loader
Foto

51% produse româneşti sau sancţiuni din partea CE?

Pe 20 februarie, de la ora 18.35, Emma Zeicescu a venit cu prima ediţie Perfect Imperfect a săptămânii, difuzată în direct, la TVR 1 şi online pe TVR+.

 

Emma Zeicescu
Perfect Imperfect

Ediţia este disponibilă online pe TVR+. (I)

Ediţia este disponibilă online pe TVR+. (II)

România a primit recent de la Comisia Europeană notificarea declanşării procedurii de infringement pentru Legea care obligă marii comercianţi să vândă 51% produse locale. Comisia Europeană respinsese la finalul anului trecut argumentele cu care autorităţile române au promovat Legea care impune marilor comercianţi să asigure 51% din oferta de alimente de la producători locali.

Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenţionarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligaţii şi, ulterior, acţionarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, unde ţara în cauză este amendată, de obicei, cu o sumă substanţială.

Reamintim că Parlamentul a aprobat, pe 8 iunie 2016, iar preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la 11 iulie 2016, o serie de modificări la Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, care obligă marile magazine să vândă în proporţie de 51% alimente din producţia internă. Aceasta trebuia să intre în vigoare în 6 luni de la promulgare, iar între timp Guvernul urma să elaboreze normele de aplicare.

O discuţie pe acest subiect – Legea 51% produse locale – ne propune Emma Zeicescu luni, 20 februarie, de la ora 18.35, în prima ediţie Perfect Imperfect a săptămânii. Dezbat subiectul la TVR 1, invitaţii Nini Săpunaru, membru PNL, iniţiator al Legii alimentelor, George Bădescu, director executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi Daniel Botănoiu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Partea a doua a emisiunii este dedicată actualităţii politice, iar invitaţii Emmei Zeicescu sunt deputaţii Tudor Ciuhodaru (PSD), Ionuţ Stroe (PNL) şi Alexandru Băişanu (ALDE).

Aşa cum au anunţat la începutul acestui sezon, jurnalista Emma Zeicescu şi echipa Perfect Impefect aduc o nouă abordare: emisiunea pune accentul pe nevoile, probleme şi dorinţele oamenilor obişnuiţi. Subiectele sociale se regăsesc în prima parte a programului, iar opiniile telespectatorilor sunt prezentate în direct, pe măsură ce acestea sunt exprimate pe pagina de Facebook a emisiunii.

 

Emisiunea Perfect Imperfect a debutat la TVR 1 în octombrie 2016 şi a devenit în scurt timp una dintre cele mai vizionate producţii de actualitate de la postul public. Emma Zeicescu lucrează de 16 ani în media, colaborând de-a lungul timpului cu posturile Naţional TV, Digi 24 şi Realitatea TV. La TVR, Emma face echipă cu producătorul Septimiu Sărăţeanu, jurnalist cu o experienţă de televiziune de 20 de ani.

18:00 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

În fiecare ediție vor fi prezentate câte două portrete de eroi, care vor fi comentate de invitați speciali, personalități ale societații civile, dar și de către membrii juriului, care vor participa prin rotație la edițiile emisiunii.

După fiecare ediție, timp de o săptămână, până la începerea ediției următoare, telespectatorii vor putea vota eroii prezentați. Acest vot săptămână de săptămână va genera la finalul campaniei un clasament. Primii șapte eroi după numărul de voturi se vor califica în etapa finală a proiectului. Acestor șapte finaliști li se vor adăuga încă cinci-câte unul propus de fiecare membru al juriului din cei 40 prezentați de-a lungul anului. Cei 12 eroi vor fi din nou supuși atenției telespectatorilor care vor vota, alături de membrii juriului, ”Omul Anului” 2024.
Marele câștigător va fi decis prin votul exprimat de telespectatori înainte de Gala finală (50%) și de juriul format din personalități, care va avea de asemenea 50%.

Dacă în 2023 campania a fost realizată într-o formă condensată, anul acesta ea va fi extinsă la o perioadă mai mare de difuzare și își propune să implice și publicul în alegerea „eroilor de lângă noi”. Așteptăm de la telespectatori să trimită povești impresionante ale unor oameni care au dat dovadă de curaj și de solidaritate față de semeni. Echipa de documentare va alege cele mai bune cazuri ce vor fi prezentate în edițiile săptămânale. În acest fel, telespectatorii TVR sunt așteptați să se implice activ, nu doar în procesul de votare dar și în procesul de propunere de eroi, din care va fi desemnat ”Omului Anului” 2024.​
În ziua simbol a României, 1 Decembrie, ziua României, va avea loc o Gală grandioasă, în care vom afla care este românul pe care telespectatorii TVR îl vor desemna OMUL ANULUI 2024.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

19:00 Istorii ascunse

(redifuzare) MASONERIA ÎN VESTUL ȚĂRII

Francmasoneria a fost, de-a lungul timpului, una dintre principalele surse ce a alimentat nenumăratele teorii conspiraționiste; nu doar în România, ci la nivel mondial. În octombrie 2021, Templul Francmasoneriei din Oradea, monument unic în România și în această parte a Europei, intră în circuitul turistic. Acest edificiu este doar un pretext pentru a explora câteva aspecte ale unei istorii complicate

Realizator Cristina Băican

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1