loader
Foto

Galerie foto

„Accident”, un film semnat de Sergiu Nicolaescu, la TVR 1 | VIDEO

Este povestea urmăririi timp de şapte zile, de către miliţie, a unui tânăr hoţ de autoturisme, care săvârşeşte succesiv un şir de delicte care-i agravează culpa. Vedem filmul poliţist la TVR 1, sâmbătă, 30 iulie, ora 21.00.

 

Scenariul producţiei româneşti din 1977 - „Accident” - a fost scris de Dumitru Carabăț, după o idee a lui Sergiu Nicolaescu.

Pentru realizarea scenariului, autorii au studiat câteva cazuri „mai deosebite” din arhiva Inspectoratului General al Miliției, unde cineaștii au avut acces la câteva dosare puse la dispoziție.

În baza acestui fapt puţin obişnuit în anii ´70, unii critici au acreditat ideea că filmul ar fi fost făcut ca o comandă socială a Inspectoratului General al Miliției pentru a îmbunătăți imaginea instituției în rândul publicului. De altfel, pe genericulul filmului este menţionat că acesta este realizat în colaborare cu Ministerul de Interne și Inspectoratul General al Miliției.

Indiferent de discuţiile şi colaborările la acest film, „Accident” pledează pentru recuperarea infractorilor de către societate prin stimularea părții bune a acestora.

(w882)

„Acest Accident pare la prima vedere o dublă întoarcere: la seria «comisarilor» şi la filmul de actualitate. Privit mai atent, el se dezvăluie a fi nu o întoarcere, ci o conti­nuare. Continuarea unor preocupări te­matice şi stilistice, continuarea unui mod de a gândi şi simţi cinematografic. Creaţia lui Sergiu Nicolaescu este imprevizibilă, dar nu întâmplătoare. Marea mobilitate cu care se mişcă printre genuri este un dat al temperamentului său artistic, o necesitate, nu un capriciu. Finalmente, filmele sale de actualitate sau poliţiste îi poar­tă pecetea. O pecete care este în acelaşi timp şi garanţie. Indiferent de gradul de reuşită, ele sunt filme de şi cu Sergiu Nicolaescu”, scrie Eva Sârbu în cronica de film semnată pe aarc.ro.

(w882)

Accident

(w882)

Film poliţist. Povestea urmăririi timp de şapte zile, de către miliţie, a unui tânăr hoţ de autoturisme, care săvârşeşte succesiv un şir de delicte care-i agravează culpa. Echipa de ofiţeri de miliţie care este pe urmele lui reuşeşte în final să-l prindă.

Cu: Vladimir Găitan, George Mihăiţă, Ileana Popovici, Amza Pellea, Sergiu Nicolaescu

Regia: Sergiu Nicolaescu

 

18:55 Teleenciclopedia

CLAUDE MONET-IMPRESIE, RĂSĂRIT DE SOARE

De la „Impresie, răsărit de soare”, ce i-a conferit calitatea de părinte al impresionismului, până la zugrăvirea obsedantă a iazului împodobit cu nuferi, Claude Monet și-a exprimat sensibilitatea lirică prin culoare și lumină. A lucrat neobosit de la vârsta de 15 ani până în anul 1926, lăsând umanității peste 2000 de tablouri.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-lea-DOMINANŢA RAPIDĂ.

MOSHE DAYAN (ep.1)

Încă de la formarea statului Israel, după cel de-Al Doilea Război Mondial, relațiile sale cu țările arabe învecinate au fost încordate. Pe 22 mai 1967, președintele egiptean Gamal Abdel Nasser ordona blocarea Strâmtorii Tiran-strategică pentru accesul Israelului la Marea Roșie, sporind temerile guvernului în privința unui atac iminent. În dimineața zilei de 5 iunie 1967, Moshe Dayan (Ministru al Apărării) lansa un surprinzător „atac preventiv” împotriva adversarilor arabi. Începea „Războiul de șase zile. ”

ETRUSCII-MISTERIOSUL POPOR ANTIC (ep.1) (premieră)

De milenii, Marea Mediterană-sursa celor mai vechi epopei-a fost scena și martora a nenumărate istorii și prefaceri. În antichitate, grecii și romanii au prosperat pe țărmurile ei, dar cine erau locuitorii din Etruria (centrul Italiei de azi) şi ce rol au jucat ei în Peninsula Italică vreme de 800 de ani, cu mult înainte de întemeierea Romei? Deşi au lăsat în urmă vestigii uimitoare (temple, necropole, chiar oraşe întregi), istoria lor este încă învăluită în mister. Cum au dobândit puterea, până unde şi-au extins influenţa şi ce anume le-a provocat declinul? În 2019, pe insula Corsica, la sud de micul oraş Aléria, a fost descoperit un mormânt extraordinar, cu o configuraţie aparte, vechi de 2500 de ani, care nu era nici grec, nici roman.

CAMELEONII DIN MADAGASCAR (ep 1) (premieră)

La 400 km de coasta sud-estică a continentului african, se află insula Madagascar. Acum 70 de milioane de ani, aici exista un ecosistem unic, stăpânit de dinozauri. Astăzi, este habitatul unor „veri” îndepărtați-cameleonii ! Terifianți, amuzanți, prietenoși şi neobișnuiți-ei înspăimântă dintotdeauna triburile locale, care îi consideră „mesageri ai întunericului”. Așadar, vă invităm la un spectacol pe cât de bizar, pe atât de special-Carnavalul cameleonilor din Madagascar. Începem cu genul Furcifer-viețuitoare țâfnoase și morocănoase. Cameleonii‑panteră (Furcifer pardalis), cei mai colorați de pe planetă, expun o „paletă cromatică” ce cuprinde 20 de varietăți, în funcție de „reședință”.

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

19:45 Sport

Transmisiune directă

 

Forumul Național pentru Viitorul Agriculturii, recent organizat de Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, constituie un punct ...

"Opre Roma" și portretele schimbării | VIDEO

publicat: joi, 03 iulie 2025

Ediția "Opre Roma" din 4 iulie, difuzată de la ora 15:00, la TVR 1 și TVR+, depășește barierele prejudecăților și oferă o perspectivă autentică ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr1