loader
Foto

Victimele accidentelor rutiere au dreptul la despăgubiri

Ştiaţi că aveţi dreptul la despăgubiri pentru pagubele morale şi materiale produse în urma unui accident rutier, dar şi pentru eventualele vătămări corporale sau decesul persoanei apropiate? În cât timp se pot cere despăgubirile? Ce posibilități au la îndemână victimele pentru a rezolva problemele ivite, fie că vorbim de calea amiabilă, fie atunci când această rezolvare ajunge pe rolul instanțelor de judecată?

 

Oamenii și Legea

Aflăm detalii despre aceste subiecte în ediţia de joi, 28 noiembrie, a emisiunii ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

De la ora 13:00, invitata Mihaelei OLARU este Ioana GROSU, avocat.

(w882) oamenii si

Conform legii, persoanele implicate într-un accident rutier cu decesul unei ființe apropiate au dreptul să ceară despăgubiri. La fel este și cazul celor care, în urma accidentului rutier, au rămas fără vehicul sau au suferit traume fizice majore. Există în vigoare ordinul care stabileşte ce despăgubiri primesc victimele accidentelor rutiere în baza unui punctaj traumatologic, pe cale amiabilă de la asiguratorul R.C.A. al şoferului vinovat, în funcţie de fiecare tip de leziune. Totodată, legea stabileşte că valoarea unui punct traumatic este egală cu dublul salariului de bază minim brut pe ţară de la data producerii accidentului, iar despăgubirile se pot ajusta în funcţie de particularităţile fiecărui caz în parte.

(w882) oamenii si

În cazul în care ați fost implicat într-un accident rutier cu vătămări corporale, se pot solicita despăgubiri în maxim trei ani de la data finalizării cercetării penale, dar certificatul medical este indicat să îl solicitați în maxim 30 de zile de la data accidentului. În situația în care survine decesul, se pot cere despăgubiri în maxim cinci ani de la data finalizării cercetării penale.

(w882) oamenii si

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numarul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

***.

Moderator av. Mihaela OLARU

Echipa redacţională Raluca AMZĂR, Liliana VĂDUVA

Producător Mihaela GRECU

Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR

9:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Legea, care trebuie să protejeze drepturile cetățenilor și să asigure un echilibru social, se află adesea într-un conflict cu realitățile cotidiene, cu interesele și dorințele individuale. Din păcate, multe persoane nu înțeleg suficient de bine normele și procedurile juridice, ceea ce poate duce la neînțelegeri și conflicte. De multe ori, poate părea un sistem impersonal, iar oamenii nu conștientizează întotdeauna cum îi protejează sau cum îi afectează cunoașterea sau necunoașterea legii. Totuși, educația juridică și informarea continuă pot ajuta la crearea unui echilibru mai bun între oameni și lege. Din acest motiv, emisiunea juridică “Oamenii și Legea” vine în sprijinul lor și totodată creează o punte de comunicare cu specialiștii în drept!

* Probleme locative, rezolvari in instanta

Invitat av. Alin Ioan Axente , Baroul Bucuresti

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

sezon nou

Transmisiune directă

10:00 Agrostrategia

Producator Vlad Macovei

Sezon nou

 
Despre franzela

Despre franzela "fitness", la "Agrostrategia"| VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Piața românească de panificație traversează o perioadă de transformare, consumatorii manifestând un interes crescut pentru produse specializate, ...

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

publicat: sâmbătă, 29 martie 2025

Cererea tot mai mare pentru alimente curate, cu o proveniență transparentă și procesare minimă, reprezintă o oportunitate pentru vânătorii ...

Mănăstirea Nămăești, situată în pitoreasca Valea Mare Pravăț, județul Argeș, își are rădăcinile adânc înfipte în istorie, fiind atestată ...

 

#tvr1