loader
Foto

Virgil Ianțu, o viață trăită în registru major. Sinceritate şi emoţie, luni, la „Nocturne”, pe TVR 1 | VIDEO

Despre marile întâlniri pe care, poate, le-a atras în viață, despre disonanțele care îi plac atât de mult, despre libertate și Timișoara lui cea dragă, am aflat la TVR 1. Virgil Ianţu a fost invitatul Marinei Constantinescu luni, 4 decembrie, la „Nocturne”, de la ora 23.05.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Ediția „Nocturne” de luni, 4 decembrie, ne-a prilejuit o întâlnire specială cu muzicianul Virgil Ianțu. Mai cunoscut publicului pentru rolul său de prezentator al unor emisiuni cu răsunet precum „Câștigă România”, „Vrei să fii miliardar?”, „Copiii spun lucruri trăsnite”, invitatul Marinei Constantinescu ne-a însoțit pe drumul muzicii, cea de la care a pornit totul.

Virgil Ianțu a început studiul viorii la 5 ani și jumătate, la Timișoara. Despre sine, pe calea notelor muzicale, își aduce aminte că era „mai mult romantic, decât tehnic.”

Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, Virgil Ianțu se alătură, în 1990, fenomenului Madrigal și, astfel, are șansa primei mari întâlniri din viață, aceea cu maestrul Marin Constantin, dirijorul corului. În mod cert, un moment care a lăsat trainice urme în sufletul tânărului de 19 ani. Despre acea perioadă vorbește cu emoție și dor, atribuind des noțiunea de miracol „universului Madrigal”. O experiență care l-a apropiat de divinitate pe fiul de preot Ianțu, dar și o formă de inițiere în viață, pentru că „maestrul își alegea oameni vulnerabili emoțional, cu suflet de plastilină pe care să-l poată modela”. „Marin Constantin este părintele laturii mele artistice”, admite Virgil Ianțu.

Alți șlefuitori ai sufletului său au fost copiii. În cei peste 20 de ani de televiziune, a avut sute de întâlniri cu aceștia și, de la fiecare în parte, a învățat ceva din inocența și libertatea lor. Este convins că educația începe de acasă, acolo unde „părintele trebuie să fie atent la dezvoltarea emoțională a copilului”.

Despre marile întâlnirile pe care, poate, le-a atras în viață, despre disonanțele care îi plac atât de mult, despre libertate și Timișoara lui cea dragă, am aflat luni, de la ora 23.05, pe TVR 1. Cu Marina Constantinescu şi Virgil Ianţu, în „Nocturne”.

Actorul Ştefan Bănică, Anna Ungureanu, dirijorul şi Emil Pantelimon, managerul Madrigalului, actorul Adrian Văncică, Oana Drăgulinescu, fondator al Muzeului Abandonului, actriţa Carmen Tănase se numără printre invitaţii noului sezon „Nocturne”, care a început la TVR 1 pe 23 octombrie 2023.

18:55 Teleenciclopedia

HENRI ROUSSEAU (ep.1)

Întreaga viață, Pablo Picasso a păstrat în atelier patru tablouri, toate aparținând aceluiași pictor: Henri Rousseau. Îi adora lucrările, considerându-le un etalon pentru propria sa operă. Povestea pictorului Rousseau începe spre sfârșitul secolului al XIX-lea, la Paris-efervescent epicentru unde, zilnic, artele se reinventează. În 1868, la 24 de ani, provincialul Henri se muta la Paris și, patru ani mai târziu, se angaja ca funcționar la Oficiul Vamal. Scriitorul Alfred Jarry a fost primul care l-a numit, cu afecțiune și amuzament, Le Douanier (Vameșul). Dar, după două decenii, nesatisfăcut de meseria ingrată, Henri Rousseau hotăra să se dedice artei. În 1890, finaliza primul său autoportret, intitulat Eu însumi. Portret-peisaj, care îi înglobează personalitatea, talentul și visurile de glorie.

AMORURI BOEME. AMORURI BOEME : EMILIE FLÖGE ŞI GUSTAV KLIMT (ep.2)

Sfârşitul secolului al XIX-lea aducea un suflu proaspăt în cercurile artiștilor din Europa, dar în capitala Imperiului Austro-Ungar domnea conservatorismul. Pe 3 aprilie 1897, pictorul Gustav Klimt și încă vreo 40 de avangardiști înființau Wiener Secession (Secesiunea Vieneză) punând capăt dictaturii gustului burghez, sub motto-ul Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit. (Timpurilor, arta lor. Artei -libertatea !) Emilie Flöge s-a alăturat cu entuziasm noii mișcări, ce revendica împrospătarea și... „popularizarea” curentelor artistice. Spera ca și design-ul vestimentar să se elibereze de vechile standarde și a decis că e timpul să-și pună în practică intuiția... feminină.

MITURILE GRECIEI ANTICE. PROMETHEUS: TITANUL RĂZVRĂTIT (ep.2)

Într-o zi, spune legenda, Zeus, stăpânul Olimpului, decide să schimbe ordinea în Univers. Zeus va ocupa cea mai înaltă culme. Ceilalţi confraţi vor sta pe o treaptă mai joasă, în vreme ce oamenii vor locui la poalele muntelui. La porunca suveranului, va fi organizat un mare ospăţ pe vastele câmpii din Mekone. Acolo, un bou sacrificat va fi împărţit între muritori şi divinităţi. Partea cea mai bună va reveni, desigur, zeilor. Numai că Prometheus, titanul însărcinat cu delicata misiune, are de gând să-l păcălească pe Zeus.

Producător Oana Haşegan

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, în direct la TVR

Duminică, 18 mai, la ora 11.00, în Piața Sfântul Petru, papa Leon al XIV-lea va prezida Sfânta Liturghie pentru inaugurarea solemnă a ...

„Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost şi ce va fi”, un film despre oraşele din patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni

La „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne propune un documentar despre viaţa a trei dintre localităţile din Apuseni unde se exploata minereu. ...

 

#tvr1