loader
Foto

„Teleenciclopedia”: despre Picasso și cubiști | VIDEO

O nouă ediție a emisiunii „Teleenciclopedia”, axată pe subiecte precum aventurierii artei moderne, Gulag, Atena și Indiile de Vest, va fi difuzată de TVR 1 sâmbătă, 12 august, ora 19.00.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: PICASSO ŞI CUBIŞTII (ep.1)

La începutul secolului trecut, deși strâmtorați, boemii din Montmartre duceau o viață tumultuoasă. Max Jacob, Pablo Picasso, poetul Guillaume Apollinaire, pictorii Georges Braque, André Derain şi Maurice de Vlaminck așteptau să fie descoperiți. În Bateau Lavoir, o fostă fabrică de piane, Picasso și Apollinaire creau și iubeau. Pictorul spaniol se îndrăgostise lulea de Fernande Olivier, iar muza lui Guillaume Apollinaire era Marie Laurencin, o pictoriță de numai 20 de ani.

GULAG: 1938- 1957 (ep. 9)

(w882) Gulag

Odată cu moartea lui Iosif Visarionovici Stalin, la 5 martie 1953, se încheia un sfert de veac de dictatură. Mulți îl jeleau sincer, cei din Gulag exultau și sperau vremuri mai bune, iar oficialii așteptau directivele noii conduceri. La 27 martie 1953, temutul Lavrenti Beria, rămas ministru de interne și al securității statului, acorda o amplă amnistie, dintr-un simplu calcul economic: Gulagul trebuia „curățat” de cei „neproductivi”. Paranoic, Stalin evitase deliberat să numească un succesor, dar pe 14 septembrie 1953, Nikita Hrușciov devenea prim secretar al partidului comunist. Nu era nicidecum un bătrânel jovial, cum lăsa impresia, ci un politician abil, fără scrupule.

ATENA  (ep.4)

(w882) Atena

Celebrat ca întruchipare a perfecțiunii în arhitectură, Parthenon, templul de pe Acropole al zeiței Atena, este, de fapt, o măiastră demonstrație de manipulare a legilor opticii și perspectivei, pentru a crea iluzia formelor ideale. Arhitecții au „deviat” liniile drepte, pentru a compensa percepția „eronată” determinată de înclinația terenului și poziția coloanelor marginale.

INDIILE DE VEST (ep.1)

Înconjurate de Oceanul Nord Atlantic și Marea Caraibilor, Indiile de Vest, numite popular Caraibe, includ Antilele Mari, Antilele Mici și Arhipelagul Lucayan, şi se întind de-a lungul a 3.500 de km, între cele două Americi –  din Cuba (la nord), până în Trinidad (în largul coastei Venezuelei).

***

Program de difuzare la TVR 1:

  • 12 august, ora 19.00
  • 13 august, ora 00.40 (reluare)

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

 

18:30 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

Lansată la finalul anului trecut într-o formulă condensată, campania

”Omul Anului” a atras interesul telespectatorilor, promovând oameni care au făcut fapte, gesturi și proiecte impresionate, demne să inspire pe fiecare dintre noi, dovedind că România este și țara faptelor bune.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

19:30 Omul anului

Reportaj-portret

Episodul 5.

Producator Oana Turcu

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1