Redactori: Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 19:25
  Discover Romania
  (redifuzare) Sebastian Papaiani. Realizator Cecilia Melinescu Redactor Diana Ilica
 • 19:35
  Sport
 • 19:51
  Meteo
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri* Tema zilei* Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:00
  România 9
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu Transmisiune directă
 • 22:10
  Victime de război
  Film* (PURPLE HEART-SUA, 2005) Regia Bill Birrell Cu: William Sadler, Demetrius Navarro, Mel Harris * Film de acţiune. Înaintea declarării războiului din Irak din 2003, unitatea de elită a colonelului Allen primeşte ordinul de a-l asasina pe Saddam Hussein. Dar sergentul Padilla, ales să ducă misiunea la capăt, este capturat şi torturat de irakieni. Deşi reuşeşte să se salveze şi se întoarce în America, el e considerat un pericol pentru informaţiile secrete pe care le deţine, iar colonelul Allen este însărcinat să „rezolve problema”. Redactor Corina Feleagă
 • 23:50
  Momentart
  (redifuzare) Producător Mimi Necula
 • 00:00
  Telejurnal
  *Sport*Meteo Prezintă: Mihai Rădulescu/Eugen Rusu Producător Alina Pagu, Loredana Negrilă
 • 00:45
  Bibliotecarii: misterul din spatele cărţilor
  (THE LIBRARIANS-SUA, 2016-2017) Episodul 3 Aventuri. Redactori: Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 01:35
  Guşti! Şi apoi mănânci
 • 02:00
  Victime de război
  (PURPLE HEART-SUA, 2005) Regia Bill Birrell Cu: William Sadler, Demetrius Navarro, Mel Harris Film de acţiune. Redactor Corina Feleagă
 • 03:30
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă
 • 03:35
  Pro patria
  /
 • 04:05
  Meteo
 • 04:10
  Telejurnal
  Ştiri* Tema zilei* Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 05:00
  Breaking fake news
  Producător Marian Voicu
 • 05:25
  In grădina Danei
  / Jurnalist Magda Olteanu. Producător tv. Dana Constantinescu
 • 05:50
  Imnul României