Duminică, 13 august, ora 16.30, la TVR 1, v-am invitat să aflați despre talentul și dăruirea artistului Daniel Codrescu imprimate într-un simbol ce va dăinui peste veacuri: Catedrala Națională.
Nu îl sperie lumea, dar îi place să o privească printre formele liniilor și, chiar dacă a devenit cunoscut si apreciat, Daniel Codrescu păstreaza ștacheta la același nivel din punct de vedere socio comportamental.
A simțit uneori cum puterea Divinității îl ajută atunci cand greșelile sale erau firești după ore nedormite.
Preferă anumite teme biblice și are sfinții săi preferați. Pare un pic straniu să vezi un om cu ochii pătrunzători, cu mâini deprinse cu gingăsia pensulei, cum prinde între palme piatra și o sfărâmă.
Pare că din cer a plouat cu bucăți colorate de mozaic.
Povestea lui începe cu argumente susținute de tot ceea ce face, că, pe lângă talent, e nevoie și de multă, foarte multă muncă.
Iar fără o echipă bună, cu aceleași valori, lucrurile nu se împlinesc.
Stabilirea unor standarde morale și profesionale, moștenirea “vocațională” propusă colateral ca model și influență directă în viața oamenilor se articulează ca un întreg al existenței.
Iși conduce echipa cu răbdare și încredere că nici unul dintre ei nu va greși.
Omul, în datele lui sufletești esențiale, în aspirațiile lui fundamentale, în erorile și pasiunile lui capitale, e același azi ca și acum multe secole, oricât de mari ar fi diferențele în tehnologii și felul material de viață.
„V-aţi putea întreba de ce, dintre atâţia alţi artişti, am ales să vi-l prezint pe Daniel Codrescu?
Pentru că lucrarea pe care o realizează nu mai are de a face doar cu prezentul şi cu generaţia noastră.
Daniel Codrescu este pe de o parte contemporan cu noi, dar pe de altă parte în dialog cu viitorul. Şi înţeleg prin acest lucru, cu generaţiile care peste o sută, două, trei sute de ani vor intra în Catedrală, îşi vor înalţa, nu numai rugăciunea, ci şi privirea către bolţile ei şi vor vedea splendoarea lumii cereşti plăsmuită de viziunea, talentul şi truda acestui artist, alături de întreaga sa echipă. Şi se vor întreba: Cine? Cine este cel care a imaginat aceasă uluitoare lucrare?
Opera sa creează o legătură trainică şi tainică între lumea noastră şi cea bizantină, cu fiecare privire înălţată spre imaginile plăsmuite din pietricele colorate sau poleite cu aur, sclipind în jocurile lumii filtrate prin ferestre. Această contemplare înseamnă nu doar cercetarea unor reprezentări ale lumii nevăzute, realizate într-o tehnică pe cât de dificilă, pe atât de ofertantă vizual, ci mai ales dorinţa de contopirii cu transcendentul, iar prin aceasta constituie o invitaţie permanentă la meditaţie, lucru care nu prisoseşte niciodată omului aflat nu doar în căutarea frumosului, ci şi a răspunsurilor la întrebările esenţiale.
Acestea sunt argumentele mele. Sper că v-am convins!” (Elena Dinu, realizator și producător al documentarului „Culorile LUI”)
Imagine: Mihai Florea și Andrei Coruț
Editor imagine: Cornel Tudorache
Sound design: Razvan Ionescu
Ilustrația muzicală: Camelia Vasile
Șef de productie: DANA ARSENIE