loader
Foto

Galerie foto

Ziua Brâncuşi, la TVR 1 şi TVR Internaţional

Vineri, 19 februarie, sub genericul Ziua Brâncuşi , telespectatorii au putut urmări un film şi un documentar dedicate sculptorului, fotografului şi pictorului Constantin Brâncuşi şi realizate de regizorul Cornel Mihalache. De la ora 21.10

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

La 140 de ani de la naşterea „sculptorului luminii”, TVR 1 şi TVR Internaţional vor difuza vineri, 19 februarie, sub genericul Ziua Brâncuşi, un documentar şi un film realizate de regizorul Cornel Mihalache.

Astfel, de la ora 21.00, telespectatorii vor putea urmări filmul Brâncuşi, o poveste a întâlnirii sculptorului cu alter-ego-ul său, Cocoşul de gips din anul 1949, ultima sa lucrare, neterminată. Filmul porneşte de la câteva fotografii realizate de Brâncuşi, care demonstrează că decriptarea sensurilor lucrărilor poate începe de la fotografiile personale ale sculptorului. „Şi mă refer la aserţiunea Cocoşul sînt eu!”, precizează Cornel Mihalache, cel care imaginează un dialog, deci, între Brâncuşi şi Cocoşul - spirit întruchipat în operă, din când în când, de-a lungul întregului film, intersectând aducerile aminte, viaţa şi opera cât mai aproape de cronologia fiecăreia. Filmul se bazează pe un text documentar real, lucruri nu „spuse" de Brâncuşi, deci neatestate ştiinţific, ci scrise, notiţe rămase la prieteni sau în custodia legatarilor testamentari. Toate fotografiile folosite în film îi aparţin marelui sculptor.

(w882)

Locurile de filmare sunt cele atinse de trecerea lui Brâncuşi sau a operelor sale: satul natal Hobiţa, biserica Cişmeaua Mavrogheni din Bucureşti, în corul căreia a cântat, biserica română din Paris, unde a fost paracliser în primii ani, restaurantul Chartier, unde a spălat pahare să se poată întreţine, Place Dauphine 19, unde a locuit la mansardă, Montparnasse 54, locul unde a fost atelierul din Impasse Ronsin 11, astăzi şantier, cimitirele Pere Lachaise şi Montparnasse, unde odihnesc prietenii lui, Muzeul Rodin şi mormântul lui Rodin de la Meudon - cu replica sa la Philadelphia - Centre Pompidou cu atelierul vechi (1977) şi macheta viitorului atelier care îşi aşteaptă inaugurarea în martie 1997. Lucrările lui Brâncuşi sunt filmate la marea expoziţie retrospectivă din Muzeul din Philadelphia, la Muzeul de Artă din Bucureşti, şi, mai ales, Ansamblul sculptural de la Târgu-Jiu.

„Am folosit în film inserturi din cele două filme dadaiste ale lui René Clair "Entr-acte" şi "Parisul doarme", câteva bucăţi muzicale ale lui Erik Satie, imaginând chiar dansul Lizicăi Codreanu pe Gimnopediile lui Satie, cu costumul realizat de Brâncuşi. Apoi, câteva bucăţi muzicale din culegerea lui Constantin Brăiloiu, folclor cules din Oltenia, dăruit de acelaşi Brăiloiu lui Brâncuşi, cu care era bun prieten. În sfârşit, am găsit două cadre într-un jurnal de actualităţi din anul 1938, cu inaugurarea Porţii Sărutului”, spune regizorul Cornel Mihalache.

În film, operele apar aproape cronologic, iar temele sunt duse de la început până la ultima devenire a ideii: lucrările de la început, de până la Paris, primele şapte lucrări, începând din 1907, într-un paralelism cu lucrările lui Rodin care au aceleaşi titluri, Sărutul din 1907 (Craiova), până la Piatră de hotar (1945), apoi Ovoidele, Lemnul, secvenţa Animalia, Măiestrele, Păsările în spaţiu, Templul din Indore. „Două secvenţe aparte, care se completează, sunt Grand Palais-ul anului 1920, când a fost nevoit să scoată din expoziţie Prinţesa X, din cauza cenzurii şi a delaţiunii lui Matisse şi procesul din 1926-1928, împotriva Statelor Unite, pentru Pasăre în spaţiu, în care a cîştigat nu numai Brâncuşi, ci însăşi arta modernă. ”, mai adaugă Cornel Mihalache.

Echipa de realizare a filmului Brâncuşi:

Scenariu şi regie - Cornel Mihalache

Imagine - Alex Goldgraber

Muzică - Mircea Octavian

Montaj - Teodora Apolozan, Elisabeta Zamfirescu

Coloana sonoră - Radu Zamfirescu

Consultant - Barbu Brezianu

Cu: Traian Rocşoreanu, Dan Nasta, Varvara Ştefănescu, Constantin Drăgănescu

Producător: Studioul 4 CINEROM, Sahia-Film, Ministerul Culturii

Producător delegat - Felicia Cernăianu

Director film - Ioan Iuga

(w500)

Apoi, în partea a doua a programului Ziua Brâncuşi, TVR 1  şi TVR Internaţional vor difuza Hobiţa, coloana şi tractorul, documentar distins cu Premiul GOPO pentru cel mai bun film documentar (2007) şi Premiul UCIN pentru regie film documentar (2006).

Tanasie Lolescu este omul care, în 1953, a tras cu tractorul de Coloana fără sfârşit a lui Brâncuşi de la Târgu Jiu. Astăzi, după 53 de ani, regretă acest lucru şi este chiar cel care, la Hobiţa, satul în care s-a născut Brâncuşi, a construit un monument cu tentă brâncuşiană în onoarea marelui sculptor. Timp de 16 ani a fost primarul oraşului Motru şi este venerabilul primei loji masonice rurale din lume, la Hobiţa. Interviul cu acesta cuprinde, în 25 de minute, o întreagă istorie trecută, prezentă şi viitoare. Filmul este realizat tot de Cornel Mihalache, iar imaginea este semnată de Silviu Andrei.

1:20 Dosar România (R)

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

3:00 Vorbeşte corect!

( best of ) Special *Gianina Corondan (1)

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1